CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - 5 intrebari si raspunsuri privind diurna interna

5 intrebari si raspunsuri privind diurna interna

Salariatii detasati sau delegati in tara sau in afara granitelor au dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare si la o indemnizatie speciala. Codul muncii specifica, in acest sens: "Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil". La fel se procedeaza si in cazul salariatului detasat, care are dreptul la indemnizatia de detasare.

1. Ce documente justificative se utilizeaza pentru decontarea diurnei?

Reglementarea diurnelor din Codul muncii se completeaza cu numeroase prevederi din Codul fiscal. Astfel, pentru decontarea diurnei este necesar ordinul de deplasare, care arata efectuarea deplasarii in interes de serviciu si durata acesteia. Ordinul de deplasare se intocmeste pentru fiecare deplasare de catre persoana care face deplasarea. Un al doilea document important este fie dispozitia de plata catre casierie - cand suma cheltuielilor facute este mai mare decat avansul primit, fie dispozitia de incasare catre casierie - cand cheltuielile au fost mai mici.

2. Care sunt conditiile pentru acordarea diurnei interne?

Diurna se acorda fiecarui angajat care efectueaza o deplasare in interes de serviciu, astfel:

• Numai daca durata deplasarii este de cel putin 12 ore.
• Pentru o perioada de maximum 60 de zile calendaristice pe an. Exista si situatii speciale in care, cu acordul expres al angajatului, perioada de 60 de zile se poate prelungi cu pana la 60 de zile.
• Potrivit prevederilor din Hotararea Guvernului nr. 714/2018, persoana delegata intr-o localitate situata la o distanta cuprinsa intre 5 si 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca beneficiaza de o indemnizatie de delegare in cuantum de 20 lei/zi, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.
• Persoana delegata intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca beneficiaza de o alocatie zilnica de delegare compusa din:
- o indemnizatie de delegare in cuantum de 20 lei/zi, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea;
- o alocatie de cazare in cuantum 230 lei/zi, in limita careia trebuie sa isi acopere cheltuielile de cazare.
• Pentru delegarea cu o durata de o singura zi, precum si pentru ultima zi, nu se acorda nici alocatia zilnica de cazare.

3. Care este nivelul deductibil al diurnei interne?

• In anul 2020, nivelul maxim deductibil al diurnei este de 50 lei/zi, la fel ca in anul 2019. Codul fiscal stabileste aceasta limita prin raportare la indemnizatia acordata bugetarilor: 2.5 X nivelul legal stabilit pentru indemnizatia bugetarilor, care e de 20 lei/zi. Pentru salariat, incadrarea in acest plafon inseamna ca nu se aplica nici impozit, nici contributii sociale.
• Diurna pentru delegari mai mici de 12 ore este impozabila.
• Daca se depaseste plafonul deductibil de 50 lei/zi, diferenta este considerata venit de natura salariala si se impoziteaza ca atare: se platesc impozit pe venit si contributii CAS si CASS.

4. In zilele de weekend se acorda diurna?

Diurna se acorda, conform Codului muncii, pentru toate zilele calendaristice in care persoana se afla in delegatie, asadar sunt cuprinse in indemnizatie si zilele de repaus saptamanal.

Un caz aparte este cel in care salariatul, aflat in delegatie, munceste in zilele de weekend: in aceasta situatie, salariatul primeste diurna pentru acel timp de lucru si are dreptul atat la zilele libere, acordate in perioada urmatoare, cat si la sporul de weekend. Daca pontajul nu evidentiaza, insa, timp de lucru in zilele libere, atunci pentru zilele respective salariatul primeste doar diurna.

5. Se pot acorda tichete de masa pe durata delegarii / detasarii?

Potrivit normelor de aplicare a Legii nr. 165/2018, acordarea tichetelor de masa nu este posibila pe durata delegarii sau a detasarii, perioada in care salariatii primesc indemnizatia aferenta.

Oferim printre cele mai apreciate servicii de contabilitate si resurse umane. Contactati-ne!

Sursa foto: Marek Levak from Pexels