Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Trei notiuni necunoscute pentru antreprenorii la inceput de drum

Trei notiuni necunoscute pentru antreprenorii la inceput de drum

...si pentru care e important sa detii cunostinte contabile si fiscale pentru a le gestiona cu succes!

Sa fii antreprenor si sa ai o firma inseamna mai mult decat a incasa venituri in mod legal si de a lasa intreaga responsabilitate pe seama contabilului. Este important sa cunosti unele notiuni nu numai pentru a cunoste situatia firmei si pentru a putea lua decizii in mod constient, dar si pentru a putea sa ai cu contabilul o discutie productiva, mai exact, pentru a sti ce intrebari sa ii adresezi atunci cand ai nevoie si cum sa pui informatia in practica.

O lista cu termenii contabili si notiunile fiscale importante pentru un antreprenor puteti gasi in acest articol. Revenim cu alte trei situatii in care antreprenorii se pot afla si pentru care este nevoie sa detina informatii pe baza carora sa isi fundamenteze deciziile.

1. Ce tip de impozit plateste firma mea? Diferenta dintre impozit pe venit si impozit pe profit

Toate societatile nou-infiintate sunt neplatitoare de TVA si platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Cota de impozitare este de 1% pentru firmele care au un salariat cu 8 ore/zi (sau mai multi salariati care impreuna insumeaza un numar de 8 ore/zi) si 3% pentru firmele care nu au nici un salariat (sau salariatii impreuna nu insumeaza 8 ore/zi).

Societatile platitoare de impozit pe profit sunt cele care realizeaza la 31 decembrie o cifra de afaceri de 1.000.000 euro. Cota impozitului de 16% se aplica la profitul societatii (diferenta pozitiva dintre venituri si cheltuieli).

2. Cand devine firma mea platitoare de TVA?

In momentul depasirii cifrei de afaceri de 300.000 lei intr-un an fiscal, societatea are obligatia sa se inregistreze ca platitoare de TVA.

Tip de platitor de TVA:

- In sistem normal, la facturare: TVA colectata si TVA deductibila se colecteaza si se deduc la momentul emiterii facturilor.
- In sistem de TVA la incasare: atat plata, cat si deducerea TVA sunt amanate pana la data incasarii clientilor, respectiv platii furnizorilor.

3. Vreau sa import bunuri din spatiu non-UE. Cum procedez?

Importul de bunuri reprezinta intrarea pe teritoriul Uniunii Europene de bunuri care nu se afla in libera circulatie si care trebuie sa treaca prin Vama. Bunurile astfel achizitionate vor fi eliberate dupa plata taxelor vamale (daca este cazul) si finalizarea formalitatilor vamale.

Costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, cheltuielile de transport, cheltuieli privind manipularea. La costul de achizitie, se aplica procentul taxelor vamale, se aduna cu costul de achizitie si se aplica TVA-ul.

Pentru activitatile de import/export este necesara obtinerea codului EORI. De asemenea, va putem ajuta cu intocmirea tuturor documentelor solicitate la Vama.

Acestea sunt doar trei situatii in care un antreprenor incepator se poate confrunta cu lipsa informatiilor, in activitatea de zi cu zi sunt, insa, o multime de alte necunoscute carora trebuie sa le faca fata: cum se intocmesc si indosariaza documentele contabile, ce este NIR-ul si cand este nevoie de el, ce sunt achizitiile interne si intracomunitare, ce este un cod special de TVA si, poate, printre cele mai des intalnite intrebari – cum se pot scoate banii din firma, pentru a putea beneficia de ei in mod legal?

Un ajutor in acest sens, facil de parcurs si la indemana, este Ghidul practic de indrumat proaspatul antreprenor prin jungla contabila si fiscala. Varianta digitala sau tiparita, de rasfoit cand e nevoie.

Foto: Kelly Sikkema - Unsplash