CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - 6 informatii esentiale din legislatia muncii pe care angajatorii si salariatii trebuie sa le cunoasca

6 informatii esentiale din legislatia muncii pe care angajatorii si salariatii trebuie sa le cunoasca

In articolul de fata, vom vorbi pe scurt de cateva lucruri de baza din legislatia muncii pe care foarte multi salariati, dar si angajatori, le intreaba in mod frecvent. Specialistii nostri in Resurse Umane vin in ajutorul dumneavoastra cu informatii despre perioada de proba, incetarea contractului individual de munca sivechimea in munca, pe care le puteti gasi explicate pe larg in articolele noastre din blog.

1. Absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca

Vechimea in munca se obtine prin munca prestata in temeiul unui contract individual de munca. In cazul in care salariatul are absente nemotivate la locul de munca sau solicita concediu fara plata, mai putin in cazul concediilor pentru formare profesionala, acesta trebuie sa cunoasca faptul ca pe perioada in care lipseste astfel, contractual de munca i se suspenda, ceea ce atrage scaderea vechimii in munca (art. 51 din Codul muncii).

2. Perioada de proba este cuprinsa in contractul individual de munca si reprezinta vechime in munca

Perioada de proba este cuprinsa in contractul individual de munca, asadar incepe dupa semnarea acestuia, nu inainte. Angajatorii care supun candidatii la o perioada de proba fara a avea un contract de munca inregistrat, indiferent la durata contractului sau a perioadei de proba, risca amenzi pentru munca nedeclarata.

Art. 31 din Codul Muncii precizeaza ca "la incheierea contractului individual de munca, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. Pentru verificarea aptitudinilor persoanelor cu handicap, perioada de proba trebuie sa fie de maximum 30 de zile calendaristice."

Citeste mai multe despre perioada de proba, aici.

3. Salariatul poate beneficia de indemnizatie de somaj doar daca este concediat

Incetarea contractului de munca se poate realiza de drept, prin concediere, demisie sau, in cel mai fericit caz, prin acordul partilor. Insa, doar in cazul in care contractual de munca inceteaza din vointa angajatorului (concediere), fostul salariat poate solicita indemnizatia de somaj.

4. Demisia angajatului nu trebuie neaparat motivata si nici aprobata de angajator

Demisia este un act unilateral al angajatului prin care il instiinteaza in scris pe angajator ca doreste incetarea raporturilor de munca. Demisia nu trebuie aprobata de catre angajator, dar acesta este obligat sa o accepte si sa o inregistreze. Cu alte cuvinte, angajatorul poate sa isi exprime dezacordul in cazul in care angajatul anunta demisia, dar nu are dreptul sa o refuze.

Citeste mai multe despre demisie, aici.

5. Daca este trecut in contractual individual de munca, preavizul trebuie respectat

Nu in perioada de proba! Dupa finalizarea acesteia, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere (art.81 Codul Muncii).

Pe durata preavizului, contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele si durata acestuia trebuie respectata si in caz de concediere, si in caz de demisie.

6. Se poate acorda concediu pentru formare profesionala

Salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala. Concediile pentru formare profesionala se pot acorda cu plata, daca sunt din initiativa si pe cheltuiala angajatorului, sau fara plata, daca salariatul doreste sa urmeze cursuri de formare profesionala din initiativa sa (Art. 154 Codul Muncii).

Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii. Art. 157 specifica faptul ca „in cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.”

O companie organizata este o companie care are grija de angajatii sai. Pentru servicii de resurse umane de calitate, contactati-ne! Avem tarife diferentiate in functie de dimensiunea societatii si numarul de angajati.

---

Imagine Freepik

Copyright© 2017-2022 Eurocont and HR