Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Proiect legislativ privind majorarea salariului minim brut de la 1 octombrie 2023

Proiect legislativ privind majorarea salariului minim brut de la 1 octombrie 2023

In data de 20 septembrie 2023, Ministerul Muncii a publicat un act normativ conform caruia salariul minim urmeaza sa fie majorat la 3.300 lei incepand cu data de 1 octombrie 2023. Aceasta crestere aduce cu sine modificari ale contributiilor sociale pentru angajati si liber profesionisti, dar si cresteri de cheltuieli pentru angajatori. Proiectul legislativ cuprinde si masuri pentru plata CASS la tichetele de masa.

Salariul minim de la 1 octombrie 2023

“Incepand cu data de 1 octombrie 2023, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 19,96 lei/ora.”

Majorarea salariului minim brut va duce la:

● Modificarea plafoanelor la pensie (CAS) si sanatate (CASS), care se stabilesc procentual in functie de salariul minim: 25%, respectiv 10%.
Concret, la un salariu minim brut pe tara de 3.300 de lei, contributia la sanatate (10%) va fi de 330 lei/luna, fata de 300 lei in prezent, iar contributia pentru pensii (25%) va creste de la 750 lei/luna la 825 lei/luna.

● Modificarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente/drepturi de proprietate intelectuala.

In acest caz, venitul ales de contribuabil nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice privind veniturile estimate.

● Cheltuieli mai mari pentru angajator, constand in diferenta de salariu si cresterea contributiei asiguratorii pentru munca (CAM).

● Cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate intrucat acest calcul se raporteaza la salariul minim (Legea nr. 448/2006 art.78(3)).

Proiect legislativ privind modificari ale impozitarii tichetelor de masa

Pana in prezent, tichetele de masa au fost supuse doar impozitului pe veniturile din salarii, in procent de 10%. Conform noilor modificari fiscale, angajatii ar urma sa plateasca pentru tichetele de masa si contributia la asigurarile de sanatate (CASS – 10%).

Salariul minim in constructii

In privinta sectorului constructiilor, Guvernul a decis sa retraga ordonanta privind majorarea salariului minim in constructii si agricultura, pentru ca unele salarii ar fi scazut dupa introducerea contributiilor la sanatate.

„Calculele prezentate in aceasta dimineata de Ministerul Finantelor arata ca in urma introducerii asigurarilor de sanatate pentru toti angajatii, indiferent de activitate, salariul minim net al angajatilor din cosntructii, agricultura si industria alimentara ar fi putut scadea. … Drept urmare, am decis sa scoatem de pe ordinea de zi aceasta ordonanta care vizeaza aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul. Pana atunci, toate salariile din constructii, agricultura si industria alimentara vor ramane la fel.”, a declarat ministrul Marcel Ciolacu.

Noile masuri fiscale vor intra in vigoare odata cu publicarea in Monitorul Oficial si ar mai putea suferi modificari pana atunci.

---

Foto: Freepik