Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Stimulentul de insertie in 2023. Valoarea si conditiile de acordare

Stimulentul de insertie in 2023. Valoarea si conditiile de acordare

Statul roman incurajeaza revenirea parintilor din concediul pentru cresterea copilului la locul de munca prin acordarea unui stimulent de insertie. Acesta consta intr-o suma de bani acordata lunar acelor parinti care indeplinesc anumite criterii, precum varsta copilului si momentul ales pentru intoarcerea la serviciu.

Cine poate beneficia de stimulentul de insertie?

Baza legala privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor este OUG nr. 111/2010. Astfel, de stimulentul de insertie pentru revenirea la locul de munca poate beneficia oricare dintre parintii copilului, dar se acorda si persoanelor care au adoptat un copil, carora li s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care au copilul in plasament. Exceptie face asistentul maternal profesionist, care poate beneficia de aceste drepturi doar pentru propriii copii, nu si pentru copiii pe care ii are in grija.Citeste si: 10 aspecte privind tichetele de masa in 2023. Noutati de la 1 August 2023


Cum se calculeaza valoarea stimulentului de insertie?

La fel ca in cazul altor beneficii de asistenta sociala, si stimulentul de insertie se stabileste in functie de ISR (Indicatorul Social de Referinta). Conform Legii nr.225/2021, incepand cu anul 2022, ISR, care se calculeaza in functie de rata inflatiei, se va majora automat in luna martie a fiecarui an, iar aceasta crestere va atrage majorari ale tuturor beneficiilor de asistenta sociala (indemnizatie crestere copil, stimulent de insertie, somaj etc).

Care este valoarea stimulentului de insertie in 2023?

Valoarea stimulentului de insertie in 2023 pentru persoanele care se intorc la serviciu inainte ca bebelusul sa implineasca 6 luni este de 1576 lei, iar valoarea stimulentului de insertie pentru cei care se intorc la job dupa ce copilul implineste 6 luni va fi de 683 de lei. Mai exact:

Stimulentul de 1.576 lei se acorda pentru:

● Parintii care se intorc la serviciu inainte de varsta de 6 luni a copilului, respectiv 1 an in cazul celui cu dizabilitati. Primesc 1.576 lei pana cand copilul implineste 2, respectiv 3 ani (cel cu dizabilitati).
Parintii care nu intra in concediul de crestere a copilului si se intorc la munca dupa terminarea concediului de maternitate (cele 42 de zile obligatorii) sau a celui paternal (60 de zile). Se acorda pana cand copilul implineste 2, respectiv 3 ani (cel cu dizabilitati). Dupa ce copilul implineste aceasta varsta, parintele va lua stimulent de insertie de 683 de lei/luna, pana cand copilul implineste 3, respectiv 4 ani (cel cu dizabilitati).

Stimulentul de 683 de lei se acorda pentru:

Parintii care se intorc la munca dupa ce copilul implineste 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati. Suma se acorda pana cand copilul implineste varsta de 3, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu dizabilitati.

Stimulent de insertie acordat dupa varsta de 2 ani

Conform HG 536/2021, parintii care se intorc la munca dupa finalizarea concediului de crestere a copilului, adica dupa varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu dizabilitati, primesc un stimulent de insertie in valoare de 683 de lei.

Conditii pentru acordarea stimulentului de insertie

● Pot a obtine stimulentul de insertie, parintele trebuie sa fi realizat venituri pentru o perioada de 12 luni din ultimii doi ani anteriori nasterii copilului sau datei aprobarii adoptiei.
● In cazul contractului individual de munca, salariatul/salariata, care intentioneaza sa revina la locul de munca pe durata concediului pentru cresterea copilului, are obligatia de a informa angajatorul cu cel putin 30 de zile inainte cu privire la reluarea raportului de munca.
● Persoanele fizice autorizate (PFA) sunt indreptatite, la fel ca si salariatii, sa intre in concediul de crestere a copilului (CCC), dar si sa primeasca stimulentul de insertie, in conditiile prevazute de lege.

---

Foto: Freepik