CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Concediul de maternitate, concediul paternal si indemnizatiile aferente. Actualizari in 2022

Concediul de maternitate, concediul paternal si indemnizatiile aferente. Actualizari in 2022

Concediul de maternitate poate fi acordat inainte si/sau dupa nastere, pe o perioada de cel mult 126 de zile. Acesta se imparte in concediu prenatal si concediu postnatal, cu precizarea ca perioada de prenatal poate fi compensata in parte cu cea de postnatal, in functie de optiunea angajatei sau de recomandarea medicului. Pentru a putea participa efectiv la ingrijirea nou-nascutului, si tatal poate beneficia de concediu paternal, a carui durata a fost recent prelungita.

Durata concediului de maternitate

- Concediul prenatal (de sarcina), acordat pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere;
- Concediul postnatal (de lauzie), acordat pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.

Concediul prenatal este perioada de care salariata poate beneficia inainte de nastere, fiind optional. Acest tip de concediu este reglementat prin OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, prin care se specifica dreptul la concediu prenatal incepand cu a saptea luna de sarcina, aproximativ 63 de zile inainte de nastere, dar nu mai devreme de a 84-a zi anterioara acestei date.

In cazul unei sarcini dificile, indiferent de optiunea mamei, sa se acorde concediul prenatal mai mare de 63 de zile. Desi intrarea in concediul prenatal este optionala, cand vine vorba de concediul postnatal, proaspata mamica va trebui sa stea acasa minimum 42 de zile.



Citeste si: Contract de munca full-time vs. Contract de munca part-time. Modificari legislative aduse de Ordonanta 16/2022


Durata concediului de paternitate

Legea concediului paternal (Legea nr. 210 din 31 decembrie 1999) a fost actualizata recent prin Ordonanta 117/2022. Principalele modificari se refera la:

- acordarea concediului paternal si a indemnizatiei aferente tuturor tatilor care au calitatea de lucrator, cu un contract de munca sau un raport de serviciu incheiat conform legii (nu doar celor care detineau calitatea de asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat).
- se considera lucratori inclusiv persoanele cu contracte din activitate sportiva, cu conventii de munca individuale (cooperatii), cu contract de mandate, cu contract de management incheiat potrivit Legii nr. 66/1993 privind contractul de management, cele care desfasoara activitati ca urmare a unei functii de demnitate publica si persoanele cu contracte de management si de administrare incheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
- durata concediului paternal se mareste de la 5 la 10 zile lucratoare, iar in cazul tatilor care au obtinut atestat de absolvire a cursului de puericultura, aceasta se majoreaza cu inca 5 zile, ajungand astfel la 15 zile, pentru fiecare copil, si nu doar pentru primul nascut, ca pana acum.
- in cazul tatalui care satisface serviciul militar in termen, permisia se prelungeste de la 7 la 10 zile lucratoare.

Indemnizatia de maternitate

Beneficiaza de indemnizatia de maternitate salariatele care, in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare de 6 luni din cele 12 din care se constituie stagiul de cotizare.

Valoarea indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

Indemnizatia aferenta concediului medical de maternitate se suporta integral din contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate FNUASS.

Indemnizatia de paternitate

Pe perioada concediului paternal, tatal beneficiaza de o indemnizatie egala cu salariul corespunzator perioadei respective. Plata drepturilor de concediu paternal va fi sustinuta in continuare din fondul de salarii al angajatorului.

Foto: Freepik


CONTACT

  • / +40 723 055 642
    Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
    Formular contact
  • Program: 8:00 - 17:00
  • Calea Vacaresti nr. 214, Sector 4, Bucuresti

LINK-URI UTILE

Copyright© 2017-2023 Eurocont and HR