CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
EurocontHr.ro - Declaratia unica in 2019

Declaratia unica in 2019

UPDATE

Vineri, 15 martie, ar fi trebuit sa fie ultima zi de depunere a Declaratiei Unice, dar termenul a fost prelungit pana la data de 31 iulie 2019.

Declaratia Unica se foloseste anul acesta pentru estimarea veniturilor pe 2019, in scopul stabilirii impozitelor si eventualelor contributii sociale la pensii (CAS) si sanatate (CASS). Acest formular este folosit anul acesta si de catre cei care nu obtin venituri, dar doresc sa se asigure voluntar la sanatate, precum si pentru redirectionarea unui procent din impozitul pe venit datorat statului catre organizatiile nonguvernamentale.

Termenul de depunere a Declaratiei Unice in 2019

Termenul de depunere a declaratiei unice pentru estimarea veniturilor din tara pe 2019 si pentru veniturile realizate in strainatate anul trecut este 15 martie 2019, insa se pot face regularizari, completari si modificari ori de cate ori contribuabilul considera ca este nevoie. Pe baza estimarilor, contribuabilul calculeaza apoi impozitul si contributiile de platit, urmand ca plata sa se realizeze pana cel tarziu anul viitor, in martie.

Cum se fac rectificari in Declaratia Unica?

Potrivit Codului fiscal, se pot face rectificari oricand, prin acelasi formular, dar bifand casuta corespunzatoarerectificarii. Venitul estimat se poate corecta pana la termenul de plata a impozitului datorat, respectiv pana la data de 15 martie a anului urmator celui de impunere.

Cum se depune Declaratia Unica in 2019

In Codul fiscal este specificat ca, din 2019, Declaratia Unica se va depune numai online, prin Spatiul Privat Virtual (SPV).

Amenzi si sanctiuni

Codul fiscal prevede o amenda contraventionala intre 50 si 500 de lei pentru cei care depasesc termenul-limita de depunere a declaratiei.

Estimari si plati

  • Pentru veniturile estimate pentru 2019 se datoreaza impozitul pe venit de 10%;
  • Daca veniturile nete depasesc cel putin 12 salarii minime brute (24.960 de lei), pe langa impozit se platesc si contributiile sociale la pensii (25%) si sanatate (10%). Contribuabilul poate alege sa plateasca aceste contributii si daca are venituri sub plafon;
  • Platile se pot face in numerar, la unitatile Trezoreriei, prin card bancar, la Trezorerie, online, prin ghiseul.ro, prin mandat postal ori prin virament bancar.