Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Majorarea si reducerea capitalului social al unei companii

Majorarea si reducerea capitalului social al unei companii

Capitalul social este acea parte din patrimoniul unei societati comerciale care cuprinde aportul in bani sau in natura, adus de membrii societatii la data constituirii acesteia, pentru a servi la desfasurarea activitatii ei si la atingerea scopului urmarit. Cu alte cuvinte, capitalul social reprezinta valoarea totala a aporturilor efectuate de catre actionari/asociati si care au intrat in patrimoniul societatii.

Capitalul social al unui SRL nu poate fi mai mic de 200 lei si nu exista o limita maxima pentru acesta. Suma care depaseste nivelul de 200 de lei poate fi folosita pentru a finanta activitatile firmei, achizitia de echipamente, plata salariilor sau alte actiuni. Orice modificare a capitalului social se poate face numai pe baza hotararii Adunarii Generale a Actionarilor sau Asociatilor si cu indeplinirea tuturor formalitatilor juridice legate de aceasta hotarare.

Majorarea capitalului social

Majorarea capitalului social se realizeaza in conditiile in care entitatea intampina dificultati financiare sau, dimpotriva, cand aceasta este intr-o situatie prospera si vrea sa-si extinda activitatea. In ambele situatii, societatea are nevoie de resurse suplimentare, pe care prefera sa le procure prin majorare de capital, si nu apeland la imprumuturi, care implica un efort financiar mai mare. Cresterea capitalului social poate fi considerata si ca o intarire a credibilitatii financiare a entitatii.

Majorarea capitalului social se poate face prin mai multe cai:

Prin noi aporturi in natura sau numerar - produce o crestere a activelor (mijloace banesti, imobilizarii, stocuri, etc) si o majorare corespunzatoare a capitalului social. O asemenea crestere a capitalului social este determinata de necesitatea procurarii de noi resurse pentru finantarea investitiilor sau pentru intarirea situatiei financiare a entitatii.

Prin operatiuni interne - se realizeaza prin incorporarea unor elemente care apartin capitalurilor proprii, cum ar fi:
- Rezervele (cu exceptia rezervelor legale);
- Primele de capital;
- Profitul.

Aceste operatiuni conduc la diminuarea rezervelor, primelor de capital si profitului, concomitent cu cresterea capitalului social. Practic, majorarea capitalului se poate face fie prin distribuirea gratuita de noi actiuni sau parti sociale catre actionarii sau asociati existenti, fie prin cresterea valorii nominale a actiunilor sau partilor sociale existente.

Prin conversia unor datorii ale societatii in actiuni, care se face numai cu acordul creditorului, iar acesta poate deveni actionar/asociat. Valoarea nominala a obligatiunilor convertibile in actiuni trebuie sa fie egala cu cea a actiunilor. Motivul acestor operatiuni este anularea anumitor datorii fara a apela la trezorerie.

Reducerea capitalului social

Reducerea capitalului social are loc, de obicei, in situatia in care societatea a avut o activitate economica deficitara, care a condus la pierderea unei parti din activul patrimoniului societatii, sau cand capitalul social constituit la infiintarea societatii s-a dovedit in timp a fi prea mare pentru nevoile firmei. Reducerea capitalului social trebuie sa urmeze anumite proceduri si este legala cata vreme se respecta pastrarea capitalului minim impus de lege.

Exista situatii in care se impune reducerea capitalului social, precum:

● Acoperirea pierderilor din exercitiile financiare anterioare, care se face numai in cazul in care se constata ca pierderile sunt prea mari pentru a putea fi absorbite de rezervele constituite sau de profiturile exercitiilor financiare viitoare;
● Existenta unui capital supradimensionat in raport cu activitatea economica a entitatii;
● Retragerea unor asociati sau actionari, carora li se restituie contravaloarea aportului social depus de catre acestia;

Reducerea capitalului social se poate realiza prin:

● Restituirea capitalului social catre actionari sau asociati;
● Acoperirea de pierderi reportate;
● Rascumpararea propriilor actiuni

Baza legala: Legea 31/1990 actualizata 2018. Legea societatilor comerciale

Atat majorarea, cat si reducerea capitalului social al unei entitati trebuie inregistrate la Registrul Comertului, unde se depun o serie de acte, in functie de numarul de actionari sau asociati ai entitatii. Pentru aceste proceduri, aveti nevoie de profesionisti, care sa va indrume si sa intocmeasca rapid si corect toate actele de care aveti nevoie.

Tarife la vedere pentru servicii la Registrul Comertului aveti aici, iar pe oamenii Eurocont and HR pregatiti pentru a va furniza aceste servicii ii gasiti pe aceasta pagina.