Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Categoriile de contribuabili care au obligatia de a depune situatiile financiare pe anul 2020

Categoriile de contribuabili care au obligatia de a depune situatiile financiare pe anul 2020

Anumite categorii de contribuabili trebuie sa depuna pana marti, 4 mai 2021, situatiile financiare pe anul 2020. Mai exact este vorba de institutiile publice, asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial, subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in strainatate, care apartin persoanelor prevazute la art.1 alin.1-3 din Legea 82/1991, cu sediul in Romania, precum si subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate.

Termenul limita pentru depunerea situatiilor financiare pe 2020 de catre institutiile publice, asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial - 30 aprilie 2021 - a fost devansat pana pe 4 mai 2021, ultima zi a lunii aprilie fiind zi libera legala, acordata cu ocazia Sarbatorilor Pascale.

 

Data limita pentru depunerea situatiilor financiare anuale

Termenele pentru depunerea situatiilor financiare anuale la ANAF sunt urmatoarele:

► pentru societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, 150 de zile de la incheierea exercitiului inanciar (31 mai 2021);

► pentru celelalte persoane prevazute la art. 1 alin. (1) - (3) din Legea contabilitatii, 120de zile de la incheierea exercitiului financiar (4 mai 2021).

 

Cum se depun situatiile financiare anuale?

In vederea depunerii situatiilor financiare anuale, entitatile mentionate folosesc programul de asistenta pus la dispozitie gratuit pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Programul de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice permite generarea unui fisier de tip PDF, avand atasat un fisier xml si un fisier cu extensia zip. Fisierul cu extensia zip va contine documentele cerute de prevederile legislative in vigoare scanate alb-negru, lizibil, si cu o rezolutie care sa permita incadrarea in limita a 9,5 MB a fisierului PDF la care este atasat fisierul zip.

 

Amenzi in cazul nedepunerii la timp a situatiilor financiare

Amenzile pentru nedepunerea situaţiilor financiare în termenul legal se incadreaza astfel:

► de la 300 lei la 1.000 lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 1 şi 15 zile lucrătoare;
► de la 1.000 lei la 3.000 lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 16 şi 30 de zile lucrătoare;
 ► de la 1.500 lei la 4.500 lei, dacă perioada de întârziere depăşeşte 30 de zile lucrătoare.

 

Entitatile care nu au desfasurat activitate de la constituire pana la sfarsitul exercitiului financiar de raportare (31 decembrie 2020), nu intocmesc situatii financiare anuale. Depun, in schimb, la ANAF o declaratie de inactivitate, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului financiar. Data limita in 2021 a fost 1 martie.

 

Baza legala pentru depunerea situatiilor financiare

Legea 82/1991 Legea contabilitatii cu modificarile si completarile ulterioare, Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 58/2021 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, precum si pentru reglementarea unor aspecte contabile.