Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Sinteza a noutatilor fiscale in 2024: impozitare PFA, microintreprinderi, dividende, plafoane numerar si tichete de masa

Sinteza a noutatilor fiscale in 2024: impozitare PFA, microintreprinderi, dividende, plafoane numerar si tichete de masa

Finalul anului 2023 a adus cu sine modificari in impozitarea PFA-urilor, a veniturilor din alte surse si a microintreprinderilor. A fost introdus un nou impozit minim pe cifra de afaceri in cazul platitorilor de impozit pe profit a caror cifra de afaceri depaseste 50.000.000 euro, contributia la sanatate se plateste acum si in cazul tichetelor de masa si au fost adoptate noi plafoane la incasarile si platile in numerar intre persoanele fizice si, respectiv, cele juridice. Mai jos, pe scurt, cateva dintre noutatile fiscale ale anului 2024.

1. Noile plafoane la incasari si plati in numerar

Sumele in numerar aflate in casieria persoanelor juridice, PFA-urilor, II, IF-urilor nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Suma care depaseste aceasta limita se depune in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.

Prin exceptie, se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a altor operatiuni cu persoane fizice, pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora. Platile din avansuri spre decontare in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

Mai multe informatii despre plafoane in articolul din blog: Plafoane la incasari si plati in numerar in vigoare de la 11 noiembrie 2023. Modificari aduse de OUG 98/2023.

2. Impozitarea si contributia la asigurarile sociale de sanatate in cazul PFA-urilor

Impozitul pe venit ramane la 10%, dar in privinta cotei CASS (contributia la sanatate) apar cateva modificari: CASS (cota de 10%) devine cheltuiala deductibila si se calculeaza la venitul net obtinut, in functie de 2 plafoane, si anume: plafonul minim de 6 salarii minime brute si plafonul maxim de 60 de salarii.

Mai multe detalii, in articolul din blog: Impozit si CASS in cazul PFA in 2024.

3. Cotele de impozitare ale microintreprinderilor in 2024

Au fost introduse doua cote de impozitare, de 1%, respectiv 3%, care se aplica pentru veniturile obtinute incepand cu anul 2024:
a) 1% pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si care nu desfasoara activitatile prevazute la punctul b):
b) 3% pentru microintreprinderile care realizeaza venituri peste 60.000 euro sau desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare unor coduri CAEN din IT, HORECA, domeniul medical si activitati juridice.

Lista acestor activitati, impreuna cu mai multe informatii, in articolul din blog Impozitarea microintreprinderilor in 2024.

4. Introducerea impozitului minim pe cifra de afaceri (IMCA)

Din 2024, se introduce impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) de 1% pentru societatile comerciale a caror cifra de afaceri depaseste 50.000.000 euro. Astfel, daca impozitul pe profit va fi mai mic decat impozitul pe cifra de afaceri, acestea sunt obligate sa plateasca impozit pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.

Cifra de afaceri se determina conform unei formule specifice care ia in calcul veniturile totale din care se scad:
- anumite categorii de venituri (venituri neimpozabile, din productia de imobilizari, subventii, despagubiri etc);
- valoarea imobilizarilor in curs de executie, inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2024;
- amortizarea contabila aferenta activelor achizitionate/ produse incepand cu data de 1 ianuarie 2024.

Daca, in urma calculului pentru determinarea impozitului pe cifra de afaceri, rezulta o valoare negativa, atunci impozitul minim este 0. Aceasta masura nu se aplica pentru institutiile de credit sau pentru operatorii economici care desfasoara exclusiv activitati de distributie/furnizare/transport de energie electrica si gaze naturale si care sunt reglementati/licentiati de ANRE.

5. CASS pentru tichetele de masa

Incepand cu anul 2024, taxele care se aplica tichetelor de masa sunt:
- Impozitul (10%);
- Contributia la asigurari sociale de sanatate (CASS) - 10%.

De asemenea, valoarea maxima a tichetelor de masa a fost majorata la 40 lei.
Valoarea impozitului si a CASS sunt suportate de salariat si platite de angajator o data cu celelalte taxe salariale.
Tichete de masa se acorda pentru fiecare zi lucrata. Mai exact, din numarul de zile lucratoare din luna se scad zilele de concediu medical, cele de concediu de odihna, zilele libere platite sau cele pentru evenimente familiale deosebite, in cazul in care salariatii sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care au locul permanent de munca (caz in care primesc indemnizatie de delegare sau de detasare) sau zilele in care absenteaza.

6. Impozitarea dividendelor

Cota de impozit pe dividende ramane 8%.
Impozitul pe dividende se retine si se plateste la bugetul de stat de catre societatea care repartizeaza dividende.
CASS in cazul dividendelor se datoreaza, la fel ca in anul 2023, in functie de incadrarea in plafoanele de 6, 12 si 24 de salarii minime. Diferenta fata de anul 2023 a fost introdusa prin Legea 296/2023, conform careia din totalul veniturilor care se compara cu plafoanele se elimina veniturile din activitati independente. Persoana fizica are obligatia sa completeze Declaratia Unica in termen de 30 de zile de la data incasarii dividendelor.

---

Inca ai nelamuriri si iti este dificil sa fii la curent cu schimbarile legislative? Cu Eurocont and HR, poti avea un partener informat si de incredere pentru SRL-ul tau. Contacteaza-ne pentru o oferta personalizata!

---

Foto: Freepik