Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Modificari aduse de OG 16/2022 impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul 2023

Modificari aduse de OG 16/2022 impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul 2023

Prin Ordonanta Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Codului fiscal, au fost aduse o serie de schimbari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderilor. Printre modificarile ce se aplica de la 1 ianuarie 2023 privind veniturile microintreprinderilor se numara:

● Impozitul pe veniturile microintreprinderilor devine optional de la 1 ianuarie 2023.

Conditiile de incadrare in categoria microintreprinderilor au fost, de asemenea, modificate.

Persoana juridica romana poate opta pentru aplicarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii la data de 31 decembrie a anului anterior:

- nu a depasit plafonul de venituri 500.000 euro (anterior, plafonul era de 1 milion euro);
- capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale - conform Codului Fiscal;
- nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, inregistrata în registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii;
- a realizat venituri, altele decat din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
- are cel putin un salariat, aceasta fiind una dintre conditiile nou-introduse;
- are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor.



Citeste si: Concediul de maternitate, concediul paternal si indemnizatiile aferente. Actualizari in 2022.


● Ca urmare a obligativitatii angajarii cel putin a unui salariat, se elimina cota de impozitare de 3% pentru microintreprinderi si se pastreaza cota de impozitare de 1%.

● Persoanele juridice romane care indeplinesc conditiile de aplicare a impozitului pe veniturile microintreprinderilor pot opta pentru plata impozitului pe profit doar incepand cu anul fiscal urmator.

● Daca o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, in cursul unui an fiscal, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-au depasit aceste limite.

● Persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN HoReCa, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor sau pentru plata impozitului pe profit.

A fost extinsa lista persoanelor care nu pot aplica regimul microintreprinderilor:

- persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniul bancar;
- persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, inclusiv cea care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
- persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc;
- persoana juridica romana care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale.

Ramai la curent cu schimbarile legislative in domeniul contabil si fiscal. Contabilii si expertii nostri iti vor oferi consultanta necesara pentru a fi in orice moment pregatit. Click aici.

Foto: Freepik