Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - 3 tipuri de facturi pe care trebuie sa le cunosti ca antreprenor la inceput de drum

3 tipuri de facturi pe care trebuie sa le cunosti ca antreprenor la inceput de drum

De factura fiscala toata lumea a auzit, cu atat mai mult daca esti antreprenor sau contabil. Factura este unul dintre cele mai utilizate documente contabile. Este emisa de furnizorul de bunuri sau servicii catre client, pentru a atesta o tranzactie comerciala. In articolul de fata, vom vorbi despre 3 tipuri de facturi cu care antreprenorii se confrunta in diverse situatii: factura de avans, proforma si storno. Sa le luam pe rand:

1. Factura proforma

Factura proforma este asemanatoare cu factura fiscala, dar este transmisa clientului inainte ca bunurile sa fie considerate vandute sau serviciile sa fie prestate. Poate fi considerata drept un angajament al vanzatorului de a livra clientului bunurile sau de a presta serviciile care fac obiectul respectivei tranzactii.

Factura proforma contine campuri similare cu factura fiscala: denumirea clientului, adresa sediului firmei, CUI, numarul de ordine din Registrul Comertului, localitatea. De asemenea, pe proforma se specifica aceleasi produse care vor aparea ulterior pe factura fiscala, dupa efectuarea platii de catre client.

Este important de mentionat pe factura proforma faptul ca este proforma, deoarece, spre deosebire de factura fiscala, proforma nu are valoare contabila. Are doar caracter informativ, asadar nici furnizorul, cel care o emite, si nici beneficiarul nu trebuie sa o inregistreze in contabilitate.

2. Factura de avans

Asa cum ii spune si numele, facura de avans se intocmeste atunci cand un client va face o plata in avans, mai exact, in doua sau mai multe transe, inainte ca furnizorul sa livreze bunurile sau serviciile.

Factura de avans contine aceleasi date ca factura obisnuita, cu mentiunea: "Avans conform contract nr…./din data de…". Toate informatiile obligatorii pe factura de avans sunt cuprinse in art. 319 din Nou Cod Fiscal.

3. Factura storno

Factura storno este o corectare a unei facturi anterioare care a ajuns la client. Mai exact, factura storno corecteaza factura anterioara prin inscrierea sumelor cu minus.

Factura storno se intocmeste in 2 moduri:

● Se intocmeste o singura factura care va cuprinde valorile cu semnul minus pentru pozitiile stornate si valorile corecte cu plus;
● Se intocmesc doua documente – unul cu valorile negative din documentul initial, iar altul cu informatiile si valorile corecte.

In ambele situatiile, factura storno va cuprinde o referire la factura pe care o storneaza.

Facturile nu se storneaza atunci cand:

● Clientul a primit bunurile sau serviciile, insa nu a platit pentru ele.
● Factura pe care ai intocmit-o nu a ajuns la client. In aceasta situatie, factura se anuleaza.

Factura este un instrument important in gestiunea oricarui tip de business, de aceea cunoasterea unor informatii de baza despre emiterea si tipul facturilor te va ajuta sa intelegi mai bine procesul de contabilitate si cum iti va influenta acesta deciziile, indiferent daca te ocupi pe cont propriu sau colaborezi cu un contabil.

Foto: Freepik