CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Concediul medical pentru incapacitate temporara de munca si indemnizatia aferenta

Concediul medical pentru incapacitate temporara de munca si indemnizatia aferenta

Concediul medical si indemnizatia specifica sunt drepturi pe care angajatii le au atunci cand o problema de sanatate le afecteaza activitatea si au nevoie de o intrerupere a prestarii muncii. In functie de tipul problemei care determina incapacitatea de a lucra, angajatorul poate dispune si de alte masuri care sa ajute angajatul sa isi recapete sanatatea si sa isi continue apoi programul de lucru la fel ca inainte de incident.

Indiferent de tipul acestora, concediile medicale sunt reglementate de OUG 158/2005, actualizata si modificata in 2018, si prin Ordinul nr. 1398/2021.

Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate la care au dreptul asiguratii sunt:

● Concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
● Concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
● Concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
● Concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
● Concedii medicale si indemnizatii de risc maternal care se acorda persoanelor asigurate in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conditii pentru acordarea concediului medical:

Pentru acordarea concediului medical, angajatul trebuie sa indeplineasca mai multe conditii:
- aiba domiciliul in Romania.
- sa fi fost inscris in sistemul de asigurari sociale de sanatate cel putin sase luni in ultimul an.
- activitatea sa profesionala trebuie sa fie desfasurata in baza unui contract individual de munca, a unor raporturi de serviciu, acte de detasare sau pe baza unui statut special, prevazut in lege.
- de asemenea, se poate beneficia de concediu medical si daca persoana in cauza realizeaza venituri din activitati independente sau a incheiat un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii.Citeste si: Tot ce ai nevoie sa stii despre REVISAL – ce este, ce date se completeaza si care sunt termenele de inregistrare


Concediul medical pentru incapacitate temporara de munca:

Este cel mai uzual tip de concediu medical solicitat si se refera la acel concediu medical care se acorda in cazul unor boli obisnuite si al unor incidente aparute in timpul liber. Poate dura cel mult 183 de zile in cursul unui an, acordat astfel: medicul de familie poate sa acorde certificat de concediu medical pentru o durata de cel mult 14 zile. Acesta poate sa fie prelungit in etape succesive de cel mult 31 zile, pana la un total de 90 de zile, dar numai la recomandarea medicului specialist sau primar din ambulatoriu.

Incepand cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi, de catre medicul specialist, pana la 183 de zile intr-un an, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

In cazul unor boli speciale, perioada poate fi prelungita si la 6-12 luni, astfel:

- pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare, stabilite de CNAS, concediul medical poate fi oferit si pe decursul unui an, in intervalul ultimilor 2 ani;
- pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara se poate acorda un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani;
- pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii, durata concediului poate ajunge la un an, cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani;
- pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, se poate acorda concediu medical de sase luni, cu posibilitatea de prelungire pana la maximum un an, in intervalul ultimilor 2 ani.

Incapacitatea temporara de munca survenita in timpul altor tipuri de concedii:

In cazul in care incapacitatea temporara de munca a survenit in timpul concediului de odihna sau al concediului fara plata, asiguratii beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca. Astfel, concediul de odihna sau fara plata este intrerupt, urmand ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.

Cuantumul indemnizatiei in cazul concediilor medicale pentru incapacitate temporara de munca:

Indemnizatia pentru concediile medicale pentru incapacitate temporara de munca sunt de 75% din media veniturilor brute din ultimele sase luni din cele 12 luni considerate stagiu de cotizare sau cu 100%, in cazul unor urgente chirurgicale sau al unor afectiuni precum SIDA, tuberculoza, neoplazii si boli infectocontagioase din grupa A.

Cum se suporta indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca:

► De catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca, cu exceptia indemnizatiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, conform Legii nr. 136/2020.

► Din FNUASS, incepand cu:

● Ziua urmatoare celor suportate de angajator, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului/pensionarii acestuia.
● Prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate care:
- realizeaza in Romania venituri din desfasurarea unei activitati in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, precum si alte venituri asimilate salariilor, de la angajatori din state care nu intra sub incidenta legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte;
- beneficiaza de indemnizatie de somaj, potrivit legii;
- persoane fizice care se asigura in sistemul de asigurari sociale de sanatate, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, altele decat cele salariate, pe baza de contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
● Prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii, potrivit Legii nr. 136/2020.

Angajatorul plateste angajatilor indemnizatiile de concedii medicale, dupa care depune un dosar de recuperare a sumelor de la FNUASS. Pentru servicii de intocmire si depunere a dosarului pentru recuperare FNUASS, contactati-ne. Detalii pe aceasta pagina.

Foto: Freepik


CONTACT

  • / +40 723 055 642
    Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
    Formular contact
  • Program: 8:00 - 17:00
  • Calea Vacaresti nr. 214, Sector 4, Bucuresti

LINK-URI UTILE

Copyright© 2017-2023 Eurocont and HR