Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Stocurile si documentele utilizate in contabilitatea de gestiune a unei societati

Stocurile si documentele utilizate in contabilitatea de gestiune a unei societati

Societatile cu activitati in comert trebuie sa tina o evidenta clara si actualizata, denumita gestiune, a stocurilor de marfa. Aceasta evidenta a stocurilor sta la baza contabilitatii de gestiune si este nevoie de intocmirea unor documente specifice in acest sens.

Activitatea de comert presupune in general urmatoarele operatiuni: aprovizionarea cu marfuri, vanzarea marfurilor si incasarea contravalorii produselor vandute.

Din momentul intrarii stocurilor in gestiune si pana la vanzarea acestora, avem urmatoarele documente justificative care stau la baza inregistrarilor contabile:
- aprovizionare (achizitie) marfuri: contractul de vanzare;
- cumparare: avizul de insotire a marfurilor, factura, nota de receptie (NIR), fisa de magazie (doar pentru gestiune cantitativ-valorica);
- vanzare: contract de vanzare-cumparare, avizul de insotire, factura, NIR;
- incasare contravaloare: extrasul de cont, registrul de casa, bonul fiscal, chitanta etc.

Metode de tinere a gestiunii

Exista doua metode de tinere a gestiunii:
- metoda cantitativ-valorica;
- metoda global-valorica.



Citeste si: Oficial: e-Factura devine obligatorie de la 1 ianuarie 2024


Metoda cantitativ-valorica

Poate fi folosita pentru orice tip de comert, in special en-gros, si presupune o inregistrare mai amanuntita a stocurilor, pentru fiecare produs, astfel:

- pe fisa de magazie trebuie sa se inregistreze fiecare produs cu urmatoarele informatii: cantitate/numar bucati, valoare de intrare, valoare de iesire;
- fiecare intrare de marfa este insotita de o nota de receptie (NIR) pe care se mentioneaza doar pretul de achizitie, nu si cel de vanzare;
- fisele de magazie se actualizeaza zilnic, persoana responsabila fiind gestionarul sau persoana desemnata sa indeplineasca aceasta sarcina;
- contabilitatea de gestiune se tine pe conturi analitice, spre deosebire de metoda global-valorica, unde contabilitatea de gestiune se tine pe conturi sintetice de stocuri.

Metoda global-valorica

Este specifica societatilor care desfasoara comert cu amanuntul, de aceea mai poarta numele si de metoda pretului cu amanuntul. Prin aceasta metoda, nu se poate tine gestiunea tuturor stocurilor, ci doar a celor de marfuri si ambalaje. Spre deosebire de gestiunea cantitativ-valorica, in cadrul gestiunii global-valorice se tine o evidenta globala a stocurilor, astfel:

- stocurile se tin doar valoric, nu si la cantitate;
- nu mai sunt necesare fisele de magazine;
- NIR-urile se intocmesc cu pret de vanzare pentru fiecare produs, acesta fiind identic cu pretul de la raft. Insa, de fiecare data cand pretul de vanzare se modifica, trebuie intocmit un proces-verbal precedat de o inventariere a stocului fizic pentru care se modifica pretul.

Ce documente trebuie sa aduci lunar la contabilitate?

Trebuie sa te asiguri ca transmiti lunar urmatoarele documente:
- avizele de insotire a marfurilor si facturile aferente, insotite de notele de receptie si constatare de diferente;
- fisele de magazie – daca este cazul;
- extrasul de cont;
- registrul de casa;
- bonurile fiscale si chitantele.

O gestiune corecta si la zi iti permite sa iei decizii informate cu privire la dimensiunea si rulajul stocurilor, cu impact in vanzari, cifra de afaceri si profit. De asemenea, o gestiune organizata iti permite sa onorezi comenzile clientilor la timp, sa ai o evidenta clara a taxelor de platit catre stat, sa identifici si sa preintampini neplacerile cauzate de intarzierile furnizorilor si sa eviti eventualele amenzi in cazul controlului autoritatilor.

Cu Eurocont and HR, poti avea un partener de incredere, care sa te ajute cu sfaturi optime financiar-contabile. Contacteaza-ne pentru o oferta personalizata privind contabilitatea de gestiune a firmei tale!

---

Foto: Freepik