Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Concediul pentru formare profesionala

Concediul pentru formare profesionala

Concediul de studii sau concediul pentru formare profesionala, asa cum este cunoscut oficial, reprezinta un drept al angajatilor, reglementat de Codul Muncii. Scopul concediului pentru studii este acela de a acorda angajatilor timpul necesar pentru a participa la cursurile unei forme de invatamant, pentru a se prezenta la examenele aferente si, in ultima instanta, pentru a-si imbunatati cunostintele si abilitatile profesionale.

Concediul pentru formare profesionala este reglementat la art. 154 din Codul Muncii, care precizeaza faptul ca „salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala. Aceste concedii pot fi acordate in doua forme: cu plata sau fara plata.”

1. Concediul pentru formare profesionala fara plata

Concediul pentru studii fara plata este acordat la solicitarea angajatului pentru orice tip de formare profesionala pe care acesta doreste sa o urmeze din proprie initiativa, indiferent daca este sau nu legata direct de domeniul sau de activitate. Conform art. 155 din Codul Muncii, angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Acest tip de concediu poate fi luat si fractionat pe parcursul unui an calendaristic, mai ales daca salariatul urmeaza o forma de invatamant superior si are nevoie de timp pentru sustinerea examenelor de absolvire sau de promovare. Nu exista o limita maxima stabilita de lege in cazul concediului de studii fara plata. Durata acestuia poate fi negociata intre angajat si angajator, fiind de obicei specificata in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern al companiei.

Pentru a beneficia de concediul de studii fara plata, angajatul trebuie sa inainteze o cerere angajatorului cu cel putin o luna inainte de perioada dorita, care sa contina informatii despre formarea profesionala, institutia de invatamant, data de incepere a concediului si durata acestuia.



Citeste si: Noile criterii de incadrare a entitatilor raportoare (microentitati, entitati mici, mijlocii si mari) in 2024


2. Concediul pentru formare profesionala cu plata

Conform art. 157 din Codul Muncii, angajatul poate beneficia si de plata pe perioada formarii profesionale. Astfel, „in cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.”

Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit se stabileste de comun acord cu angajatorul.

Este important de stiut faptul ca angajatorii au obligatia legala de a asigura participarea angajatilor la programe de formare profesionala. Frecventa acestor programe depinde de numarul de angajati:
- cel putin o data la 2 ani pentru companiile cu 21 sau mai multi angajati;
- cel putin o data la 3 ani pentru cele cu mai putin de 21 de angajati.

Durata concediului pentru formare profesionala nu se scade din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.

---

Foto: Freepik