Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642

Achizitiile intracomunitare de bunuri. Reguli pentru societati si regimul de TVA

Achizitiile intracomunitare de bunuri reprezinta schimburile economice intre statele membre ale Uniunii Europene. Datorita cadrului legislativ, companiile beneficiaza de oportunitatea de a accesa produse din alte tari membre UE fara a fi supuse procedurilor vamale complexe. In randurile urmatoare, vorbim despre expedierea si locul de livrare al bunurilor dintr-un stat intracomunitar in altul si care este regimul fiscal TVA.

Mai mult...

Modalitati de a presta legal un tip de munca remunerata: contractul de internship, contractul individual de munca si contractul de zilier

Este important ca munca sa fie prestata mereu conform unui contract, care sa stipuleze cat mai detaliat tipul de munca, partile implicate, numarul de ore sau zile alocate si remuneratia aferenta. Acest contract se incheie pentru ca toate partile implicate sa fie protejate.

Cea mai frecventa forma de a presta munca este conform unui contract individual de munca, incheiat in conditiile legii, intre angajator si angajat. Insa, unele proiecte pot fi sezoniere, altele pot necesita doar cateva ore alocate zilnic de un specialist in domeniul respectiv, de aceea un contract individual de munca nu se preteaza activitatii respective. In acest caz, se recurge fie la un contract de colaborare intre SRL, PFA, Intreprindere Individuala sau Familiala, fie la alte forme de colaborare si remuneratie.

Mai mult...

8 lucruri bine de stiut despre cesiunea partilor sociale

Cesiunea de parti sociale reprezinta transferul de parti sociale detinute de un asociat, persoana fizica sau juridica, catre un alt asociat sau catre o persoana din afara firmei. Astfel, persoana care primeste partile sociale devine asociat in firma. Aceste parti sociale reprezinta o cota-parte din capitalul social al societatii si confera posesorului anumite drepturi in ceea ce priveste luarea deciziilor si distribuirea profitului.

Mai mult...

Concediul pentru formare profesionala

Concediul de studii sau concediul pentru formare profesionala, asa cum este cunoscut oficial, reprezinta un drept al angajatilor, reglementat de Codul Muncii. Scopul concediului pentru studii este acela de a acorda angajatilor timpul necesar pentru a participa la cursurile unei forme de invatamant, pentru a se prezenta la examenele aferente si, in ultima instanta, pentru a-si imbunatati cunostintele si abilitatile profesionale.

Concediul pentru formare profesionala este reglementat la art. 154 din Codul Muncii, care precizeaza faptul ca „salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala. Aceste concedii pot fi acordate in doua forme: cu plata sau fara plata.”

Mai mult...

Contractul de internship. Cadru legal, contract si organizarea programului

Tinerii la inceput de drum, care doresc sa castige experienta de munca in vederea ulterioara a angajarii, au la dispozitie un cadru legal prin care pot alege si desfasura un program de internship remunerat. Legea Internship-ului (Legea nr. 176/2018) a fost adoptata la data de 18.08.2019 pentru a le permite tinerilor de cel putin 16 ani sa participe la un program de internship platit in cadrul unei institutii publice sau companii private.

Mai mult...

Cash flow sau flux de numerar. Ce este si de ce este important pentru o companie?

Cash flow-ul are importanta majora pentru o companie deoarece reprezinta fluxul de numerar care intra si iese din afacere, indicand capacitatea acesteia de a-si acoperi obligatiile financiare pe termen scurt si lung. Indiferent de dimensiunea afacerii, cashflow este indicatorul ce reflecta sanatatea financiara si capacitatea de supravietuire a unei companii, iar gestionarea lui reprezinta o sarcina esentiala pentru orice antreprenor si nu ar trebui lasata doar in grija contabilului.

Mai mult...

5 informatii utile despre pensie: varsta de pensionare, stagiul de cotizare, contributii obligatorii si facultative

In Romania, toate categoriile de angajati si angajatori trebuie sa achite contributiile obligatorii catre stat pentru a dobandi calitatea de asigurat, atat in sistemul national de sanatate, cat si in cel de asigurari sociale. Cotele si cuantumul de contributii pentru sistemul de asigurari sociale si de sanatate sunt stabilite diferentiat si sunt bazate pe salariul brut.

Mai mult...

Vreau sa pornesc o activitate pe cont propriu. Ce sa aleg intre PFA sau SRL in 2024?

Frecvent intalnita, intrebarea „Ce sa aleg intre PFA si SRL in 2024?” poate da un raspuns elocvent doar acelor antreprenori la inceput de drum, care cunosc domeniul de activitate in care vor activa, sunt informati din punct de vedere contabil si fiscal, si pot face un calcul estimativ realist al veniturilor viitoare.

Legislatia fiscala a suferit multiple modificari in ultima vreme, incat alegerea de a infiinta PFA in 2024 ar putea sa nu mai fie la fel de avantajoasa ca in anul 2023, de exemplu. In aceeasi masura, infiintarea unui SRL trebuie sa aiba la baza o informare corecta si amanuntita, de preferat din partea unui expert contabil, pentru ca declaratiile fiscale sau plata impozitelor la stat sa nu afecteze continuarea activitatii firmei.

Mai mult...

Ce trebuie sa stie un antreprenor incepator despre factura storno: 6 aspecte importante

Indiferent de forma de organizare juridica pe care o are un antreprenor, este important ca acesta sa cunoasca si sa gestioneze toate aspectele care tin de facturare, inclusiv factura storno. O companie care vinde bunuri sau servicii catre o alta societate ori persoana fizica emite o factura fiscala prin care consemneaza tranzactia. Atunci cand se produc erori sau clientul returneaza produsele achizitionate, factura fiscala trebuie corectata prin emiterea unei facturi storno. Asadar, o factura storno este un document contabil folosit pentru a corecta sau anula o factura emisa anterior si trimisa clientului.

Mai mult...

5 aspecte importante despre administratorul unei societati

O societate poate fi administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin Actul Constitutiv sau de Adunarea Generala. Administratorul este persoana responsabila pentru toate activitatile desfasurate de companie si pune in aplicare hotararile Adunarii Generale a Asociatilor (AGA), precum si toate prevederile cuprinse in actul constitutiv.
In acest articol, vom detalia care este rolul unui administrator, cine poate ocupa aceasta functie, dar si care sunt drepturile si obligatiile acestuia intr-o companie.

Mai mult...

Depunerea situatiilor financiare anuale aferente anului 2023

Pana la finalul acestei luni, microintreprinderile si platitorii de impozit pe profit trebuie sa intocmeasca si sa depuna situatiile financiare pentru anul 2023.

1. Termenele pentru depunere a situatiilor financiare anuale

Termenele pentru depunerea situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar 2023 difera, in functie de tipul entitatii raportoare.

Mai mult...

Declaratia Unica in 2024. Termenul de depunere si calculul obligatiilor de plata pe 2023

Data limita pentru a depune Declaratia Unica se apropie rapid, de aceea am notat, in randurile urmatoare, cateva aspecte care s-au modificat in anul 2024 fata de anii precedenti.

Formularul 212 sau Declaratia unica se competeaza si se depune de catre persoanele fizice care, in anul de impunere, au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri sau pierderi din Romania sau/ si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Mai mult...

6 informatii utile despre SRL-uri in 2024

SRL-urile s-au confruntat cu multiple modificari fiscale in ultimii ani, atat in privinta sistemului de impozitare, cat si a conditiilor de incadrare ca microintreprinderi. Anul 2024 a adus noi conditii, restrictii si taxe mai mari pentru firmele din Romania.

Mai mult...

Sponsorizarea in 2024. Noi reguli in cazul microintreprinderilor si al platitorilor de impozit pe profit

Modificari in regulile fiscale cu privire la sponsorizare in 2024 au fost aduse prin OUG 115/2023, publicata in data de 15 decembrie 2023. Astfel, microintreprinderile nu mai au facilitatea de a scadea din impozitul pe venit procentul de 20% reprezentand cheltuielile cu sponsorizarea, iar societatile platitoare de impozit pe profit se confrunta cu calcule diferite fata de anii precedenti.

Mai mult...

Deducerea personala in 2024. Care sunt criteriile de acordare?

Salariatii cu venituri salariale lunare brute sub un anumit nivel si care au persoane in intretinere pot beneficia de o deducere personala, conform art. 77 din Codul Fiscal si aplicarii prevederilor din OG nr. 16/2022. Presupune scaderea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii, la locul de munca unde se afla functia de baza.

Deducerea nu reprezinta o cheltuiala a angajatorului ci este o facilitate fiscala pentru persoanele aflate in intretinere ale contribuabilului, fiind corespunzatoare perioadei impozabile din anul fiscal in care aceste persoane sunt intretinute.

Mai mult...

Tichetele de masa, cadou, cresa si voucherele de vacanta in 2024. Impozitare si contributii sociale

De la inceputul anului 2024, pentru tichetele de masa si de vacanta se plateste obligatoriu, pe langa impozit, si contributia la sanatate, in procent de 10%. Practic, angajatii care dispun de aceste beneficii primesc cu 10 procente mai putin, incepand cu veniturile aferente acestui an, deoarece impozitul si contributia CASS se retin din venitul salarial al angajatilor.

Mai mult...

Diurna interna si externa in 2024

Reglementarile privind diurna interna, respectiv diurna externa au fost adoptate prin Legea 72/2022 si s-au aplicat incepand cu veniturile aferente lunii mai 2022. In cele ce urmeaza, prezentam situatia valabila pentru anul 2024.

Mai mult...

Sinteza a noutatilor fiscale in 2024: impozitare PFA, microintreprinderi, dividende, plafoane numerar si tichete de masa

Finalul anului 2023 a adus cu sine modificari in impozitarea PFA-urilor, a veniturilor din alte surse si a microintreprinderilor. A fost introdus un nou impozit minim pe cifra de afaceri in cazul platitorilor de impozit pe profit a caror cifra de afaceri depaseste 50.000.000 euro, contributia la sanatate se plateste acum si in cazul tichetelor de masa si au fost adoptate noi plafoane la incasarile si platile in numerar intre persoanele fizice si, respectiv, cele juridice. Mai jos, pe scurt, cateva dintre noutatile fiscale ale anului 2024.

Mai mult...

Impozitarea microintreprinderilor in 2024

Noul an a venit, si de aceasta data, cu o serie de modificari fiscale si noi criterii si cote de impozitare a microintreprinderilor. Astfel de modificari au fost adoptate prin Legea 296/2023, publicata pe data de 26 octombrie 2023, si prin OUG 115/2023. Mai jos, regasiti codurile CAEN pentru care au aparut noi reglementari fiscale.

Mai mult...

Impozit si CASS in cazul PFA in 2024

Legea 296/2023 cuprinde mai multe modificari semnificative in impozitarea PFA-urilor incepand cu anul 2024. In aceeasi situatie se afla, pe langa persoanele fizice autorizate, si profesiile liberale, intreprinderile individuale sau intreprinderile familiale. De asemenea, din ianuarie 2024, baza de calcul a CASS la PFA se separa de cea a CASS la alte tipuri de venituri, precum cele din investitii, chirii sau alte surse. In cazul acestora din urma, contributia de sanatate in 2024 se va plati raportat la plafoanele de 6, 12 si 24 salarii minime, la fel ca in 2023. Insa, veniturile din activitati independente si cele din alte surse nu se vor mai cumula, iar CASS se va plati separat.

Mai mult...

Plafoane la incasari si plati in numerar in vigoare de la 11 noiembrie 2023. Modificari aduse de OUG 98/2023

Legea 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar a fost modificata anul acesta prin Legea nr. 296/2023, care prevedea noi plafoane la incasarile si platile in numerar intre personele fizice si/sau juridice. In urma dezbaterilor aprinse din mediul de afaceri, prin OUG 98/2023, Guvernul a revenit la plafoanele anterioare, pastrand, totusi, o parte din reglementarile deja adoptate.

Mai mult...

Oficial: e-Factura devine obligatorie de la 1 ianuarie 2024

Incepand cu data de 1 ianuarie 2024, e-factura devine obligatorie pentru intreg mediul de business din Romania.
Conform proiectului de masuri fiscale, „se propune instituirea unui sistem de raportate a facturilor in perioada 1 ianuarie – 31 iunie 2024, fara aplicarea de sanctiuni in primele trei luni, si trecerea la transmiterea obligatorie a facturilor prin Sistemul RO e-factura in relatia B2B incepand cu 1 iulie 2024.

Mai mult...

Ce trebuie sa cuprinda contractul individual de munca

Orice forma de angajare legala trebuie sa aiba la baza un contract individual de munca in forma scrisa, in care sa fie specificate clar anumite elemente precum durata contractului, programul de lucru, salariul si sporurile aferente, drepturile si obligatiile ambelor parti: angajat si angajator.

Mai mult...

Proiect legislativ privind majorarea salariului minim brut de la 1 octombrie 2023

In data de 20 septembrie 2023, Ministerul Muncii a publicat un act normativ conform caruia salariul minim urmeaza sa fie majorat la 3.300 lei incepand cu data de 1 octombrie 2023. Aceasta crestere aduce cu sine modificari ale contributiilor sociale pentru angajati si liber profesionisti, dar si cresteri de cheltuieli pentru angajatori. Proiectul legislativ cuprinde si masuri pentru plata CASS la tichetele de masa.

Mai mult...

Stimulentul de insertie in 2023. Valoarea si conditiile de acordare

Statul roman incurajeaza revenirea parintilor din concediul pentru cresterea copilului la locul de munca prin acordarea unui stimulent de insertie. Acesta consta intr-o suma de bani acordata lunar acelor parinti care indeplinesc anumite criterii, precum varsta copilului si momentul ales pentru intoarcerea la serviciu.

Mai mult...

Suspendarea activitatii unei societati

Prin suspendarea activitatii firmei, se intelege concret incetarea activitatii economice a firmei pentru o perioada limitata, solicitata de reprezentantul legal. Activitatea unei firme poate fi suspendata, la cerere, pentru o perioada de maximum 3 ani. Dupa acest timp, societatea va avea de ales intre a relua activitatea economica sau a incepe procedura de inchidere a firmei.

Mai mult...

10 aspecte privind tichetele de masa in 2023. Noutati de la 1 August 2023.

Tichetele de masa reprezinta un beneficiu pe care angajatorul il poate acorda salariatilor ca beneficiu extra-salarial. Se acorda lunar si pot fi utilizate numai pentru achitarea contravalorii mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare. Acordarea tichetelor de masa este o optiune a angajatorului, nu o obligatie, si are loc doar la locul de munca unde angajatul are functia de baza.

Mai mult...

Aspecte privind contractul de comodat

Contractul de comodat se mai numeste si contract de imprumut de folosinta si reprezinta actul prin care o persoana (comodant) acorda spre folosinta celeilalte parti (comodatar) un bun mobil sau imobil (de obicei o locuinta, apartament sau casa, automobil sau sediu de firma), cu obligatia de a-l restitui dupa un anumit timp convenit de comun acord.

Mai mult...

Plata salariului – cum se realizeaza si care sunt documentele justificative

Asa cum precizeaza Codul Muncii la art. 159, salariul reprezinta contraprestatia in bani a muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca. Este o componenta fixa a remuneratiei platite de angajator catre angajat, care se negociaza atat la angajare, cat si pe parcursul activitatii desfasurate de salariat. La stabilirea si la acordarea salariului, este interzisa orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.

Mai mult...

Inactivitatea fiscala a unei societati: consecinte si modalitatea de reactivare

Inactivitatea fiscala este situatia in care o societate poate ajunge in caz de neindeplinire a uneia dintre obligatiile enumerate mai jos:
a) nu isi indeplineste, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligatie declarativa prevazuta de lege;
b) se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central, prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
c) organul fiscal central constatata ca nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat;
d) inactivitatea temporara inscrisa la Registrul Comertului;
e) durata de functionare a societatii este expirata;
f) societatea nu mai are organe statutare;
g) durata detinerii spatiului cu destinatia de sediu social este expirata.

Mai mult...

Casa de marcat: in ce conditii este obligatorie si cine este exceptat de la utilizarea ei

Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale. Este interzis operatorilor economici, care au obligatia de a utiliza aparatul de marcat electronic fiscal, sa inmaneze clientilor alte documente care atesta plata contravalorii bunurilor sau serviciilor achizitionate decat bonurile fiscale.

Cu exceptia situatiei in care casa de marcat se defecteaza, in cazul in care operatorii economici nu inmaneaza clientului bonul fiscal sau inmaneaza un alt document, obligatia de a solicita bonul revine clientului. In situatia in care aparatul de marcat electronic de defecteaza, in intervalul pana la repunerea in functiune, operatorii economici sunt obligati sa inregistreze intr-un registru special toate operatiunile efectuate si sa emita chitante si facturi, la cererea clientului, pentru respectivele operatiuni.

Mai mult...

Somajul tehnic: actualizari in 2023

Somajul tehnic reprezinta intreruperea sau reducerea temporara a activitatii unei companii din motive economice, tehnologice, structurale sau altele asemanatoare. Somajul tehnic nu inseamna incetarea raportului de munca, doar se suspenda activitatea salariatilor pe o anumita perioada. In Codul Muncii, reglementarea somajul tehnic este prevazuta in art. 52.

Mai mult...

Zilele libere la care are dreptul un angajat

Zilele libere de care pot beneficia angajatii sunt reglementate de Codul Muncii si legislatia in vigoare. Indiferent ca vorbim de concediul de odihna, zilele de sarbatoare legala sau cele acordate pentru evenimentele deosebite ale angajatului, zilele libere reprezinta un drept al salariatilor, care trebuie acordat de catre angajator.

Mai mult...

Ce trebuie sa stii despre sponsorizare in 2023

Sponsorizarea reprezinta "actul juridic prin care doua persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru sustinerea unor activitati fara scop lucrativ, desfasurate de catre una dintre parti, denumita beneficiarul sponsorizarii." Cu alte cuvinte, se desfasoara pe baza unui contract scris incheiat intre sponsor si beneficiar, care se pun de acord asupra mijloacelor financiare si a bunurilor materiale care se acorda ca sprijin de catre sponsor (actul normativ care reglementeaza sponsorizarea este Legea 32/1994).

Mai mult...

15 lucruri importante despre concediul de odihna

Concediul de odihna este un drept ar oricarui salariat. Este un prilej foarte bun pentru relaxare, calatorii, hobby-uri, pentru a petrece timp liber cu cei dragi, dar este si o necesitate pentru refacerea vitalitatii si pentru detasarea mentala de sarcinile de lucru. Codul Muncii reglementeaza modul in care se acorda concediul, durata acestuia, dar si modul in care este platit. Astfel de prevederi trebuie sa se regaseasca si in contractele colective sau individuale de munca, ori in regulamentele interne ale angajatorilor. In cele ce urmeaza, vorbim despre 15 lucruri importante despre concediul de odihna, pe care trebuie sa le cunoasca orice angajat sau angajator din Romania.

Mai mult...

3 termene importante pentru depunerea unor declaratii in anul 2023

Salariul minim pe economie, contributiile pentru sanatate si pensie la Persoanele Fizice Autorizate, dar si impozitul pe dividende sau profit, in cazul SRL-urilor, au suferit mai multe modificari fiscale de la inceputul anului. In articolul de astazi, vorbim de 3 termene importante pentru depunerea unor declaratii si plata taxelor aferente.

Mai mult...

O sinteza a modificarilor fiscale incepand cu anul 2023

Anul 2023 a debutat cu o serie de modificari fiscale care vizeaza salariul minim pe economie, regimul microintreprinderilor, taxa pe valoarea adaugata, impozitul pe venit sau pe dividende, impozitarea bacsisului, salarizarea si contributiile la pensie si sanatate pentru PFA.

Mai mult...

PFA 2023: sistem real sau norma de venit, modificari ale contributiilor la CAS si CASS si vechimea in munca

Persoana Fizica Autorizata este printre cele mai simple forme de organizare pentru a desfasura o activitate economica. Declararea si plata obligatiilor se face prin intermediul Declaratiei Unice. Poate avea maximum 5 coduri CAEN in obiectul de activitate si poate angaja, in caz de nevoie, cel mult trei salariati in acelasi timp, carora trebuie sa le incheie contract individual de munca. Din 2023, PFA-urile, dar si ceilalti profesionisti care obtin venituri din activitati independente, platesc contributii mai mari, iar plafonul pentru incadrarea la norma de venit scade la 25.000 euro.

Mai mult...

SRL 2023: Infiintare, dividende, angajati, taxe si impozite

Modificarile legislative din ultima perioada au facut multe persoane care doresc sa aiba o activitate pe cont propriu sa se intrebe ce sa aleaga intre PFA sau SRL in 2023. Despre modificarile aduse de Codul Fiscal pentru SRL in acest an, care sunt conditiile pe care trebuie sa le respecte firmele ca sa ramana la impozitarea micro si ce taxe vor datora SRL-urile vom vorbi in randurile urmatoare. Despre modificarile PFA in 2023, vom discuta intr-un articol separat.

Mai mult...

Concediul medical pentru incapacitate temporara de munca si indemnizatia aferenta

Concediul medical si indemnizatia specifica sunt drepturi pe care angajatii le au atunci cand o problema de sanatate le afecteaza activitatea si au nevoie de o intrerupere a prestarii muncii. In functie de tipul problemei care determina incapacitatea de a lucra, angajatorul poate dispune si de alte masuri care sa ajute angajatul sa isi recapete sanatatea si sa isi continue apoi programul de lucru la fel ca inainte de incident.

Mai mult...

Tot ce ai nevoie sa stii despre REVISAL – ce este, ce date se completeaza si care sunt termenele de inregistrare

Revisal este un acronim pentru Registrul General de Evidenta a Salariatilor si este o baza de date ce cuprinde toate informatiile cu privire la contractele individuale de munca, la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora. Obligatia de a completa Revisal cu toate aceste date revine angajatorilor, conform Codului Muncii, utilizand metodologia de intocmire reglementata de Hotararea de Guvern nr. 905/2017.

Mai mult...

Concediul de maternitate, concediul paternal si indemnizatiile aferente. Actualizari in 2022

Concediul de maternitate poate fi acordat inainte si/sau dupa nastere, pe o perioada de cel mult 126 de zile. Acesta se imparte in concediu prenatal si concediu postnatal, cu precizarea ca perioada de prenatal poate fi compensata in parte cu cea de postnatal, in functie de optiunea angajatei sau de recomandarea medicului. Pentru a putea participa efectiv la ingrijirea nou-nascutului, si tatal poate beneficia de concediu paternal, a carui durata a fost recent prelungita.

Mai mult...

TVA intracomunitar – ce este, cand se foloseste si cum se poate obtine in 2022?

Notiunea de TVA (taxa pe valoare adaugata) ridica probleme proaspetilor antreprenori, care doresc sa colaboreze cu alte societati din spatiul intracomunitar. Codul special de TVA nu este acelasi lucru cu inregistrarea in scopuri de TVA, el se utilizeaza pentru a permite societatilor neplatitoare de TVA (PFA, II, SRL) cu sediul in Romania sa efectueze tranzactii cu alte societati din Uniunea Europeana.

Mai mult...

Infiintarea, contabilitatea si declararea obligatiilor PFA-urilor in 2022

PFA sau „Persoana Fizica Autorizata” este una dintre cele mai simple forme de organizare, prin care o persoana isi poate folosi forta de munca in mod legal pentru a desfasura o activitate economica in diferite domenii prevazute in codul CAEN.

1. Codurile CAEN si numarul de salariati pe care ii poate avea o PFA

O PFA poate avea maximum 5 coduri CAEN in obiectul de activitate si poate angaja, in caz de nevoie, cel mult trei salariati in acelasi timp, carora trebuie sa le incheie contract individual de munca (CIM). O persoana fizica nu se poate angaja pe PFA-ul pe care il detine.

Mai mult...

Registre contabile in 2022. Ce sunt si cum se arhiveaza?

Conform OMF 2.634/2015, orice societate trebuie sa aiba trei mari registre: Registrul jurnal, Registrul-inventar si Cartea mare, care trebuie pastrate in arhiva societatii timp de zece ani. Este important ca acestea sa fie folosite, ordonate si completate astfel incat sa permita rapid identificarea si controlul operatiunilor contabile facute de o companie.

Mai mult...

Declaratia Unica in 2022. Termen si modalitati de depunere

Declaratia Unica trebuie depusa la ANAF de catre toate persoanele fizice care au obtinut venituri din activitati independente, individual sau intr-o forma de asociere, pe parcursul anului precedent. Termenul-limita stabilit de catre autoritati este 25 mai 2022. Redam in continuare informatii cu privire la categoriile de contribuabili care trebuie sa depuna declaratia, modalitatea de depunere si veniturile care se includ in sectiunile Formularului 212.

Mai mult...

Termenele de depunere pentru situatiile financiare pe 2021

Fie ca esti antreprenor, organizatie non-profit sau contabil, ai responsabilitatea sa intocmesti situatiile financiare pentru 2021 ale societatii sau ale clientilor tai si sa le depui la timp. Aceste raportari iti ofera o imagine completa si exacta a entitatii, pe baza careia iti poti fundamenta deciziile viitoare de business.

Mai mult...

Ce sunt documentele justificative si de ce sunt importante in contabilitate?

Conform Legii contabilitatii, toate entitatile, fie ca sunt societati comerciale, companii nationale, regii autonome, institute nationale de cercetare-dezvoltare, institutii publice, asociatii, societati cooperatiste, persoane juridice cu si fara scop patrimonial, precum si persoanele fizice care desfasoara activitati ce produc venituri, au obligatia de a consemna orice operatiune economico-financiara, in momentul efectuarii acesteia, in documente pe baza carora se fac inregistrarile in contabilitate.

Mai mult...

Ce trebuie sa stim despre dividende in 2022?

Regulile generale privind dividendele in 2022 sunt similare celor din 2021. Se datoreaza impozit care se retine si se plateste de catre societatea care plateste dividendele, iar in anumite conditii, persoana fizica ce incaseaza dividendele datoreaza si contributia la sanatate. Un dividend este o cota-parte din profitul companiei, care se plateste fiecarui actionar sau asociat, proportional cu cota de participare la capitalul social varsat.

Mai mult...

Diferenta dintre societate platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor sau de impozit pe profit

Fiecare antreprenor se confrunta, mai ales la inceput de drum in business, cu dificultati in ceea ce priveste declaratiile pe care trebuie sa le depuna, sumele de platit la stat, fie ca este vorba de impozite sau contributii, sau profitul de care se poate bucura dupa efortul depus. Pentru a putea face astfel de calcule, trebuie mai intai sa dezbatem ce fel de impozit va plati societatea ta si in functie de ce criterii. In articolul de fata, detaliem ce este microintreprinderea si cand ai de plait impozit micro sau impozit pe profit.

Mai mult...

3 tipuri de facturi pe care trebuie sa le cunosti ca antreprenor la inceput de drum

De factura fiscala toata lumea a auzit, cu atat mai mult daca esti antreprenor sau contabil. Factura este unul dintre cele mai utilizate documente contabile. Este emisa de furnizorul de bunuri sau servicii catre client, pentru a atesta o tranzactie comerciala. In articolul de fata, vom vorbi despre 3 tipuri de facturi cu care antreprenorii se confrunta in diverse situatii: factura de avans, proforma si storno. Sa le luam pe rand:

Mai mult...

O sinteaza a modificarilor legislativ-fiscale privind salariul minim brut in 2022 pentru salariati si PFA

Fiecare an debuteaza cu o serie de modificari contabile si fiscale, iar anul 2022 nu face exceptie in acest caz. Cresterea salariului minim pe economie a dus la modificarea mai multor valori privind contributiile sociale, punctul de pensie sau indemnizatia pentru persoanele cu handicap, dar a produs schimbari si la nivelul contributiilor persoanelor fizice autorizate (PFA).

Mai mult...

Termenele de depunere a declaratiilor fiscale si situatiilor financiare in 2022

ANAF a publicat, la inceputul acestui an, termenele limita de depunere a mai multor declaratii fiscale lunare si anuale, precum si a situatiilor financiare semestriale si anuale, pe care entitatile, fie ca vorbim de asociatii, microintreprinderi sau platitori de impozit pe profit, sunt obligate sa le depuna. Unele dintre aceste termene limita ar putea fi prelungite, asa cum a fost cazul Formularului 101.

Mai mult...

3 beneficii care pot fi acordate salariatilor in 2022

Anul 2022 a debutat cu o multime de schimbari legislative, printre care majorarea salariului minim brut pe tara, impozitarea anumitor pensii sau modificari privind anumite plafoane impozabile.

Salariul minim brut a fost majorat de la 1 ianuarie 2022 cu 10,8% fata de 2021, ajungand la 2550 lei. Salariatii pot primi, pe langa salariu, si o serie de beneficii, incluzand tichete de masa, tichete de cresa sau cadou, prime de vacanta, prime de asigurare voluntara de sanatate sau servicii medicale furnizate sub forma de abonament, contributii la pensii facultative sau chiar decontarea cheltuielilor cu efectuarea testelor COVID-19.

Mai mult...

6 informatii esentiale din legislatia muncii pe care angajatorii si salariatii trebuie sa le cunoasca

In articolul de fata, vom vorbi pe scurt de cateva lucruri de baza din legislatia muncii pe care foarte multi salariati, dar si angajatori, le intreaba in mod frecvent. Specialistii nostri in Resurse Umane vin in ajutorul dumneavoastra cu informatii despre perioada de proba, incetarea contractului individual de munca sivechimea in munca, pe care le puteti gasi explicate pe larg in articolele noastre din blog.

Mai mult...

4 sfaturi pe care sa le iei in considerare daca te gandesti sa pornesti o afacere

Infiintarea unei firme este o practica destul de des intalnita in ultima vreme. Tot mai multi oameni cauta idei de afaceri si se gandesc sa faca pasul spre antreprenoriat. Sa ai o afacere inseamna, de multe ori, mai multa munca si mai multa planificare decat in rolul de angajat al unei companii, de aceea este important sa cauti si sa absorbi cat mai multa informatie financiara si contabila de calitate si sa iti conturezi si un plan de afaceri.

Mai mult...

Sistemul de TVA la incasare. Conditii, beneficii si declaratii in 2021

Mecanismul TVA la incasare poate fi utilizat de o societate platitoare de TVA, care indeplineste conditiile stabilite prin lege, daca intentioneaza sa isi optimizeze fluxul de numerar in perioada fiscala.

Incepand cu data de 1 martie 2021, toate persoanele impozabile a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent, precum si in anul in curs, nu a depasit plafonul de 4.500.000 lei, pot opta pentru sistemul de TVA la incasare. Aceasta optiune poate fi exercitata oricand in cursul anului.

Mai mult...

Ce trebuie sa stim despre demisie: notificare, perioada de preaviz si incetarea contractului de munca

Incetarea contractului individual de munca poate fi initiata de angajat - prin demisie, de angajator - prin concediere, sau poate fi determinata prin acordul partilor. Indiferent de modalitate, atat angajatorul, cat si angajatul beneficiaza de drepturi si obligatii legale. Angajatul poate decide in orice moment sa demisioneze, insa este foarte important sa tina cont de reglementarile Codului muncii si sa respecte termenul de preaviz prevazut in contract.

Mai mult...

Registrul de casa si regulile privind lucrul cu numerar in 2021

Societatea ta efectueaza operatiuni cu numerar? Atunci este necesar sa cunosti cateva aspecte contabile si reglementari care trebuie respectate, pentru a evita sanctiunile din partea organelor fiscale.

Legea 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata plafoneaza platile si incasarile in numerar pentru operatorii economici, mai exact societatile comerciale, PFA, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, profesii liberale, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica.

Mai mult...

Tot ce trebuie sa stii ca angajat sau angajator despre perioada de proba in 2021

Cel mai important aspect al perioadei de proba, pe care si viitorul angajat, dar si angajatorul trebuie sa il cunoasca, este acela ca perioada de proba este cuprinsa in contractul individual de munca, asadar incepe dupa semnarea acestuia, nu inainte. Angajatorii care supun candidatii la o perioada de proba fara a avea un contract de munca inregistrat, indiferent la durata contractului sau a perioadei de proba, risca amenzi pentru munca nedeclarata.

Mai mult...

Trei notiuni necunoscute pentru antreprenorii la inceput de drum

...si pentru care e important sa detii cunostinte contabile si fiscale pentru a le gestiona cu succes!

Sa fii antreprenor si sa ai o firma inseamna mai mult decat a incasa venituri in mod legal si de a lasa intreaga responsabilitate pe seama contabilului. Este important sa cunosti unele notiuni nu numai pentru a cunoste situatia firmei si pentru a putea lua decizii in mod constient, dar si pentru a putea sa ai cu contabilul o discutie productiva, mai exact, pentru a sti ce intrebari sa ii adresezi atunci cand ai nevoie si cum sa pui informatia in practica.

Mai mult...

Contractul individual de munca. Modificari aduse modelului CIM in 2021 si obligatiile angajatorului

Contractul individual de munca (CIM) este un document care defineste relatia profesionala dintre salariat si angajator. De aceea, contractul de munca se negociaza, se incheie in forma scrisa si cuprinde toate acele elemente care vor influenta activitatea angajatului si a angajatorului: drepturi si obligatii, salariu, sporuri, locul de desfasurare a activitatii, tipul si timpul de munca etc.

Mai mult...

Formarea profesionala – cum este reglementata si cum se realizeaza?

Formarea profesionala este importanta atat pentru motivatia si evolutia profesionala a salariatului, cat si pentru productivitatea companiei. O strategie corecta, pe termen lung a oricarei companii trebuie sa aiba in vedere faptul ca adaptarea continua la cerintele pietei se realizeaza si prin intermediul angajatilor, a modului de lucru si a cunostintelor pe care acestia le pot utiliza in activitatea de zi cu zi.

Mai mult...

Codul Special de TVA – cand este necesar si cum se obtine?

Codul special de TVA se foloseste de catre societatile care nu sunt inregistrare in scopuri de TVA in Romania (societati neplatitoare de TVA) si este necesar pentru a putea colabora cu firme din Uniunea Europeana. Mai exact, este util pentru firmele care fie doresc sa efectueze achizitii intracomunitare de bunuri in valoare de peste 34.000 lei/an, fie sa efectueze achizitii intracomunitare de servicii de la persoane impozabile, indiferent de plafon, fie sa presteze servicii intracomunitare catre persoane impozabile, indiferent de plafon.

Mai mult...

Suspendarea contractului de munca. Ce presupune si cand intervine?

Suspendarea contractului de munca trebuie sau poate surveni din mai multe motive. Fie ca vorbim de concediu de maternitate sau paternitate, concediu de crestere a copilului de pana la 2 ani, de incapacitate de munca sau formare profesionala, carantina sau forta majora, toate acestea presupun suspendarea contractului de munca pe o anumita perioada.

Mai mult...

Depunerea situatiilor financiare anuale in 2021. Tipuri de contribuabili, termen limita si modalitati de depunere

Societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, cu exceptia subunitatilor de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European – toate acestea trebuie sa depuna pana pe 31 mai 2021 situatiile financiare pe 2020.

Mai mult...

Categoriile de contribuabili care au obligatia de a depune situatiile financiare pe anul 2020

Anumite categorii de contribuabili trebuie sa depuna pana marti, 4 mai 2021, situatiile financiare pe anul 2020. Mai exact este vorba de institutiile publice, asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial, subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in strainatate, care apartin persoanelor prevazute la art.1 alin.1-3 din Legea 82/1991, cu sediul in Romania, precum si subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate.

Mai mult...

Documente importante in contabilitatea primara. Registru de casa, NIR-uri, dispozitii de incasare/plata, deconturi de cheltuieli

Contabilitatea presupune inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la situatia financiara a unei societati. Aceasta inregistrare se face pe baza documentelor justificative. Toate persoanele fizice sau juridice care desfasoara activitati economice trebuie sa isi consemneze operatiunile economico - financiare in documente justificative, in momentul efectuarii lor. Documentele primare intocmite, care stau la baza inregistrarii in contabilitate, trebuie sa contina toate informatiile prevazute de lege. Contabilitatea primara, asadar, se refera la intocmirea documentelor justificative care stau la baza inregistrarilor in jurnale.

Mai mult...

Documente importante in contabilitatea primara. Bonul fiscal, chitanta si factura

Contabilitatea presupune inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la situatia financiara a unei societati. Aceasta inregistrare se face pe baza documentelor justificative.

Toate persoanele fizice sau juridice care desfasoara activitati economice trebuie sa isi consemneze operatiunile economico - financiare in documente justificative, in momentul efectuarii lor. Documentele primare intocmite, care stau la baza inregistrarii in contabilitate, trebuie sa contina toate informatiile prevazute de lege. Contabilitatea primara, asadar, se refera la intocmirea documentelor justificative care stau la baza inregistrarilor in jurnale.

Mai mult...

Semnatura digitala. Ce este si cand ai nevoie de ea?

Semnatura digitala sau electronica este unul dintre instrumentele create special pentru a ne usura munca de zi cu zi, cu ajutorul tehnologiei si a mediului digital. Importanta acestei semnaturi consta in faptul ca orice document realizat si semnat digital este autentic, legal, iar continutul documentului digital nu a suferit modificari din momentul semnarii electronice.

Mai mult...

Resurse umane – documente care se utilizeaza la / dupa angajarea unei persoane

Atat la angajare, cat si pe parcursul colaborarii dintre o firma si un salariat, se utilizeaza o serie de documente menite sa stabileasca exact tipul de colaborare, conditiile si tipul de munca pe care angajatul trebuie sa o presteze. Vorbim aici de oferta de angajare, contractul individual de munca, fisa postului, dar si de documente utilizate pe parcurs precum de cereri de concediu, declaratii de luare la cunostinta a regulamentului intern si multe altele.

Mai mult...

Ce elemente trebuie sa contina un CV pentru a fi apreciat de angajatori?

CV-ul este un document esential in procesul de cautare a unui loc de munca, prin care ii prezinti unui posibil viitor angajator o imagine concisa a parcursului tau profesional si academic. Un CV bine redactat si structurat, corect gramatical, care prezinta atat realizarile, cat si obiectivele tale, va avea intotdeauna un rol important in decizia angajatorului de a stabili un interviu de angajare.

Mai mult...

Lucruri pe care sa nu le soliciti contabilului tau pentru a nu compromite relatia cu acesta

Ai devenit antreprenor de curand si primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa cauti un contabil sau o firma de specialitate care sa se ocupe de contabilitatea afacerii tale. Acest pas este foarte important deoarece vorbim de persoana care se ocupa de bugetul si platile tale, pregateste toate declaratiile si te consulta in legatura cu dezvoltarea ta in timp. Prin urmare, asa cum am scris si in articolul precedent, este important sa ai o relatie eficienta cu contabilul, o comunicare deschisa si sa intelegi ca unele lucruri nu revin in sarcina contabilului, ci in sarcina ta, a antreprenorului.

Mai mult...

Concedierea legala a unui angajat. Care sunt situatiile in care acest lucru este posibil?

La angajarea unei persoane, contractul individual de munca se incheie cu acordul ambelor parti – angajat si angajator -, insa, la finalul colaborarii, acelasi contract poate inceta, conform art. 55 din Codul Muncii in mai multe moduri:
• de drept – in cazurile prevazute de lege;
• ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
• prin vointa unilaterala a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege. Mai exact, vorbim fie de concediere, fie de demisie.

Mai mult...

Munca la domiciliu si telemunca. Reglementari si organizare

In contextul instituirii starilor de alerta, respectiv, de urgenta provocate de pandemia de Covid-19, in incercarea de a proteja angajatii si impiedica raspandirea virusului, tot mai multe companii apeleaza la munca la domiciliu sau, acolo unde conditiile o impun, telemunca. Cele doua notiuni nu inseamna unul si acelasi lucru. Sunt reglementate diferit si se deosebesc prin mai multe aspecte, fiecare dintre ele avand avantaje si dezavantaje atat pentru salariati, cat si pentru angajatori.

Mai mult...

Organizarea activitatii de resurse umane. Modificari aduse de Legea 213/2020 Codului Muncii

Activitatea de resurse umane a unui angajator include, in esenta, mult mai multe aspecte ce tin de relatia de munca, aceasta fiind gestionata, de obicei, de un expert/inspector in resurse umane. De asemenea, mai poate include si aspecte precum evaluarea si motivarea salariatilor, pregatirea si integrarea celor nou-angajati, stabilirea fiselor de post, primirea plangerilor de la lucratori sau chiar derularea cercetarii disciplinare prealabile.

Mai mult...

Sporurile salariale – de cate tipuri sunt si cum se calculeaza

Potrivit Codului Muncii, „salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca. Pentru munca prestata in baza contractului individual de munca, fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani.” Conform Codului Muncii, art. 160, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri. Sporul reprezinta un element al salariului lunar/soldei lunare, acordat ca procent la salariul de baza, solda de functie/salariul de functie, indemnizatia de incadrare, in conditiile legii, pentru fiecare categorie de personal, se arata in Legea 153/2017 actualizata in 2020.

Mai mult...

Depunerea raportarilor contabile semestriale

Pentru raportarile contabile semestriale la 30 iunie 2020, Ministerul Finantelor Publice a emis Ordinul nr. 2206/2020 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2020 a operatorilor economici, precum si pentru completarea unor prevederi contabile.

Mai mult...

Inactivitatea fiscala si reactivarea contribuabililor declarati inactivi

Inactivitatea fiscala poate avea urmari serioase atat pentru contribuabili, cat si pentru partenerii acestora de afaceri, care se pot vedea in imposibilitatea de a-si deduce cheltuielile si TVA-ul aferent achizitiilor de la societatile declarate inactive. Exista o serie de obligatii pe care contribuabilii trebuie sa le indeplineasca pentru a nu ajunge in situatia de a fi declarati inactivi, dar si o serie de proceduri pe care le pot urma pentru reactivare.

Mai mult...

Zile libere platite acordate unuia dintre parinti ca urmare a limitarii sau suspendarii cursurilor in unitatile de invatamant pe perioada pandemiei de coronavirus

Guvernul a decis, prin Ordonanta de Urgenta, sa fie acordate zile libere platite pentru supravegherea copiilor in cazul limitarii sau suspendarii cursurilor in scoli, gradinite sau crese, pe perioada pandemiei de coronavirus. Conditiile de acordare a acestora, precum si cuantumul indemnizatiei sunt similare celor din Legea nr. 19/2020, in baza careia s-au acordat zile libere platite pana la finalul anului scolar 2019-2020.

Mai mult...

5 intrebari si raspunsuri privind diurna interna

Salariatii detasati sau delegati in tara sau in afara granitelor au dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare si la o indemnizatie speciala. Codul muncii specifica, in acest sens: "Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil". La fel se procedeaza si in cazul salariatului detasat, care are dreptul la indemnizatia de detasare.

Mai mult...

Contractele individuale de munca cu timp partial in 2020

Exista companii care au nevoie atat de angajati full time, pentru ca specificul muncii si volumul de lucru le impun, dar si de salariati part time, pentru activitati care nu necesita timpul unui contract cu norma intreaga. Cu toate ca timpul de lucru este redus, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. De asemenea, drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Mai mult...

Lichidare firma 2020. Pasii pentru inchiderea corecta a unei societati

Ai o firma infiintata de ceva timp, care a mers mai mult din inertie sau deloc. Decizi sa o inchizi, pentru ca, in ciuda faptului ca nu mai desfasori activitate pe firma, esti obligat totusi sa depui declaratiile si bilanturile inactive la timp. Chiar daca firma pe care o ai nu mai are activitate, nu o poti abandona, pentru ca vei intra in evidenta ANAF si a Registrului Comertului, care pot cere insolventa sau lichidarea cu lichidator, proces care este indelungat, birocratic si costisitor.

Mai mult...

Ai devenit antreprenor. Ce faci in prima luna de activitate a firmei nou infiintata?

Esti foarte bun intr-o meserie, ai acumulat ceva experienta pe un post si ai decis ca e cazul sa continui pe cont propriu, sa fii propriul tau sef. Sau, esti un tanar sau o tanara cu idei de afaceri si pasionat (a) de antreprenoriat, de aceea vrei sa pornesti o afacere legala. Totul pare simplu pana aici, infiintezi un SRL sau o PFA si te apuci de treaba, sa faci ce stii mai bine ca sa obtii profit. Dar ce trebuie sa faci, mai exact, in prima luna de activitate din punct de vedere contabil si fiscal, astfel incat sa pornesti cu dreptul, sa ai tot ce trebuie si sa evizi amenzile?

Mai mult...

Indemnizatia de somaj tehnic in starea de urgenta si in starea de alerta

Somajul tehnic este o intrerupere temporara a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in principal pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare. Pe perioada somajului tehnic, contractul individual de munca al angajatului se suspenda, iar suspendarea lui se inregistreaza in REVISAL.

Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Mai mult...

Facturare 2020: 10 informatii esentiale despre facturi

Factura, cel mai utilizat document contabil, este un instrument in baza caruia se inregistreaza in contabilitate operatiunile economice. Factura atesta o tranzactie comerciala, fiind emisa de furnizorul de bunuri sau servicii catre clientul sau si care creeaza acestuia din urma obligatia de plata aferenta achizitiei. Conform Codului fiscal, sunt considerate facturi acele documente sau mesaje, tiparite sau electronice, care indeplinesc anumite conditii.

Mai mult...

4 modalitati pentru a imbunatati relatia contabil - client

Relatia contabil-client este una extrem de dinamica pentru ca apar mereu situatii neprevazute, care perturba atat activitatea contabilului, cat si pe cea a clientului. De la comunicarea care nu este intotdeauna cea mai eficienta, la documentele contabile care nu sunt intotdeauna predate la timp sau corect intocmite, interactiunea dintre contabil si client trebuie mereu revizuita pentru ca ambele parti sa fie multumite.

Mai mult...

5 aspecte despre dividende in 2020

Companiile care au inregistrat profit in trimestrul anterior pot imparti dividende interimare.

1. Veniturile din dividende

Veniturile din dividende se numara printre veniturile din investitii pentru care Codul fiscal prevede ca se datoreaza impozit pe venit si, in anumite conditii, CASS. Un dividend este o cota-parte din profitul companiei, care se plateste fiecarui actionar sau asociat, proportional cu cota de participare la capitalul social varsat.

Mai mult...

Opt etape pentru a infiinta si demara activitatea unui SRL. Cum procedez?

Societatea cu raspundere limitata (SRL) este in continuare cea mai raspandita forma juridica de organizare aleasa de antreprenori pentru a demara o afacere in mod legal. O astfel de societate iti ofera o mare flexibilitate, este usor de infiintat, dar necesita servicii profesionale de contabilitate. Altfel spus, va trebui fie sa angajezi un contabil, fie sa apelezi la serviciile unei firme de contabilitate.

Mai mult...

10 intrebari si raspunsuri privind Declaratia Unica in 2020

1. Ce este Declaratia Unica?

Declaratie unica este formularul ANAF prin care se declara impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, conform OpANAF nr. 139/2020. Se utilizeaza pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate pe anul 2019, precum si a impozitului estimat si a contributiilor sociale datorate, pe anul 2020.

Mai mult...

Care sunt cheltuielile deductibile si nedeductibile pentru societati si cum influenteaza rezultatul financiar?

Orice societate are diverse cheltuieli care pot fi incadrate, conform legii, ca fiind cheltuieli deductibile, nedeductibile sau cu deductibilitate limitata. Aceasta incadrare prezinta importanta mai ales pentru societatile inregistrate ca platitoare de impozit pe profit.

O mare parte a cheltuielilor deductibile se regasesc la articolul 25 din Codul fiscal, insa sintetizat acestea se refera la:

● Cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice;
● Cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor;
● Cheltuieli reglementate prin acte normative in vigoare (taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale).

Mai mult...

Impozitele pe terenuri, cladiri, respectiv, autoturisme datorate de societati in 2020

Pana la 31 martie, respectiv, 30 septembrie 2020, companiile care au in proprietate cladiri, autoturisme si terenuri, trebuie sa achite impozitele aferente. Achitarea acestora se poate face fie in doua transe egale, pana la 31 martie si 30 septembrie 2020, fie integral, pana la 20 martie anul acesta, caz in care cei care procedeaza astfel beneficiaza de reduceri.

Mai mult...

Eurocont and HR si Eurocont Juridic – Contabilitate, resurse umane, servicii de infiintare si modificare societati

Procesul de infiintare societate, de orice tip ar fi ea: SRL, S.A., ONG etc, este o adevarata bataie de cap, cu multe drumuri si multa birocratie, mai ales cand sunt mai multi asociati / actionari implicati. Nu se poate, ca proaspat antreprenor, sa nu te fi lovit de intrebari precum: ”Care este capitalul social minim, cand se deschide contul la banca, de ce acte am nevoie la Registrul Comertului, este nevoie de toti asociatii prezenti sau alegem un reprezentant?”

Mai mult...

Ce sunt si cum se impoziteaza contractele cu drepturi de autor?

Drepturile de autor sunt acele drepturi pe care o persoana le detine pentru prestarea anumitor activitati intelectuale ce rezulta din crearea unor lucrari unice si realizarea unor inovatii.

Exista doua ramuri in ceea ce priveste proprietatile intelectuale:
● Drepturi de autor asociate cu orice proprietate artistica, literara sau stiintifica, care include producerea de materiale fotografice, literare, cinematografice, arhitecturale, opere musicale ori cu realizarea materialelor scrise, a ilustratiilor si hartilor sau a descoperirilor stiintifice si a programelor tehnologice;
● Drepturile obtinute prin certificare, pentru proprietatea industriala acordata in urma brevetarii si inregistrarii unor marci unice.

Mai mult...

Majorarea si reducerea capitalului social al unei companii

Capitalul social este acea parte din patrimoniul unei societati comerciale care cuprinde aportul in bani sau in natura, adus de membrii societatii la data constituirii acesteia, pentru a servi la desfasurarea activitatii ei si la atingerea scopului urmarit. Cu alte cuvinte, capitalul social reprezinta valoarea totala a aporturilor efectuate de catre actionari/asociati si care au intrat in patrimoniul societatii.

Mai mult...

Procedura de deschidere a unui punct de lucru / sediu secundar

Un punct de lucru sau un sediu secundar este acel loc in care se desfasoara propriu-zis activitatea unei societati si, la fel ca in cazul unui sediu social, trebuie inregistrat. Deschiderea unui punct de lucru presupune mai intai inregistrarea si autorizarea acestuia la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), apoi la ANAF. In ambele cazuri, va fi nevoie de pregatirea unui dosar cu mai multe documente.

Mai mult...

Cheltuielile de protocol. Ce sunt si cum le deducem?

In orice societate, exista diverse cheltuieli care pot fi incadrate, conform legii, ca fiind cheltuieli deductibile, nedeductibile sau cu deductibilitate limitata, aceasta clasificare fiind importanta cu precadere in societatile inregistrate ca platitoare de impozit pe profit. Printre cheltuielile cu deductibilitate limitata la calculul profitului impozabil se numara si cheltuielile de protocol.

Mai mult...

Regimul de declarare derogatoriu. Ce este si cine poate beneficia de acesta?

Atunci cand o firma doreste sa isi suspende temporar activitatea, este necesar sa depuna cateva documente la Registrul Comertului si sa achite unele taxe. Suspendarea activitatii nu inseamna incetarea difinitiva a acesteia, ci doar o inactivitate temporara, motiv pentru care firmele trebuie sa mai indeplineasca unele obligatii.

Mai mult...

Ce este decontul de TVA si cum se depune?

Decontul de TVA este una dintre cele mai importante declaratii fiscale, prin care contribuabilul declara TVA-ul de plata pentru achizitiile facute din Uniunea Europeana. Se completeaza de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316 din Legea nr.227/2015.

Mai mult...

Deducerea personala. Conditii de acordare.

Deducerea personala este o facilitate oferita acelor angajati cu un salariu brut de sub 3.600 de lei si care au persoane aflate in intretinere. Aceasta facilitate depinde, insa, de mai multi factori, precum numarul persoanelor aflate in intretinere, veniturile salariatului si de copiii aflati in intretinere.

Mai mult...

Conditii pentru reinvestirea profitului firmei si scutirea de la impozitul pe profit

O facilitate fiscala de care au parte companiile se refera la scutirea de la plata impozitului pe profit, daca recurg la reinvestirea profitului firmei, pentru a-si dezvolta afacerea. Legislatia fiscala prevede insa o serie de criterii care trebuie indeplinite pentru aplicarea facilitatilor (investitia trebuie facuta in anumite tipuri de active precizate de Codul fiscal, acestea trebuie sa fie noi si puse imediat in functiune etc.), iar nerespectarea lor poate duce la anularea scutirii, companiile fiind obligate sa plateasca impozit pe profit suplimentar, dar si dobanzi sau penalitati de intarziere pentru sumele scutite.

Mai mult...

In ce constau serviciile de Salarizare si Resurse Umane intr-o companie?

Indiferent de profil si de industria in cadrul careia o companie activeaza, serviciile de salarizare si Resurse Umane, cu tot ce inseamna recrutare, intocmire dosare de personal, activitatea de salarizare si impozitare aferenta, reprezinta baza acesteia. Departamentul de HR este cel care mentine ordinea si bunul mers al lucrurilor intr-o companie, mai ales intr-o organizatie de nivel mai mare. In cazul in care nu exista in cadrul unei companii un astfel de department, se recomanda externalizarea serviciilor de resurse umane si salarizare catre o firma cu competente in domeniu.

Mai mult...

Aspecte esentiale cu privire la contributia asiguratorie pentru munca (CAM)

Ce este contributia asiguratorie pentru munca?

Contributia asiguratorie pentru munca (CAM) a fost introdusa in anul 2018 si este datorata pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, ingloband patru dintre fostele contributii sociale: somaj, concedii medicale, riscuri profesionale si creante salariale. Daca doua dintre contributiile sociale obligatorii revin exclusiv salariatilor, mai exact contributia la pensii - 25%, si cea la sanatate – 10%, cea de a treia, CAM, revine exclusiv angajatorilor.

Mai mult...

Ce este EORI si ce presupune obtinerea lui?

Ce este EORI?

EORI este un numar unic in Uniunea Europeana, pe care autoritatile vamale sau alte autoritati desemnate de catre statele membre il atribuie operatorilor economici si altor persoane, in vederea utilizarii la toate operatiunile vamale derulate de acestea pe intreg teritoriul UE. Categoria de operatiuni pentru care este necesara obtinerea acestui cod cuprinde operatiuni de import-export, de tranzit, depozitare, reprezentare, precum si alte operatiuni prealabile sosirii / plecarii marfurilor care se introduc sau se scot de pe teritoriul UE.

Mai mult...

Indemnizatii aferente concediilor medicale platite si cum pot fi recuperate din FNUASS

Sumele reprezentand indemnizatii aferente concediilor medicale platite, pe care angajatorii le-au achitat asiguratilor si care se suporta din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), se pot recupera din bugetul FNUASS in baza alcatuirii unei documentatii specifice. Angajatorul plateste suma aferenta zilelor lucratoare din primele cinci zile calendaristice de concediu medical, restul sumei fiind suportata de FNUASS.

Mai mult...

Impozitul micro si impozitul pe profit pentru primul trimestru al anului 2019

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor (impozitul micro) si impozitul pe profit pentru primul trimestru al anului 2019 trebuie declarate si achitate pana pe 25 aprilie 2019.

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

Din punct de vedere fiscal, microintreprinderea este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

● A realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro;
● Capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
● Nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Mai mult...

Microentitatile, entitatile mici, mijlocii si mari. Criterii de incadrare si situatii financiare

Criterii de incadrare

In functie de anumite criterii, o companie poate sa fie considerata microentitate, entitate mica, entitate mijlocie sau entitate mare. Incadrarea firmelor in categoriile amintite se face potrivit prevederilor Ordinului MFP nr. 1.802/2014.

O microentitate este o societate care, la data bilantului, nu depaseste limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
● Totalul activelor: 1.500.000 lei;
● Cifra de afaceri neta: 3.000.000 lei;
● Numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 10

Mai mult...

Ce situatii depun entitatile fara activitate?

Societatile comerciale, organizatiile non-profit si celelalte entitati care nu au desfasurat niciun fel de activitate de la infiintare si pana la incheierea exercitiului financiar trebuie sa depuna o declaratie de inactivitate.

Formularul S1046 sau declaratia de inactivitate se poate depune numai in situatia in care s-au inregistrat doar operatiuni aferente subscrierii si varsarii capitalului social de catre asociati, precum si a efectuarii cheltuielilor de constituire in vederea inmatricularii la ONRC.

Mai mult...

Aspecte importante privind veniturile din dividende in 2019

Dividendul este o parte din profitul unei companiei, care este impartit in mod egal investitorilor sai, in functie de categoria si numarul de actiuni detinut de fiecare actionar in parte.

Codul fiscal prevede faptul ca “veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final”. De asemenea, “in cazul dividendelor / castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator”.

Mai mult...

Emiterea facturilor in 2019

Ce este factura?

Conform OMF nr. 2.634/2015, factura este un document justificativ in baza caruia se inregistreaza in contabilitate operatiunile economice. Facturile pot fi tiparite sau electronice si, dupa cum precizeaza Codul Fiscal, indeplinesc anumite conditii speciale.

Mai mult...

Declaratia unica in 2019

UPDATE

Vineri, 15 martie, ar fi trebuit sa fie ultima zi de depunere a Declaratiei Unice, dar termenul a fost prelungit pana la data de 31 iulie 2019.

Declaratia Unica se foloseste anul acesta pentru estimarea veniturilor pe 2019, in scopul stabilirii impozitelor si eventualelor contributii sociale la pensii (CAS) si sanatate (CASS). Acest formular este folosit anul acesta si de catre cei care nu obtin venituri, dar doresc sa se asigure voluntar la sanatate, precum si pentru redirectionarea unui procent din impozitul pe venit datorat statului catre organizatiile nonguvernamentale.

Mai mult...

Utilizarea formularelor 010 si 700

Pentru inregistrarea, modificarea sau radierea unor obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal al unei societati, contribuabilul poate utiliza, dupa caz, doua formulare: formularul 010, care se poate depune doar la ghiseu, sau formularul 700 – care se depune online, insa doar pentru anumite situatii.

Formularul 010 reprezinta declaratia de inregistrare fiscala / declaratia de mentiuni / declaratia de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica. Cu ajutorul acestuia, entitatile pot inregistra, modifica sau radia din vectorul fiscal urmatoarele categorii de obligatii fiscale de declarare:

Mai mult...

Esalonarea la plata a datoriilor

Esalonarea la plata este reglementata in Codul de procedura fiscala si in Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 90/2016. Conform legislatiei, debitorii care nu detin bunuri in proprietate si care nu constituie garantii pot beneficia, la cerere, de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale pentru o perioada de cel mult 6 luni (indiferent de cuantumul obligatiilor fiscale).

Mai mult...

SSM - Sanatatea si securitatea muncii

SSM - Sanatatea si securitatea muncii reprezinta un ansamblu de activitati ce au drept scop asigurarea conditiilor optime in desfasurarea procesului de munca, apararea santatii, integritatii corporale si vietii lucratorilor si a altor persoane angrenate in procesul de munca.

Conform Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, angajatorul trebuie sa asigure conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul SSM, sub forma de informatii si instructiuni de lucru specifice locului de munca, si vor fi folosite mijloace, metode si tehnici de instruire, cum ar fi: expunerea, demonstratia, studiul de caz, vizionari de filme, diapozitive, proiectii, instruire asistata de calculator, dupa cum se precizeaza in textul legii. Instruirea trebuie adaptata constant, in functie de evolutia riscurilor profesionale sau de aparitia riscurilor noi. Nu doar angajatii proprii trebuie instruiti, ci si lucratorii altor firme care aflati pentru munca temporara.

Continuați lectura

Aspecte privind salariul unui angajat

Aspecte generale privind salariul

Salariul reprezinta suma datorata de angajator salariatului pentru munca prestata sau serviciile aduse de salariat.

Salariul de baza reprezinta partea fixa a salariului, in functie de care se calculeaza celelalte drepturi ale salariatilor: sporuri, indemnizatia de conducere etc.

Plata salariului reprezinta obligatia principala a angajatorului si se efectueaza cel putin o data pe luna, la data stabilita prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern.

Continuați lectura

PFA in sistem real vs PFA cu norma de venit

Modificarile Codului Fiscal din 2018 au schimbat modul in care PFA-urile calculeaza, declara si platesc impozitele catre stat, motiv pentru care au devenit tot mai atractive pentru cei ce doresc sa aleaga o astfel de forma de organizare a activitatii. PFA-urile platesc incepand cu acest an contributii CAS si CASS (pensie, respectiv asigurari de sanatate) la valoarea salariului minim brut, iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.

Continuați lectura

Anularea si reactivarea codului de TVA


Codul de identificare fiscala sau codul fiscal (CIF sau CUI) reprezinta codul unic de identificare pentru orice firma. Fiecarei companii ii este oferit un cod unic de inregistrare, ce indica date despre categoria de platitor de taxe si impozite catre bugetul de stat. Daca are valoarea „RO”, atunci persoana juridica a fost luata in evidenta ca fiind platitor de TVA.

Continuați lectura

Beneficii pentru salariati: Tichetele de masa, de cresa si cele cadou, vouchere de vacanta si culturale


Bonurile de masa, tichetele cadou, de cresa, culturale si vouchere de vacanta sunt bilete de valoare care pot fi acordate de angajatori salariatilor, atat pe suport hartie, cat si electronic. Cheltuielile legate de emiterea biletelor de valoare se suporta integral de angajatori, iar sumele corespunzatoare biletelor de valoare acordate de angajator, in limitele nominale prevazute, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Continuați lectura

Clauza de neconcurenta din contractul individual de munca


Potrivit art. 17 alin. 7 din Codul muncii, cu privire la informatiile furnizate salariatului, prealabil incheierii contractului individual de munca, intre parti poate interveni un contract de confidentialitate.

Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, salariatul sa nu transmita date sau informatii de care a luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca.

Continuați lectura

Situatiile financiare pentru 2017 se depun pana la 30 mai 2018


Potrivit OMFP nr. 470/2018, societatile comerciale, societatile/ companiile nationale, regiile autonome si institutele nationale de cercetare-dezvoltare trebuie sa depuna situatiile financiare si raportarile contabile pentru anul 2017 pana la data de 30 mai 2018. Conform acestui act normativ, societatile comerciale vor depune situatiile financiare anuale in cel mult 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar (care, in general, coincide cu anul calendaristic) - mai exact, atunci cand se implineste termenul de 150 de zile de la incheierea anului trecut.

Continuați lectura

Impozitarea dividendelor in anul 2018


Aspecte generale

Un dividend este o distributie a unei parti din castigurile unei companii, inregistrate in anul fiscal anterior, actionarilor, in raport cu actiunile pe care acestia le poseda. Dividendele pot fi sub forma de numerar, actiuni si, mai putin frecvent, proprietati. Se distribuie periodic si trebuie declarate ca venit in anul in care sunt primite, fiind impozabile.

Continuați lectura

Aspecte generale privind sediul social al unei firme

Orice firma trebuie sa aiba cel putin un sediu social, care se stabileste la infiintarea firmei si la care se afla, in mod oficial, actele firmei si corespondenta.

1. O firma poate avea sediul social in:
● Locuinta - proprietate personala sau spatiu asupra caruia exista un drept de folosinta gratuita;
● Spatiu inchiriat (contract de inchiriere sau subinchiriere inregistrat la organele fiscale);
● Spatiu compartimentat / cladire de birouri;
● Cabinet de avocat.

Continuați lectura

7 plafoane fiscale de avut in vedere in 2018


Anul 2018 aduce mai multe noutati din punct de vedere fiscal, inclusiv in ceea ce priveste nivelul plafoanelor in functie de care se fac anumite incadrari: plafonul de incadrare in categoria microintreprinderilor, plafonul de inregistrare in scopuri de TVA etc.

Continuați lectura

Prevederile Split TVA incepand cu ianuarie 2018


Ordonanta Guvernului nr. 23/2017, cea care cuprinde prevederile referitoare la Split TVA, fost adoptata miercuri, 13 decembrie 2017, de Parlament. In forma in care va ajunge la presedintele tarii pentru promulgare, documentul prevede ca sistemul split TVA sa fie aplicat obligatoriu doar de firmele publice si private aflate in insolventa sau care au datorii la plata TVA, celelalte companii urmand sa poata aplica sistemul benevol.

Continuați lectura

Modificarile aduse PFA-urilor si Intreprinderilor Individuale prin OUG 79/2017

Incepand cu ianuarie 2018, PFA-urile, PFI-urile, II-urile, IF-urile si profesiile liberale sunt obligate la plata CAS (contributie la pensie) daca au obtinut in anul anterior un venit net mai mare decat 12 salarii brute pe economie.

Mai exact, contributiile vor fi platite la nivelul unui venit ales de contribuabili, care nu va putea fi mai mic decat valoarea salariului minim brut pe economie, pe care Guvernul vrea sa il majoreze in 2018, de la 1.450 la 1.900 de lei.

Continuați lectura

Inspectia fiscala si documentele aferente


Inspectia fiscala are ca obiect constatarea si investigarea fiscala a tuturor actelor si faptelor rezultate din activitatea contribuabilului, mai exact analiza si evaluarea informatiilor fiscale, dar si sanctionarea faptelor constatate si dispunerea de masuri pentru prevenirea si combaterea abaterilor de la prevederile legislatiei fiscale.

In cadrul unei inspectii fiscale, exista 2 tipuri de control:
■ Controlul inopinat - are loc fara anuntarea in prealabil a contribuabilului si consta in verificarea faptica si documentara, ca urmare a unei sesizari cu privire la existenta unor fapte de incalcare a legislatiei fiscale;
■ Controlul incrucisat - consta in verificarea documentelor si operatiunilor impozabile ale contribuabilului, in corelatie cu cele detinute de alte persoane si poate fi si inopinat.

Continuați lectura

Aspecte importante privind registrul unic de control


Legea nr. 252/2003 privind registrul unic de control prevede ca toate persoanele juridice inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului si autorizate potrivit legii trebuie sa tina registrul unic de control. Pentru celelalte categorii de contribuabili, documentul este optional. Acesta poate fi cumparat de la directiile generale ale finantelor publice, iar firmele nou-infiintate trebuie sa-l achizitioneze in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii.

Continuați lectura

SPLIT TVA sau plata defalcata a taxei pe valoarea adaugata


Firmele si persoanele fizice platitoare de TVA (taxa pe valoarea adaugata), care presteaza servicii sau livreaza bunuri taxabile in Romania vor trebui sa aplice un sistem de plata defalcata a TVA, care presupune deschiderea unui cont separat de TVA, diferit de contul curent (Split TVA). Acest cont se poate deschide la trezoreria statului sau la orice institutie de credit care indeplineste urmatoarele conditii: creeaza conturi IBAN care contin in denumire literele TVA, si nu permit eliberarea de numerar din aceste conturi. Acest sistem de Split TVA va fi aplicat optional incepand cu luna octombrie a acestui an pana in luna decembrie, urmand ca devina obligatoriu din ianuarie 2018.

Continuați lectura

Contractul de munca – Ordonanta de urgenta nr. 53/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 din Codul muncii



Conform prevederilor din Codul Muncii, angajatorii au obligatia sa incheie contracte individuale de munca (CIM) in forma scrisa. Modelul documentului, pe care il puteti descarca accesand acest link, este prevazut in legislatie, insa poate fi adaptat in functie de situatiile particulare ale angajatorilor.

De asemenea, Ordonanta de urgenta nr. 53/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 din Codul Muncii din 7 august 2017 precizeaza faptul ca orice modificare a unuia dintre elementele din CIM impune incheierea unui act aditional la contract, care trebuie transmis in Revisal (registrul general de evidenta al salariatilor) inainte ca modificarile sa-si produca efectele, nu in termen de 20 de zile lucratoare, cum era prevazut anterior. Daca angajatorul nu incheie contractul in scris si nu-l transmite inainte de inceperea activitatii, se considera caz de munca nedeclarata, pasibil de amenda de 20.000 de lei.

Continuați lectura

Pasi pentru infiintarea unui PFA



Orice antreprenor la inceput de drum, care doreste sa isi deschida o mica afacere, poate opta pentru cea mai simpla modalitate, aceea de a se inregistra ca persoana fizica autorizata (PFA). Procedura este relativ simpla si presupune costuri reduse.

Persoanele eligibile pentru infiintarea unui PFA trebuie sa indeplineasca urmatoarele criterii: sa aiba varsta de minim 18 ani la momentul depunerii cererii, sa nu fi savarsit fapte sanctionate de legile financiare, vamale si cele care privesc disciplina financiar-fiscala, de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal, sa aiba un sediu profesional declarat si sa declare pe propria raspundere ca indeplinesc conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si al protectiei muncii.

Continuați lectura

Cand devine o firma platitoare de TVA



La momentul infiintarii, o societate comerciala este neplatitoare de TVA, beneficiind de regimul special de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 310 din Codul Fiscal, conform caruia o persoana impozabila a carei cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de 220.000 lei poate aplica scutirea de taxa.

In momentul depasirii pragului de venituri de 220.000 lei intr-un an fiscal, societatea are obligatia sa se inregistreze ca platitor de TVA in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon. Inregistrarea se face prin depunerea declaratiei 010 - Declaratie de inregistrare fiscala. Nedepunerea acesteia la termen se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru societatile mijlocii si mari, si cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru celelalte firme si persoanele fizice.

Continuați lectura

Impozitul micro. Impozitul pe profit. Impozitul specific.


1. Impozitul micro

Potrivit art. 47 din Codul Fiscal, o microintreprindere este o persoana juridica romana, care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) a realizat venituri, altele decat cele obtinute din desfasurarea activitatilor, prevazute la art. 48 alin. (6);
b) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar, in care s-au inregistrat veniturile;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in Registrul Comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Impozitul micro, specific sau pe profit - EurocontHR.ro

Ce sa aleg intre PFA, SRL sau SRL-D?


Am enumerat mai jos cateva aspecte esentiale dupa care sa va ghidati in cazul in care nu stiti ce forma de organizare vi s-ar potrivi mai bine:

I. PFA, adica persoana fizica ce este autorizata sa desfasoare o activitate economica pentru care a facut dovada pregatirii profesionale, nu are personalitate juridica, ca urmare patrimoniul PFA se confunda cu patrimoniul personal al titularului.
Avantajele acestei forme juridice sunt:

- costurile infiintarii sunt reduse decat in cazul unui SRL;

Continuați lectura

De ce SmartBill este o alegere foarte buna pentru orice firma si cum am ajuns la aceasta concluzie

In primul rand, pentru ca isi usureaza teribil de mult munca. In al doilea rand, pentru ca, din nou, iti usureaza munca, iti permite sa te concentrezi cu adevarat pe business-ul tau si iti aloca timpul necesar sa pui accentul pe dezvoltarea ariilor deosebit de importante: consultanta si raportari mai elaborate catre management.

Dar va explicam pe indelete putin mai jos.

Continuați lectura

Vreau sa imi deschid o firma. Ce fac?

Infiintarea unui SRL poate fi destul de anevoioasa in Romania, mai ales daca nu ai deja un contabil cu care sa te consulti. De aceea, am insiruit mai jos cativa pasi esentiali pe care sa ii parcurgi pentru a putea porni la drum in mod legal si corect.

Continuați lectura

Cum alegem firma de contabilitate?

Esti la inceput de drum in antreprenoriat si ai nevoie de un contabil. Sau, ai petrecut deja cativa ani in iuresul afacerilor, dar contabilul sau firma actuala de contabilitate nu te mai satisface. Ce faci in cazul asta? Evident, cauti (din nou) persoane competente pentru a-ti tine situatia contabila la zi, clara, corecta si in litera (de preferat, unde e cazul, si in spiritul) legii.

Cei mai multi antreprenori au nevoie, in primul rand, de o persoana cu care sa simta ca pot vorbi deschis despre problemele pe care le intampina in firma. De o persoana de incredere, care va explica notiunile contabile pe intelesul tuturor si care va oferi feedback in timp real. De fapt, acesta este primul criteriu dupa care este necesar sa iti alegi partenerul contabil.

Continuați lectura