Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Evaluarea angajatilor.  Fise personalizate si criterii obiective de evaluare conform postului ocupat

Evaluarea angajatilor. Fise personalizate si criterii obiective de evaluare conform postului ocupat

Un aspect deosebit de valoros al oricarei firme de succes este reprezentat, fara indoiala, de resursele umane ale acesteia. De aceea, este importanta evaluarea constanta a angajatilor, din mai multe puncte de vedere: fie ca vorbim de competente, de satisfactia angajatului pe postul respectiv sau de abilitatea de a se adapta cerintelor unui post superior.

Fisa de evaluare, la fel ca fisa postului, este obligatorie conform legii. Regasim referiri la evaluarea angajatului in Codul Muncii in art. 17 si art. 242 (includerea evalarii in Regulamentul Intern).

Informarea candidatului cu privire la evaluarea sa se face obligatoriu la incheierea contractului de munca, potrivit art. 17 din Codul muncii. Legea impune angajatorilor sa aduca la cunostinta salariatului, la momentul angajarii, sarcinile profesionale de munca (prin inmanarea fisei de post), cat si criteriile de evaluare utilizate.

Fisa de evaluare trebuie sa fie personalizata pe fiecare post in parte, astfel incat sa evidentieze:

- abilitatea angajatului de a face fata cerintelor postului;
- proactivitatea, creativitatea si implicarea angajatului in abordarea unor situatii deosebite;
- competentele dobandite de la angajare pana in momentul evaluarii;
- modul de aplicare a competentelor detinute si dobandite;
- motive obiective care justifica stabilirea unui nivel salarial corespunzator;
- abilitatea de a face fata cerintelor intr-un post superior (avasare);
- motivatia angajatorului in cazul in care doreste concedierea angajatului din motive obiective;
- satisfactia la locul de munca al angajatului si modul in care mediul de lucru poate fi imbunatatit pentru a crea conditii mai bune de lucru etc.

Printr-un proces de evaluare corect:

● Angajatorii creeaza pentru angajati obiective de performanta, ajutand la cresterea productivitatii, isi asigura personal calificat, performant si faciliteaza monitorizarea modului ȋn care angajatii evolueaza;
● Angajatii sunt implicati in activitatea firmei, li se confirma importanta contributiei personale si profesionale si se evita situatia de tip "niciun angajat nu este de neinlocuit".

Evaluarea profesionala a angajatilor este de competenta angajatorului si, ca atare, angajatorul are libertatea stabilirii criteriilor de evaluare. Cu toate acestea, multi angajatori sa ignore dispozitiile legislative de evaluare a performantelor deoarece:

- nu cunosc procedura de evaluare;
- nu stiu cine si cum ar trebui sa efectueze analiza rezultatelor evaluarii;
- nu sunt informati asupra potentialelor amenzi;
- sunt dezinteresati de procedura, mai ales in cazul in care au putini angajati;
- doresc sa evite costurile suplimentare cu angajarea unui personal calificat in domeniul resurselor umane.

Evaluarea angajatilor este, insa, importanta pentru performanta unei companii si pentru crearea unui climat de munca in care fiecare angajat se simte apreciat si implicat sau, dimpotriva, in care se reflecta situatia reala a contributiei fiecaruia.

Eurocont and HR vine in intampinarea nevoii antreprenorilor cu fise de evaluare profesionale, corecte si obiective, personalizate in functie de domeniul de activitate, de numarul de angajati, de cerintele posturilor ocupate, dar si nevoie de performanta ale angajatorului.

Mai multe informatii pe pagina dedicata serviciilor de salarizare si resurse umane. Completati formularul si vom reveni cu o oferta pentru dumneavoastra.

Sursa foto: Unsplash