CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - veniturile din dividende in 2019

Aspecte importante privind veniturile din dividende in 2019

Dividendul este o parte din profitul unei companiei, care este impartit in mod egal investitorilor sai, in functie de categoria si numarul de actiuni detinut de fiecare actionar in parte.

Codul fiscal prevede faptul ca “veniturile sub forma de dividende, inclusiv castigul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cota de 5% din suma acestora, impozitul fiind final”. De asemenea, “in cazul dividendelor / castigurilor obtinute ca urmare a detinerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor/asociatilor/investitorilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende/castig se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator”.
Impozitele pe veniturile din dividende
Veniturile din dividende se numara printre veniturile din investitii pentru care se datoreaza taxe la stat. Mai exact, se plateste impozit pe venit si, in anumite conditii, si contributia la asigurarile de sanatate (CASS). In anul 2019, la fel ca in 2018, impozitul pentru veniturile din dividende este de 5% si trebuie calculat, retinut si platit la stat de catre companiile care platesc aceste venituri catre persoanele fizice.
Cand se plateste contributia la asigurarile de sanatate
Contributia la sanatate (CASS) este datorata de persoanele fizice care estimeaza ca in 2019 vor incasa venituri din dividende a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute. Mai exact, este vorba de un plafon de 24.960 de lei, salariul minim fiind de 2.080 de lei incepand cu acest an. In cazul veniturilor din dividende, se iau in calcul dividendele incasate incepand cu anul 2018. Asadar, in cazul in care se depaseste plafonul legal, persoanele fizice care au incasat in 2018 dividende si/sau care estimeaza ca vor incasa in 2019 dividende, trebuie sa depuna Declaratia Unica pana la data de 15 martie 2019.
Dividende trimestriale
Incepand din 2018, dividendele se impart nu doar anual, dupa incheierea exercitiului financiar, ci si trimestrial, in timpul acestuia. Insa, daca firma are pierderi inregistrate in ultimii ani, iar pierderile reportate sunt mai mari decat profitul, nu se mai pot imparti dividende interimare. Mai intai trebuie acoperite pierderile reportate si abia apoi, din suma ramasa, se impart dividende.

Firmele sunt obligate sa intocmeasca situatii financiare interimare daca opteaza pentru impartirea trimestriala a dividendelor. Asadar, pentru a imparti dividende pentru trimestrul I din 2019, trebuie facute situatii financiare interimare la 31 martie 2019. Legislatia nu prevede un termen exact pentru plata dividendelor, precizeaza doar ca aceasta se face la data stabilita de Adunarea Generala a Actionarilor.