Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - SRL 2023: Infiintare, dividende, angajati, taxe si impozite

SRL 2023: Infiintare, dividende, angajati, taxe si impozite

Modificarile legislative din ultima perioada au facut multe persoane care doresc sa aiba o activitate pe cont propriu sa se intrebe ce sa aleaga intre PFA sau SRL in 2023. Despre modificarile aduse de Codul Fiscal pentru SRL in acest an, care sunt conditiile pe care trebuie sa le respecte firmele ca sa ramana la impozitarea micro si ce taxe vor datora SRL-urile vom vorbi in randurile urmatoare. Despre modificarile PFA in 2023, vom discuta intr-un articol separat.

1. Infiintare SRL

Nimic mai simplu aici, totul se poate face online si rapid. Detalii aici. Poti alege sa platesti impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditiile de incadrare sunt indeplinite la data inregistrarii in Registrul Comertului.Citeste si: Salariul minim brut in 2023, impozitul si contributiile aferente


2. Modul de incadrare ca microintreprindere

Prin OG 16/2022, s-au stabilit noi reguli de incadrare a firmelor in sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor:

● Minimum un angajat cu CIM cu norma intreaga sau un contract de administrare (mandatul administratorului).

Dispare cota de impozitare de 3% pentru microintreprinderi si ramane cota unica de 1%. Pana acum, firmele incadrate ca microintreprinderi plateau un impozit de 1%, cu conditia sa aiba minim un angajat cu norma intreaga, si 3% daca nu aveau salariati. Incepand cu 1 ianuarie 2023, orice firma care vrea sa ramana microintreprindere trebuie sa aiba minimum un angajat cu norma intreaga.

In cazul in care contractul de munca se suspenda pentru mai mult de 30 de zile, sau a mai fost suspendat, atunci firma va fi reincadrata ca platitoare de impozit pe profit. Daca o firma are un singur angajat cu norma intreaga, dar contractul este suspendat ca urmare a intrarii in concediu de crestere copil, atunci firma ramane incadrata ca microintreprindere.

● Cifra de afaceri sub plafonul de 500.000 de euro (plafonul a fpst scazut de la 1 milion euro);

● Societatea realizeaza venituri, altele decat din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;

● Un actionar/asociat nu va putea sa detina titluri de participare / drept de vot (peste 25% din capital) la mai mult de trei microintreprinderi. Daca detine la mai mult de 3, va trebui sa aleaga care din ele va trece la regimul impozitarii pe profit.

● Nu vor mai putea sa fie microintreprinderi firmele care desfasoara activitati in domeniul bancar, in domeniul asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, inclusiv activitati de intermediere in aceste domenii, in domeniul jocurilor de noroc, activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale.

Important!

Cota de impozitare pentru veniturile microintreprinderilor este de 1% in 2023. Daca o firma nu indeplineste cumulativ toate conditiile specificate mai sus, va deveni platitoare de impozit pe profit in cota de 16%.

3. Dividende in 2023

Impozitul pe dividende sufera si el modifiari in 2023. Astfel, incepand cu acest an, cota de impozitare a dividendelor va fi majorata de la 5% la 8%. Impozitul se aplica pentru veniturile din dividende distribuite dupa data de 1 ianuarie 2023.

Pentru dividendele distribuite si neplatite pana la sfarsitul anului 2022, cota de impozitare aplicabila ramane 5%. Termenul de declarare si plata a impozitului pe dividende va fi pana la 25 ianuarie 2023.

Pentru dividendele incasate, se va plati contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) in cota de 10%, in functie de nivelul la care se incadreaza:

- nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, daca dividendele incasate sunt cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara;
- nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, daca dividendele incasate sunt cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, daca dividendele incasate sunt peste 24 de salarii minime brute pe tara.

---
Colaboreaza cu noi! Infiinteaza usor un SRL, online si fara timp pierdut la cozi! Detalii aici.
---
Foto: Freepik