Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Tot ce trebuie sa stii ca angajat sau angajator despre perioada de proba in 2021

Tot ce trebuie sa stii ca angajat sau angajator despre perioada de proba in 2021

Cel mai important aspect al perioadei de proba, pe care si viitorul angajat, dar si angajatorul trebuie sa il cunoasca, este acela ca perioada de proba este cuprinsa in contractul individual de munca, asadar incepe dupa semnarea acestuia, nu inainte. Angajatorii care supun candidatii la o perioada de proba fara a avea un contract de munca inregistrat, indiferent la durata contractului sau a perioadei de proba, risca amenzi pentru munca nedeclarata.

Ce este perioada de proba?

Perioada de proba este un interval de cateva luni in care se verifica aptitudinile si cunostintele angajatului, conditiile de munca si modul in care un angajat se poate integra in compania respectiva.

Perioada de proba are avantaje pentru ambele parti:

» Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia. Prin urmare, angajatorul poate dispune concedierea angajatului, iar angajatul poate demisiona fara preaviz, doar printr-o notificare in scris.
» Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca: plata salariului, dreptul la concediu de odihna etc.
» Perioada de proba constituie vechime in munca. De aceea, ea este cuprinsa in contractul individual de munca al angajatului.

E bine de stiut ca perioada de proba nu este obligatorie, un candidat poate semna un contract de munca pe perioada nedeterminata si poate incepe activitatea fara sa treaca prin perioada de proba, insa decizia apartine angajatorului.

Cat dureaza perioada de proba in cazul contractului individual de munca pe perioada nedeterminata?

Art. 31 din Codul Muncii precizeaza ca, la incheierea contractului individual de munca, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, se poate stabili o perioada de proba:

» de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie;
» de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Pentru verificarea aptitudinilor persoanelor cu handicap, perioada de proba trebuie sa fie de maximum 30 de zile calendaristice.

Cat dureaza perioada de proba in cazul contractului individual de munca pe perioada nedeterminata?

Codul Muncii specifica la art.85 faptul ca salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba care nu va depasi:

a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.

Perioada de proba in cazul contractului individual de munca temporara

Potrivit art. 97 din Codul Muncii, contractul de munca temporara implica stabilirea unei perioade de proba a carei durata nu poate fi mai mare de:

a) doua zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mica sau egala cu o luna;
b) 5 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre o luna si 3 luni;
c) 15 zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni;
d) 20 de zile lucratoare, in cazul in care contractul de munca temporara este incheiat pentru o perioada mai mare de 6 luni;
e) 30 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului de munca temporara mai mare de 6 luni.

Cate perioade de proba pot avea un angajat la aceeasi firma?

Un angajat trece o singura data prin perioada de proba, la inceputul activitatii intr-o companie. In cazul in care angajatul primeste, insa, o noua functie la acelasi angajator, trebuie sa parcurga o noua perioada de proba.

Art. 32 precizeaza: ”Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.”

Perioada de proba reprezinta atat o modalitate de testare a cunostintelor si abilitatilor salariatului, pentru ca angajatorul sa poata evalua munca acestuia si modul in care se potriveste postului, cat si o oportunitate pentru angajat, pentru a vedea daca locul de munca respectiv este ceea ce cauta. Poate fi, insa, si o perioada in care ambele parti pot invata, se pot dezvolta si pot coopera pentru integrarea noului venit, astfel incat angajarea sa devina permanenta.

Foto: Pixabay