Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - 3 termene importante pentru depunerea unor declaratii in anul 2023

3 termene importante pentru depunerea unor declaratii in anul 2023

Salariul minim pe economie, contributiile pentru sanatate si pensie la Persoanele Fizice Autorizate, dar si impozitul pe dividende sau profit, in cazul SRL-urilor, au suferit mai multe modificari fiscale de la inceputul anului. In articolul de astazi, vorbim de 3 termene importante pentru depunerea unor declaratii si plata taxelor aferente.

1. Declaratia Unica in 2023

Termen de depunere: 25 mai 2023

Declaratia se depune la ANAF fie online, fie in format fizic pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate incepand cu anul 2022, precum si pentru declararea impozitului pe veniturile estimate si a contributiilor sociale datorate incepand cu anul 2023.

Se depune de catre PFA, persoanele fizice cu venituri din activitati independente, drepturi de autor, chirii, tranzactii de criptomonede, NFT si altele.

Noutati de la 1 ianuarie 2023 privind Declaratia Unica:

● de la 1 ianuarie 2023, proprietarii care obtin venituri din inchirierea locuintelor, altele decat cele in scop turistic, vor plati impozitul de 10% pe venit la valoarea intreaga a chiriei.
● baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale a fost modificata, in functie de incadrarea unor plafoane stabilite in concordanta cu salariul minim brut pe economie. Mai multe detalii despre plafoanele pentru CAS si CASS pentru PFA, in acest articol: PFA 2023: sistem real sau norma de venit, modificari ale contributiilor la CAS si CASS si vechimea in munca

2. Depunerea situatiilor financiare pe anul 2022

● Termenul de depunere pentru ONG-uri: 2 mai 2023 (120 de zile de la inchiderea exercitiului financiar).
● Termenul de depunere pentru SRL-uri: 30 mai 2023 (150 de zile de la inchiderea exercitiului financiar).

Pe perioada lichidarii, persoanele juridice aflate in lichidare depun o raportare contabila anuala in termen de 90 de zile de la incheierea anului calendaristic. Data limita este 31 martie 2023.

3. Depunerea declaratiei privind impozitul pe venit sau profit pentru trimestrul 4 al anului 2022

Termen de depunere: 25 iunie 2023.

Pe perioada aplicarii prevederilor art. I din OUG nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative, termenele pentru depunerea declaratiilor sunt cele prevazute la art. I alin. (13) din acest act normativ:

● pentru contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, termenul pentru depunerea declaratiei aferente trimestrului IV: Formularul 100 – Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat si plata impozitului aferent acestui trimestru este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator.
● pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit, termenul pentru depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit: Formularul 101 – Declaratie privind impozitul pe profit si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator.

---
Colaboreaza cu noi! Servicii de contabilitate pentru orice tip de activitate! Detalii aici.
---
Foto: Freepik