Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Tichetele de masa, cadou, cresa si voucherele de vacanta in 2024. Impozitare si contributii sociale

Tichetele de masa, cadou, cresa si voucherele de vacanta in 2024. Impozitare si contributii sociale

De la inceputul anului 2024, pentru tichetele de masa si de vacanta se plateste obligatoriu, pe langa impozit, si contributia la sanatate, in procent de 10%. Practic, angajatii care dispun de aceste beneficii primesc cu 10 procente mai putin, incepand cu veniturile aferente acestui an, deoarece impozitul si contributia CASS se retin din venitul salarial al angajatilor.

1. Tichetele de masa in 2024

Tichete de masa reprezinta unul din cele mai frecvente tipuri de beneficii pe care angajatorii le pot acorda salariatilor. Incepand cu anul 2024, taxele care se aplica tichetelor de masa sunt:

- Impozitul (10%);
- Contributia la asigurari sociale de sanatate (CASS) - 10%.

De asemenea, valoarea maxima a tichetelor de masa a fost majorata la 40 lei. Valoarea impozitului si a CASS sunt suportate de salariat si platite de angajator o data cu celelalte taxe salariale.

Tichete de masa se acorda angajatului pentru fiecare zi lucrata. Asadar, nu se acorda in zilele de concediu medical sau de odihna, in zilele libere platite sau cele pentru evenimente familiale deosebite, in cazul in care salariatii sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care au locul permanent de munca (caz in care primesc indemnizatie de delegare sau de detasare) sau in zilele in care absenteaza.Citeste si: Diurna interna si externa in 2024


2. Voucherele de vacanta in 2024

Voucherele de vacanta sunt bilete de valoare care se acorda angajatilor pentru acoperirea cheltuielilor cu efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern. Angajatorii pot acorda vouchere de vacanta in limita a sase salarii de baza minime brute pe tara (in cursul unui an fiscal). Aceste tichete acordate de angajator sunt supuse impozitului pe venitul din salarii si, de la inceputul acestui an, si contributiei CASS de 10%.

La fel ca in cazul tichetelor de masa, contributia CASS se retine de la angajat si este virata la bugetul de stat de catre angajator, odata cu celelalte taxe salariale.

3. Tichete cadou / cadouri in bani si in natura in 2024

Tichetele cadou sunt si ele beneficii care se acorda salariatilor. Incepand cu anul 2024, la tichetele cadou, precum si la cadourile in bani sau alte produse, acordate potrivit legii, se aplica CASS, in cazul depasirii unei limite. Mai exact, baza de impozitare se stabileste astfel: cadourile in bani si in natura, inclusiv tichetele cadou oferite de angajatori cu fiecare ocazie dintre cele de mai jos, care nu depaseste 300 lei, nu este supusa impozitului si contributiilor sociale. Se supune impozitarii si platii CASS doar suma care depaseste 300 lei/ persoana/ ocazie.

Ocaziile cu care se pot acorda cadouri / tichete cadou angajatilor sunt:
■ cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
■ cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
■ cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

4. Tichetele de cresa in 2024

Conform legii, angajatorii pot suporta cheltuielile pentru plasarea copiilor angajatilor in crese (unitati de educatie timpurie). Suma suportata de angajator este considerata venit neimpozabil si este scutita de contributiile de asigurari sociale, cu conditia ca aceasta sa nu depaseasca 1.500 lei /luna pentru fiecare copil si, in acelasi timp, suma trebuie sa se incadreze in plafonul neimpozabil lunar de 33% din salariul de baza.

Aceasta facilitate se aplica numai in cazul firmelor platitoare de impozit pe profit, iar compania isi deduce ulterior cheltuielile din impozitul pe profit. In cazul angajatilor, aceasta facilitate se acorda unui singur parinte, in cadrul unui singur loc de munca. Angajatul trebuie sa declare pe propria raspundere ca nu beneficiaza de astfel de plati la alt angajator, daca acesta are mai multe locuri de munca.

Ai nevoie de servicii de contabilitate, salarizare si HR pentru compania ta? Contacteaza-ne pentru o oferta personalizata!

---

Foto: Freepik