Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Deducerea personala. Conditii de acordare.

Deducerea personala. Conditii de acordare.

Deducerea personala este o facilitate oferita acelor angajati cu un salariu brut de sub 3.600 de lei si care au persoane aflate in intretinere. Aceasta facilitate depinde, insa, de mai multi factori, precum numarul persoanelor aflate in intretinere, veniturile salariatului si de copiii aflati in intretinere.

Ce persoane pot fi in intretinerea salariatului?

Pot fi in intretinerea salariatului urmatoarele persoane: sotia/sotul, copiii, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 510 lei lunar, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 62 lit. o), w) si x) si/sau a pensiilor de urmas cuvenite, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Nivelul deducerii personale

Nivelul deducerii personale este stabilit in functie de numarul persoanelor aflate in intretinere si de veniturile salariatului, astfel:

1. Venit brut lunar din salarii (VBL) – pana la 1.950 lei:
Fara persoane in intretinere 510 lei;
Cu o persoana in intretinere 670 lei;
Cu 2 persoane in intretinere 830 lei;
Cu 3 persoane in intretinere 990 lei;
Cu 4 sau mai multe persoane in intretinere 1.310 lei.

2. Cei care au venituri intre intre 1.951 lei si 3.600 lei beneficiaza de deduceri personale degresive, care pot fi regasite in OUG nr. 79/2017.

3. Contribuabilii care au salarii brute lunare de peste 3.600 de lei, NU beneficiaza de deduceri personale.

4. Copiii minori sunt considerati intotdeauna intretinuti, indiferent de suma veniturilor impozabile si neimpozabile pe care le pot realiza. Incepand cu 1 ianuarie 2016, pentru copilul minor aflat in intretinerea parintilor sau a tutorelui, deducerea personala se acorda fiecaruia dintre parinti, respectiv tutorelui.

De retinut!

- Deducerea se acorda doar acolo unde este functia de baza. Angajatul va declara pe propria raspundere care este locul de munca de baza si doar acolo va beneficia de respectiva deducere.
- Daca angajatul NU isi schimba locul de munca incepand cu data de 1 a lunii, atunci deducerea se acorda integral la angajatorul anterior.

Baza legala: Art. 77 din Codul fiscal – Legea 227/2015. Link aici.