Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Sponsorizarea in 2024. Noi reguli in cazul microintreprinderilor si al platitorilor de impozit pe profit

Sponsorizarea in 2024. Noi reguli in cazul microintreprinderilor si al platitorilor de impozit pe profit

Modificari in regulile fiscale cu privire la sponsorizare in 2024 au fost aduse prin OUG 115/2023, publicata in data de 15 decembrie 2023. Astfel, microintreprinderile nu mai au facilitatea de a scadea din impozitul pe venit procentul de 20% reprezentand cheltuielile cu sponsorizarea, iar societatile platitoare de impozit pe profit se confrunta cu calcule diferite fata de anii precedenti.

1. Sponsorizarea in cazul microintreprinderilor

In 2024, in cazul microintreprinderilor, sumele oferite sub forma de sponsorizare nu se mai pot scadea din impozit. Ultimul an fiscal in care sumele reprezentand sponsorizari/burse ramase de reportat se scad din impozitul pe veniturile microintreprinderilor a fost anul fiscal 2023.

Prevederile prin care microintreprinderile care efectueaza sponsorizari scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective au fost abrogate in 2024.Citeste si: Deducerea personala in 2024. Care sunt criteriile de acordare?


2. Sponsorizarea in cazul platitorilor de impozit pe profit

Societatile platitoare de impozit pe profit pot si in 2024 sa efectueze sponsorizari in limitele stabilite in anul 2023. Insa, contribuabilii care efectueaza sponsorizari si / sau acte de mecenat scad sumele aferente din impozitul minim datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:

a) valoarea calculata prin aplicarea a 0.75% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor;
b) valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit.

Redirectionarea impozitul va trebui facuta pana la data depunerii declaratiei privind impozitul pe profit si nu in termen de 6 luni, ca in anul 2023.

3. Bursele private au devenit cheltuieli sociale, deductibile

Tratamentul fiscal al burselor private a fost modificat, de asemenea. Cheltuielile cu bursele private nu mai sunt incluse in aceeasi categorie cu sponsorizarile. In 2024, acestea devin cheltuieli sociale, deductibile in limita a 1500 lei/luna, impreuna cu alte cheltuieli din aceeasi categorie, fara insa a depasi 5% din cheltuielile cu personalul.

Ai nevoie de servicii de contabilitate pentru compania ta? Contacteaza-ne pentru o oferta personalizata!