CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - 3 beneficii care pot fi acordate salariatilor in 2022

3 beneficii care pot fi acordate salariatilor in 2022

Anul 2022 a debutat cu o multime de schimbari legislative, printre care majorarea salariului minim brut pe tara, impozitarea anumitor pensii sau modificari privind anumite plafoane impozabile.

Salariul minim brut a fost majorat de la 1 ianuarie 2022 cu 10,8% fata de 2021, ajungand la 2550 lei. Salariatii pot primi, pe langa salariu, si o serie de beneficii, incluzand tichete de masa, tichete de cresa sau cadou, prime de vacanta, prime de asigurare voluntara de sanatate sau servicii medicale furnizate sub forma de abonament, contributii la pensii facultative sau chiar decontarea cheltuielilor cu efectuarea testelor COVID-19.

1. Tichetele de masa

» Acordarea tichetelor de masa este o optiune a angajatorului, nu o obligatie.
» Valoarea nominala maxima este de 20.09 lei.
» Pentru tichetele de masa se retine de la angajat un impozit de 10%. Impozitul pe tichetele de masa se retine de la angajat, alaturi de impozitul pe venitul din salarii, si se plateste de catre angajator o data cu celelalte taxe salariale.
» Se acorda pentru fiecare zi lucrata, indiferent de numarul de ore prestate zilnic, conform contractului individual de munca. Calculul numarului de tichete de masa cuvenite pentru angajatii cu timp partial este la fel cu cel al angajatilor cu timp intreg.

Codul muncii specifica la art.106: “Salariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.”

» Tichetele de masa se acorda doar pentru zilele lucrate efectiv, adica din numarul de zile lucratoare din luna se scad zilele de concediu medical, cele de concediu de odihna, zilele libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie de delegare sau de detasare, sau absenteaza.
» Angajatorul poate acorda tichete de masa doar angajatilor care au functia de baza in cadrul unitatii respective.
» De la 1 februarie 2022, tichetele de masa se vor acorda exclusiv pe suport electronic.


Citeste și 6 informatii esentiale din legislatia muncii pe care angajatorii si salariatii trebuie sa le cunoasca.

2. Cadouri si tichete cadou

» Se pot acorda cadouri angajatilor, precum si copiilor minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, cu ocazia zilei de 8 martie sau copiilor minori ai angajatilor cu ocazia zilei de 1 iunie.
» In 2022, se pot acorda cadouri si/sau tichete cadou neimpozabile in masura in care valoarea acestora, pentru fiecare persoana in parte, nu depaseste 300 lei. Pentru sumele care se incadreaza in acest plafon nu se datoreaza nici contributii sociale (CAS si CASS).
» Daca se depaseste suma de 300 de lei, se vor plati impozit, CAS si CASS pentru diferenta dintre valoarea acordata si plafonul de 300 lei.
» Diferenta fata de anul 2021 consta in cresterea plafonului neimpozabil, acesta fiind anul trecut de 150 lei pentru fiecare persoana careia i se oferea cadoul de catre angajator.

3. Indemnizatia pentru telemunca

» Indemnizatia pentru telemunca se numara printre facilitatile fiscale acordate de angajator salariatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca, pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea.
» Sumele pot fi destinate cheltuielilor angajatilor, precum: electricitatea, incalzirea, apa si abonamentul de date, achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou.
» Sumele sunt neimpozabile si scutite de la plata contributiilor sociale obligatorii pentru pensie si sanatate, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca. De asemenea, acestea se acorda fara necesitatea de prezentare a documentelor justificative.
» Nu au fost anuntate modificari privind suma sau conditiile de acordare a acestei indemnizatii pentru anul 2022, prin urmare se poate acorda in continuare de catre angajator.

Multi dintre candidatii care isi cauta un loc de munca vor sa cunoasca inca de la angajare care sunt perspectivele de dezvoltare profesionala pe termen mediu sau lung sau in ce masura compania doreste si incearca sa isi mentina angajatii multumiti. De aceea, beneficiile acordate angajatilor au devenit un standard pentru orice companie care doreste sa investeasca in stabilitatea si satisfactia angajatilor in companie.

Foto: Freepik


Copyright© 2017-2022 Eurocont and HR