CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Conditii pentru reinvestirea profitului firmei si scutirea de la impozitul pe profit

Conditii pentru reinvestirea profitului firmei si scutirea de la impozitul pe profit

O facilitate fiscala de care au parte companiile se refera la scutirea de la plata impozitului pe profit, daca recurg la reinvestirea profitului firmei, pentru a-si dezvolta afacerea. Legislatia fiscala prevede insa o serie de criterii care trebuie indeplinite pentru aplicarea facilitatilor (investitia trebuie facuta in anumite tipuri de active precizate de Codul fiscal, acestea trebuie sa fie noi si puse imediat in functiune etc.), iar nerespectarea lor poate duce la anularea scutirii, companiile fiind obligate sa plateasca impozit pe profit suplimentar, dar si dobanzi sau penalitati de intarziere pentru sumele scutite.

Tipuri de active pentru care se pot aplica aceste facilitati fiscale

Rrt. 22, alin. (1) din Codul Fiscal prevede faptul ca firmele sunt scutite de plata impozitului pe profit, in anul 2019, daca reinvestesc profitul in: - echipamente tehnologice;
- calculatoare electronice;
- echipamente periferice;
- masini si aparate de casa, de control si de facturare;
- programe informatice;
- dreptul pentru folosirea programelor informatice (numai daca a fost achizitionat dupa 1 ianuarie 2017).

De asemenea, activele corporale pentru care se aplica scutirea de impozit pe profit sunt cele prevazute in subgrupa 2.1 si in clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, ce este inclus in Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004.

Conditii pentru aplicarea scutirii de la impozitul pe profit

1. Este necesar ca oricare dintre activele precizate mai sus sa fie noi, nu utilizate anterior;
2. Activele trebuie sa fie puse efectiv in functiune si folosite in operatiunile companiei;
3. Pentru activele care intra in sfera de aplicare a scutirii, nu se poate aplica metoda de amortizare accelerata (50% din valoarea totala a respectivului activ inregistrata ca o cheltuiala in primul an, restul duratei de viata a activului urmand sa se aplice amortizarea liniara, cu repartizare egala a cheltuielii de achizitie pe fiecare luna);
4. Activele pentru care s-a aplicat facilitatea trebuie sa fie pastrate in patrimoniul companiei cel putin jumatate din durata legala de utilizare, dar nu mai mult de cinci ani.

Activele astfel achizitionate pot fi pastrate cat timp doreste compania, dar nu pot fi instrainate decat dupa cel putin 5 ani de la achizitie. Singurele exceptii de la aceasta regula sunt, conform legislatiei:
- in cazul unor distrugeri, pierderi, furturi sau defectiuni, iar oricare dintre aceste evenimente trebuie documentate si dovedite;
- in cazul in care activele au fost instrainate ori transferate in cadrul unor proceduri de reoganizare judiciara sau faliment.

Cum se calcculeaza scutirea de impozit pe profit

Scutirea de impozit este calculata fie trimestrial, fie anual, in functie de cum este inregistrat in vectorul fiscal, iar scutirea de impozit a profitului reinvestit se acorda in limita impozitului pe profit datorat in trimestrul/anul respectiv. Daca firma are pierdere contabila la finele exercitiului financiar, nu se face recalcularea impozitului pe profit aferent profitului reinvestit.

Serviciile noastre de de contabilitate sunt adaptate profilului oricarei companii. Dorim sa construim relatii de incredere si pe termen lung cu clientii nostri, de aceea incercam sa mentinem un standard inalt de calitate, cu tarife avantajoase, calculate in functie de marimea firmei si domeniul de activitate.