Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Deducerea personala in 2024. Care sunt criteriile de acordare?

Deducerea personala in 2024. Care sunt criteriile de acordare?

Salariatii cu venituri salariale lunare brute sub un anumit nivel si care au persoane in intretinere pot beneficia de o deducere personala, conform art. 77 din Codul Fiscal si aplicarii prevederilor din OG nr. 16/2022. Presupune scaderea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii, la locul de munca unde se afla functia de baza.

Deducerea nu reprezinta o cheltuiala a angajatorului ci este o facilitate fiscala pentru persoanele aflate in intretinere ale contribuabilului, fiind corespunzatoare perioadei impozabile din anul fiscal in care aceste persoane sunt intretinute.

1. Tipuri de deducere personala

Deducerea personala se acorda in limita venitului impozabil lunar realizat si cuprinde deducerea personala de baza si deducerea personala suplimentara.Citeste si: Tichetele de masa, cadou, cresa si voucherele de vacanta in 2024. Impozitare si contributii sociale


2. Cum se acorda deducerea personala de baza?

Deducerea personala de baza se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 2.000 de lei peste nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata aprobat prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna de realizare a venitului. In situatia in care, in cursul aceleiasi luni, se utilizeaza mai multe valori ale salariului minim brut pe tara, se ia in calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara.

Deducerile personale de baza se stabilesc potrivit unui tabel prevazut de art. 77 din Codul Fiscal si difera in functie de cate persoane are in intretinere salariatul. Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste nivelul prevazut, nu se acorda deducerea personala de baza.

3. Cum se acorda deducerea personala suplimentara?

Deducerea personala suplimentara se acorda incepand cu veniturile lunii ianuarie 2023, astfel:

a) 15% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru persoanele fizice cu varsta de pana la 26 de ani, care realizeaza venituri din salarii al caror nivel este de pana la nivelul prevazut mai sus.
b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu varsta de pana la 18 ani, daca acesta este inscris intr-o unitate de invatamant, parintelui care realizeaza venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

In cazul in care copilul este intretinut de ambii parinti, deducerea personala suplimentara se acorda doar unuia dintre parinti. Acesta trebuie sa prezinte un document care atesta inscrierea copilului intr-o unitate de invatamant si o declaratie pe propria raspundere.

Daca parintele beneficiar de deducere are mai multe locuri de munca, in plus fata de documentele prevazute anterior, are obligatia sa declare ca nu beneficiaza de astfel de deduceri de la un alt angajator.

4. Ce persoane pot fi in intretinere pentru deducerea personala?

Pot avea calitatea de persoane aflate in intretinere:

● Sotul / sotia;
● Copiii (pana la 18 ani impliniti sunt considerati intretinuti) sau alti membri de familie;
● Rudele contribuabilului sau ale sotului/ sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc lunar 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 62 lit. o), w) si x) si/sau a pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Nu este neaparat necesar ca acestea sa domicilieze impreuna cu salariatul.

5. Ce inseamna deducerea personala pe fluturasul de salariu?

Deducerea personala nu se refera la diminuarea salariului. Din contra, se refera la valoarea din salariu care se scade din baza impozabila, conform criteriilor de mai sus, astfel incat salariul net sa fie mai mare.

Ai nevoie de servicii de salarizare si HR pentru compania ta? Contacteaza-ne pentru o oferta personalizata!