Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Lucruri pe care sa nu le soliciti contabilului tau pentru a nu compromite relatia cu acesta

Lucruri pe care sa nu le soliciti contabilului tau pentru a nu compromite relatia cu acesta

Ai devenit antreprenor de curand si primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa cauti un contabil sau o firma de specialitate care sa se ocupe de contabilitatea afacerii tale. Acest pas este foarte important deoarece vorbim de persoana care se ocupa de bugetul si platile tale, pregateste toate declaratiile si te consulta in legatura cu dezvoltarea ta in timp. Prin urmare, asa cum am scris si in articolul precedent, este important sa ai o relatie eficienta cu contabilul, o comunicare deschisa si sa intelegi ca unele lucruri nu revin in sarcina contabilului, ci in sarcina ta, a antreprenorului.

1. Nu astepta sa iti comunice contabilul starea afacerii tale

Contabilul este deopotriva un mentor si un partener de incredere pe lungul drum al antreprenoriatului, dar nu este responsabil cu bunastarea afacerii tale. Contabilul este dator sa isi faca meseria cu responsabilitate, sa calculeze exact veniturile si cheltuielile tale, sa iti prezinte situatia afacerii si sa te sfatuiasca conform pregatirii sale, dar nu poate fi tras la raspundere pentru pierderile si situatiile negative din parcursul anual al firmei.

Ca om de afaceri, ai rolul de a conduce afacerea si de a delega in mod clar task-uri specifice. Trebuie sa fii la curent cu tot ce se intampla in fiecare departament, chiar si in contabilitate, si sa te informezi corect pentru a sti care sunt cele mai bune decizii de luat. Contabilul te poate ajuta sa planifici si sa interpretezi situatiile contabile, dar tu trebuie sa fii cel care raspunde la intrebarea ,,Cum evaluezi situatia financiara a afacerii tale?”, si nu contabilul.

2. Nu ii cere contabilului tau sa comita ilegalitati

Comunicarea deschisa si increderea reciproca sunt cheia pentru o colaborare eficienta. E important sa ai incredere in contabilul tau chiar si atunci cand ideile tale pot sa nu fie chiar etice, pentru ca sfatul lui competent sa te pozitioneze pe traiectoria legala si corecta. Mai exact, sa iti ofere consultanta de specialitate care sa ajute afacerea ta sa mearga bine. Dar nu ii cere contabilului sa accepte situatii compromitatoare, care sa afecteze atat integritatea ta, dar mai ales a contabilului, acesta fiind in cele din urma responsabil pentru legalitatea intocmirii contabilitatii. Pastreaza totul in limitele profesionale.

3. Nu ii cere contabilului sa faca mai mult decat ceea ce ati convenit prin contract

La fel ca in cazul oricarei meserii, timpul este pretios. Atat pentru tine, ca om, cat si pentru profesionist. Fiecare are un timp limitat pentru sarcinile ce ii revin si isi planifica ziua, saptamana etc in functie de acest aspect. Nu ii cere contabilului tau sa iti planifice agenda, platile, tranzactiile sau sa iti tina contabilitatea primara, nici macar din cand in cand, daca aceste lucruri nu au fost discutate in prealabil si nu sunt remunerate corespunzator. Motivul este acela ca, practic, ii ceri contabilului sa utilizeze din timpul dedicat altor clienti, care la randul lor platesc pentru serviciile de contabilitate, pentru a-ti furniza tie servicii suplimentare, pe care esti dator sa ti le asiguri prin alte modalitati.

Ca in orice alta relatie, fie personala, fie profesionala, fiecare dintre partile implicate este datoare sa depuna eforturile necesare pentru a pastra relatia functionala pe termen lung. De aceea, ne straduim in permanenta sa asiguram clientilor nostri nu numai servicii de calitate, dar si o colaborare bazata pe incredere, comunicare si sfaturi competente, care sa ajute fiecare antreprenor sa se descurce in orice situatie in care nu detine cunostintele necesare.

Contacteaza-ne! Avem servicii de contabilitate adaptate fiecarui domeniu de activitate, pe care le prestam mereu cu responsabilitate.

Imagine de JESHOOTS.COM de pe Unsplash