CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Impozitul micro, impozitul pe profit si impozitul specific in iulie 2019

Impozitul micro, impozitul pe profit si impozitul specific in iulie 2019

Impozitul micro sau impozitul pe veniturile microintreprinderilor si impozitul pe profit pentru al doilea trimestru al anului 2019 trebuie declarate si achitate pana pe 25 iulie 2019. De asemenea, declararea si plata impozitului specific, avand loc semestrial, se vor realiza pana la aceeasi data.

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor

Din punct de vedere fiscal, microintreprinderea este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

● A realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro;
● Capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
● Nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Calculul si plata impozitului micro se fac trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul. Impozitul pe veniturile microintreprinderii sau impozitul micro trebuie aplicat din anul fiscal urmator celui in care sunt indeplinite conditiile de mai sus. Anul fiscal al microintreprinderii este cel calendaristic. Declararea se face cu ajutorul formularului fiscal 100.

Exista doua cote de impozitare micro:

● Microintreprinderile care au cel putin un salariat platesc un impozit in cota de 1%;
● Cele fara salariati platesc un impozit in cota de 3%;
Cota de impozitare se schimba de la un trimestru la altul numai daca firma angajeaza salariati sau renunta la cei deja angajati.

Microintreprinderile pot avea si deduceri de impozit. Mai exact, acestea pot sa scada pana la 20% din impozit pentru sponsorizari, pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.

Impozitul pe profit

Persoana juridica romana care la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent a realizat venituri care au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro, va aplica impozit pe profit. Cota de impozit pe profit care se aplica, in anul 2019, asupra profitului impozabil este de 16%.

La fel ca in cazul impozitului micro, impozitul pe profit pentru al doilea trimestru al anului 2019 trebuie declarat si achitat pana pe 25 iulie 2019, cu ajutorul formularului 100.

Impozitul specific

Impozitul specific este datorat de companiile din turism si alimentatie publica, ce au venituri ce depasesc un milion de euro, conform Legii nr. 170/2016. Declararea impozitului specific se face semestrial, iar pentru primul semestru din 2019 (adica perioada ianuarie - iunie), declararea si plata trebuie facute pana la 25 iulie 2019, cu ajutorul formularului 100.

Atentie!
Impozitul specific nu este aplicat de firmele incadrate ca microintreprinderi, chiar daca acestea desfasoara activitati din domeniul turismului sau alimentatiei publice.