CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Ce sunt si cum se impoziteaza contractele cu drepturi de autor?

Ce sunt si cum se impoziteaza contractele cu drepturi de autor?

Drepturile de autor sunt acele drepturi pe care o persoana le detine pentru prestarea anumitor activitati intelectuale ce rezulta din crearea unor lucrari unice si realizarea unor inovatii.

Exista doua ramuri in ceea ce priveste proprietatile intelectuale:
● Drepturi de autor asociate cu orice proprietate artistica, literara sau stiintifica, care include producerea de materiale fotografice, literare, cinematografice, arhitecturale, opere musicale ori cu realizarea materialelor scrise, a ilustratiilor si hartilor sau a descoperirilor stiintifice si a programelor tehnologice;
● Drepturile obtinute prin certificare, pentru proprietatea industriala acordata in urma brevetarii si inregistrarii unor marci unice.

Tratamentul fiscal aplicabil veniturilor din drepturi de autor


● Cum se impoziteaza veniturile generate din drepturi de autor?


Modul in care se impoziteaza veniturile realizate din drepturi de autor variaza, in functie de partea contractanta ce se obliga la plata impozitului, astfel:

Cu retinere la sursa, in situatia in care obligatiile sunt platite de cel care procura serviciul, nu de cel care il presteaza. Este cazul firmelor care contracteaza mai multi colaboratori si platesc contributiile pentru acestia. Entitatea care plateste drepturile de autor trebuie sa calculeze si sa achite impozitul si contributiile sociale care corespund bugetului de stat pana pe 25 inclusiv ale lunii urmatoare celei pentru care s-au retinut taxele.

Venituri incasate din activitati independente, in situatia in care cel care presteaza serviciul are venituri substantiale din mai multe surse, isi tine propria contabilitate si isi plateste singur contributiile la stat. Retinerea impozitului din veniturile inregistrate se face prin depunerea de catre persoanele fizice a Declaratiei Unice pana pe 15 martie a anului urmator pentru care se plateste acea contributie.

● Impozitul reprezinta 10% din venitul net acumulat


Impozitul datorat se retine direct la sursa, deci se plateste automat in momentul platii veniturilor cuvenite, conform prevederilor contractuale. Exceptie de la plata acestui tip de impozit fac persoanele cu handicap sever.

Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut, de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila.

Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut – cheltuiala forfetara de 40%) si se retine la sursa, de catre platitori la momentul platii veniturilor.

Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se declara in Formularul 112 - Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. Impozitul se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

● Contributii sociale


Daca veniturile anuale obtinute dintr-un singur contract de drepturi de autor depasesc plafonul celor 12 salarii minime brute, atunci taxele retinute vor fi in valoare de 10% din venitul net, impreuna cu contributiile sociale:

- CAS (contributia la pensii) 25%;
- CASS (contributia la sanatate) 10%.

Daca prestatorul de servicii depaseste acest prag pentru mai multe contracte, atunci contributiile sociale se achita de catre o singura firma (cea desemnata de contribuabil) prin depunerea Declaratiei 112 de catre platitorul desemnat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se datoraza obligatia fiscala.

► De asemenea, daca o persoana incaseaza venituri din drepturi de autor din partea mai multor firme si niciuna dintre aceste colaborari nu-i aduce o suma anuala echivalenta cu pragul minim, insa valoarea cumulata a veniturilor depaseste acel plafon, atunci acea persoana trebuie sa depuna Declaratia Unica si sa plateasca taxele aferente pana la data de 15 martie a anului pentru care se achita acea contributie.

● In cazul salariatilor si al pensionarilor, cuantumul de 10% este singurul impozit retinut pentru acest tip de venituri, conform prevederilor Codului Fiscal.

Contractele de drepturi de autor se bucura de multa flexibilitate, de aceea tot mai multe persoane aleg varianta contractelor de cesiune a drepturilor de autor. Administrarea corecta, atat a contractelor de drepturi de autor, cat si a contractelor clasice de munca, necesita atentie si responsabilitate in calcularea tuturor impozitelor care se impun unor astfel de contracte, de aceea serviciile Eurocont and HR sunt mai mult decat recomandate. Contactati-ne!