Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Ce elemente trebuie sa contina un CV pentru a fi apreciat de angajatori?

Ce elemente trebuie sa contina un CV pentru a fi apreciat de angajatori?

CV-ul este un document esential in procesul de cautare a unui loc de munca, prin care ii prezinti unui posibil viitor angajator o imagine concisa a parcursului tau profesional si academic. Un CV bine redactat si structurat, corect gramatical, care prezinta atat realizarile, cat si obiectivele tale, va avea intotdeauna un rol important in decizia angajatorului de a stabili un interviu de angajare.

Ce este un CV?

CV reprezinta prescurtarea sintagmei latinesti „curriculum vitae“, tradusa prin „parcursul vietii“. Prin urmare, intr-un CV trebuie sa prezinti informatii legate de parcursul vietii tale: studiile, experienta profesionala, competentele lingvistice si digitale, hobby-urile si abilitatile dobandite, care pot avea legatura cu postul pentru care aplici.

CV-ul poate fi prezentat fizic, in forma tiparita, sau digital, prin e-mail, in functie de cerintele angajatorului. Dezvoltarea tehnologiei din ultimii ani permite in prezent intocmirea unui CV direct pe site-urile dedicate postarii de job-uri noi, dar si pe retele de socializare dedicate contextului profesional, precum LinkedIn.

Ce informatii contine un CV si cum ar trebui structurate?

Scopul unui CV este acela de a obtine un interviu cu angajatorul pentru postul pentru care aplici. Forma CV-ului spune foarte multe despre persoana care il intocmeste, de aceea trebuie sa cuprinda trei aspecte foarte importante: structura, continut si prezentare, astfel incat sa fie usor de parcurs de persoana care recruteaza.

Din CV trebuie sa reiasa rapid cine esti, ce poti face si ce beneficii poti aduce companiei, de aceea nu uita sa mentionezi principalele realizari in cadrul locurilor de munca anterioare, perioadele in care ai lucrat, principalele atributii si modul in care ai contribuit la dezvoltarea companiei. Studentii si proaspetii absolventi, care nu au experienta profesionala, pot prezenta proiectele la care au luat parte, chiar si cele de voluntariat, si modul in care au dobandit abilitati noi.

Exemplu: Experienta de voluntar in cadrul Asociatiei Cutu-Pisi m-a ajutat sa devin mai organizat cu timpul si activitatile mele de-a lungul zilei, mi-a imbunatatit modul de a comunica si am invatat, astfel, sa colaborez mai bine cu colegii.

Obiectiv profesional

Deschide CV-ul cu un obiectiv profesional, in care sa descrii pe scurt planurile tale in cariera. Ideal ar fi ca acest obiectiv sa fie in concordanta cu postul vizat si sa includa anumite calitati care te pot califica pentru job.

Experienta si educatia

Experienta profesionala curpinde job-urile de la cel mai recent, inclusiv postul pe care il ocupi deja, pana la cel mai indepartat. La fel ca in cazul experientei, si studiile se mentioneaza in ordine invers cronologica, de la cele mai recente la cele mai indepartate, impreuna cu numele institutiilor de invatamant, diplomele si calificarile obtinute.

Competente si abilitati

Ultima parte a CV-ului cuprinde:
- Competentele lingvistice (fiecare limba in parte impreuna cu nivelul de cunoastere: incepator, mediu, avansat) si digitale;
- Abilitatile personale: punctualitate, respectarea termenelor limita, abilitati de lucru individual si in echipa etc.
- Cateva dintre hobby-urile si pasiunile tale.

Toate acestea prezentate intr-o maniera concisa, pentru ca CV-ul sa nu depaseasca, daca este posibil, doua pagini.

Sfaturi in privinta informatiilor pe care le contine un CV

- Datele de contact (nume si prenume, data nasterii, telefon, adresa de e-mail si adresa) vor fi trecute in partea de sus a CV-ului, pentru a fi regasite cu usurinta. Nu utiliza o adresa de e-mail cu conotatie mai degraba personala, precum scumpycata2021 @ yahoo .com. Incearca sa iti creezi o adresa de e-mail formata din numele si prenumele tau, simpla si care denota seriozitate.

- Fotografia din CV trebuie sa fie de tip portret, cu vestimentatie office-casual si cu un fundal neutru. La fel ca in cazul adresei de e-mail, evita fotografiile din timpul liber, cu vestimentatie sumara sau care transmit ca nu iei in serios aplicarea la job-ul respectiv.

- Ai in vedere ca textul sa fie usor de citit, corect gramatical, iar intregul continut sa fie ordonat, atractiv si sa nu cuprinda informatii fictive.

CV-ul este o carte de vizita care te recomanda si reprezinta, de cele mai multe ori, primul contact cu angajatorul, de aceea joaca un rol foarte important in cursa dupa job-ul dorit. Toate aspectele enumerate mai sus te ajuta sa faci o impresie buna si sa arati profesionalism inca de la prima privire a recrutorului.

Imagine de Van Tay Media de pe Unsplash.