
4 sfaturi pe care sa le iei in considerare daca te gandesti sa pornesti o afacere
Infiintarea unei firme este o practica destul de des intalnita in ultima vreme. Tot mai multi oameni cauta idei de afaceri si se gandesc sa faca pasul spre antreprenoriat. Sa ai o afacere inseamna, de multe ori, mai multa munca si mai multa planificare decat in rolul de angajat al unei companii, de aceea este important sa cauti si sa absorbi cat mai multa informatie financiara si contabila de calitate si sa iti conturezi si un plan de afaceri.
Detinerea unei afaceri are avantaje si dezavantaje, oportunitati si riscuri, de aceea fiecare antreprenor trebuie sa cantareasca obiectiv argumentele pentru care porneste un business. Daca esti pregatit sa iti pornesti o afacere, expertii nostri contabili iti ofera cateva sfaturi pe care sa le iei in considerare atat inainte de a demara afacerea, cat si la inceputul activitatii:
Analizeaza bugetul personal, sursele de venit si costurile pe care le ai sau care ar putea aparea si pregateste-te pentru toate situatiile care ar putea sa se iveasca daca ideea de afaceri nu functioneaza.
Consulta Ghidul antreprenorului incepator pentru a sti ce notiuni iti sunt necesare din postura de nou antreprenor.
O multime de alte sfaturi cu aplicabilitate directa in afacerea ta te pot ajuta nu numai sa devii antreprenor, dar sa si ramai unul de succes pentru mai mult timp. Colaboreaza cu noi!
---
Imagine de Camylla Battani pe Unsplash
Detinerea unei afaceri are avantaje si dezavantaje, oportunitati si riscuri, de aceea fiecare antreprenor trebuie sa cantareasca obiectiv argumentele pentru care porneste un business. Daca esti pregatit sa iti pornesti o afacere, expertii nostri contabili iti ofera cateva sfaturi pe care sa le iei in considerare atat inainte de a demara afacerea, cat si la inceputul activitatii:
1. Vei intampina riscuri si dificultati si trebuie sa le iei in considerare atunci cand faci investitii si cheltuieli
Este necesar sa constientizezi ca exista o mare probabilitate sa esuezi si sa inchizi afacerea inca din primii ani de activitate sau sa gasesti clientii potriviti si oportunitatile care sa te ajute sa te dezvolti. Din pacate, lansarea unei idei de afaceri nereusite este o realitate trista pentru multi antreprenori, de aceea nu ezita sa iti conturezi si un scenariu in care ”nu merge”.Analizeaza bugetul personal, sursele de venit si costurile pe care le ai sau care ar putea aparea si pregateste-te pentru toate situatiile care ar putea sa se iveasca daca ideea de afaceri nu functioneaza.
Citeste si Trei notiuni necunoscute pentru antreprenorii la inceput de drum
2. Incearca sa te documentezi din surse credibile si sa inveti cat mai multe notiuni de business, financiare si contabile!
Oricat de simpla ti s-ar parea infiintarea unei firme, declaratiile fiscale pe care va trebui sa le depui inca din prima luna de contabilitate vor necesita diverse cunostinte fiscale, in functie de dimensiunea firmei, de numarul de angajati, de cifra de afaceri etc. Orice antreprenor trebuie sa detina minimul de cunostinte contabile, care sa il ajute sa inteleaga cum functioneaza un business si pe ce baza isi fundamenteaza deciziile.Consulta Ghidul antreprenorului incepator pentru a sti ce notiuni iti sunt necesare din postura de nou antreprenor.
3. Nu iti fundamenta deciziile numai pe pasiunea care te-a determinat sa pornesti afacerea!
Unul dintre cele mai importante ingrediente pentru o afacere este pasiunea pe care o investesti in munca ta. Dar nu este singurul ingredient! Deciziile de business pe care le vei lua de-a lungul timpului vor trebui sa fie informate si sa aiba suportul unui expert contabil, mereu in alerta cand vine vorba de schimbarile legislative care iti pot afecta activitatea. Cu alte cuvinte, fii proactiv, apeleaza la persoane competente in domeniul tau de activitate si analizeaza mediul de afaceri in care activezi, fie ca este vorba de competitori, clienti, factorii legislativi decizionali sau resursele pe care le utilizezi.4. Banii firmei nu sunt bani personali!
O problema des intalnita printre antreprenori este aceea ca nu fac intotdeauna diferenta intre veniturile societatii si cele personale. Nu ezita sa te consulti cu contabilul pentru orice investitie pe care doresti sa o realizezi pe firma si, mai ales, atunci cand vrei sa folosesti banii firmei in scop personal. Exista doar cateva metode prin care te poti bucura de banii pe care firma ta i-a produs: angajarea in firma cu contract individual de munca si stabilirea unui salariu, dividende etc. Retine ca va trebui sa platesti, in functie de ce alegi, contributii sociale si impozit pe veniturile pe care le incasezi, atat ca societate, cat si ca persoana fizica.O multime de alte sfaturi cu aplicabilitate directa in afacerea ta te pot ajuta nu numai sa devii antreprenor, dar sa si ramai unul de succes pentru mai mult timp. Colaboreaza cu noi!
---
Imagine de Camylla Battani pe Unsplash