Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Contractele individuale de munca cu timp partial in 2020

Contractele individuale de munca cu timp partial in 2020

Exista companii care au nevoie atat de angajati full time, pentru ca specificul muncii si volumul de lucru le impun, dar si de salariati part time, pentru activitati care nu necesita timpul unui contract cu norma intreaga. Cu toate ca timpul de lucru este redus, salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile. De asemenea, drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Ce este un contract de munca cu timp partial?

Contractele de munca cu timp partial sau cu fractiune de norma reflecta un numar de ore normale de lucru calculate saptamanal sau ca medie lunara inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga.

Reglementari prevazute in Codul Muncii

Codul Muncii contine mai multe reglementari generale pentru contractele de munca pentru salariatii part time, la fel ca cele cu norma intreaga:

● Contractul individual de munca cu timp partial se incheie numai in forma scrisa.
● Contractele individuale de munca cu timp partial pot fi incheiate pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, la fel ca in cazul celor cu norma intreaga.
● Angajatii cu timp partial se bucura de tichete de masa, zile de concediu de odihna, repaus saptamanal, la fel ca angajatii cu norma intreaga.
● Nu exista o limita minima reglementata a numarului de ore saptamanal sau ca medie lunara pentru a fi considerate contracte cu timp partial, insa se apreciaza ca durata minima acceptabila este de o ora/luna.

Reglementari speciale contractelor de munca cu fractiune de norma

Pe langa prevederile anterioare, contractul individual de munca cu timp partial trebuie sa mai contina cateva elemente. In cazul in care acestea nu sunt precizate, contractul se considera incheiat cu norma intreaga:

● Durata muncii si repartizarea programului de lucru;
● Conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
● Interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

Reglementari salariale si taxele aferente in cazul contractelor part time

Codul Muncii prevede ca drepturile salariale se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru. Incepand cu anul 2020, se elimina suprataxarea contractelor part time, introdusa in anul 2017, care presupunea calculul taxelor la nivelul unui salariul minim pe economie. Astfel, se revine la calculul taxelor aferente contractelor cu timp partial avand ca baza venitul brut realizat si nu un salariu minim brut pe economie.

In prezent, pentru norma intreaga:

► Salariul minim, incepand cu 1 ianuarie 2020, este de 2.230 lei / luna;
► Pentru angajatii cu studii superioare cu vechime de cel putin un an in domeniul studiilor superioare este de 2.350 lei/luna pentru program normal;
► Pentru salariatii din constructii, salariul minim este de 3.000 lei pentru norma intreaga.

La fel ca in cazul salariatilor cu norma intreaga, contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) este de 10%, contributia la pensii (CAS) de 25%, iar CAM (contributia asiguratorie pentru munca, platita de angajator) de 2.25%.

Vechimea in munca pentru contractele de munca part time

Conform art. 16 alin. (5) din Codul muncii, constituie vechime munca prestata in temeiul unui contract individual de munca, indiferent ca vorbim de norma intreaga sau norma partiala. Vechimea in munca la un salariat cu timp partial se calculeaza la fel ca la un salariat cu norma intreaga.

Alte reglementari privind contractul de munca cu timp partial prevazute la art. 107

● In masura in care este posibil, angajatorul trebuie sa ia in considerare cererile salariatilor de a se transfera fie de la un loc de munca cu norma intreaga la unul cu fractiune de norma, fie de la un loc de munca part time la un loc de munca full time sau de a-si mari programul de lucru, in cazul in care se iveste aceasta posibilitate.
● Angajatorul are obligatia de a informa la timp cu privire la aparitia unor locuri de munca cu fractiune de norma sau cu norma intreaga, pentru a facilita transferurile de la norma intreaga la fractiune de norma si invers.
● Angajatorul asigura, in masura in care este posibil, accesul la locuri de munca cu fractiune de norma la toate nivelurile.

Impozitarea microentitatilor in functie de numarul de angajati si cum afecteaza impozitul contractele de munca cu timp partial

In cazul microintreprinderilor, cotele de impozitare a veniturilor difera in functie de numarul angajatilor din companie, astfel ca:

● Pentru o societate care detine unul sau mai multi angajati, microintreprinderea va aplica o cota de 1% asupra veniturilor;
● Daca microintreprinderea nu detine nici un angajat, va aplica o cota de 3%.

Prin angajat se intelege o persoana care detine contract individual de munca cu norma intreaga de 8h/zi la societatea respectiva. In cazul in care exista numai contracte individuale de munca cu timp partial, se vor insuma fractiunile de norma, astfel incat sa reprezinte echivalentul unei norme intregi.

Pentru servicii de salarizare si resurse umane, dar si pentru servicii de contabilitate care iau in considerare toate aspectele ce tin de resursele umane ale unei companii, contactati-ne! Avem oferte personalizate pentru fiecare tip de societate, cu tarife incepand de la 25 lei/salariat/luna. Detalii aici.

Sursa foto