Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - TVA intracomunitar – ce este, cand se foloseste si cum se poate obtine in 2022?

TVA intracomunitar – ce este, cand se foloseste si cum se poate obtine in 2022?

Notiunea de TVA (taxa pe valoare adaugata) ridica probleme proaspetilor antreprenori, care doresc sa colaboreze cu alte societati din spatiul intracomunitar. Codul special de TVA nu este acelasi lucru cu inregistrarea in scopuri de TVA, el se utilizeaza pentru a permite societatilor neplatitoare de TVA (PFA, II, SRL) cu sediul in Romania sa efectueze tranzactii cu alte societati din Uniunea Europeana.

1. Ce este TVA intracomunitar?

TVA intracomunitar sau codul special de TVA se foloseste de catre societatile care nu sunt inregistrare in scopuri de TVA in Romania (mai exact, sunt societati neplatitoare de TVA) si este necesar pentru a putea colabora cu societati din Uniunea Europeana.

Atentie!
Codul de TVA intracomunitar nu este echivalent cu inregistrarea in scopuri de TVA. Entitatea care il foloseste va ramane neplatitoare de TVA, insa nu va emite facturi cu TVA si nu isi va deduce TVA din achizitii. Acest cod permite identificarea ca operator, pentru evitarea dublei taxari intre statele membre UE.

2. Cand se foloseste codul special de TVA?

► Cand se efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, daca valoarea achizitiei respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc.

Mai exact, daca esti neplatitor de TVA, dar efectuezi achizitii intracomunitare de bunuri peste plafonul de 10.000 euro /an (34.000 echivalent in lei), ai obligatia de a solicita codul special de TVA inainte de achizitie.

Cand valoarea produselor achizitionate depaseste 10.000 euro, in mod obligatoriu va trebui sa comunici furnizorului un cod TVA intracomunitar.

► Cand se achizitioneaza servicii de la societati cu sediul in spatiul intracomunitar: servicii de promovare de la Google, Facebook, servicii de hosting sau alte soft-uri. Entitatea din Romania trebuie sa transmita codul intracomunitar de TVA, care se regaseste pe factura emisa. Factura nu va contine TVA, insa la valoarea facturii va trebui calculat TVA-ul aferent, pe care va trebui sa il declari si sa il platesti in Romania.

► Prestarea de servicii intracomunitare catre firmele din UE, indiferent de plafon, conform art. 278 alin(2) din Codul Fiscal.

3. Cum se obtine codul special de TVA?

Incepand cu data de 1 martie 2022, codul de TVA intracomunitar se obtine prin depunerea online a Declaratiei 700, la ANAF, prin Spatiul Privat Virtual, pe baza de semnatura electronica.

Sau apelati la serviciile Eurocont and HR pentru a obtine rapid si fara probleme un cod de TVA intracomunitar.

4. Cum putem verifica daca o companie este inregistrata in scopuri de TVA intracomunitar?

Putem verifica daca o companie care un cod de TVA intracomunitar prin accesarea site-ului VIES.

5. Declararea si plata TVA-ului intracomunitar

TVA-ul intracomunitar si plata TVA-ului aferent se face prin depunerea Declaratiei 301 - Decont special de taxa pe valoare adaugata, si Declaratia 390 - Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare, pentru lunile in care au existat astfel de operatuni, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare.

---

Foto: Pixabay