Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - 8 lucruri bine de stiut despre cesiunea partilor sociale

8 lucruri bine de stiut despre cesiunea partilor sociale

Cesiunea de parti sociale reprezinta transferul de parti sociale detinute de un asociat, persoana fizica sau juridica, catre un alt asociat sau catre o persoana din afara firmei. Astfel, persoana care primeste partile sociale devine asociat in firma. Aceste parti sociale reprezinta o cota-parte din capitalul social al societatii si confera posesorului anumite drepturi in ceea ce priveste luarea deciziilor si distribuirea profitului.

1. Cesiunea partilor sociale este reglementata de art. 202 – 2023 din Legea societatilor comerciale (L31/1990). Pentru a putea face o cesiune de parti sociale trebuie sa se respecte prevederile legale si cele stipulate in Actul Constitutiv al societatii.

2. Persoana care cedeaza partile sociale este cunoscuta sub numele de cedent, iar cea care le primeste este numita cesionar.



Citeste si: Concediul pentru formare profesionala


3.Cesiunea de parti sociale poate fi clasificata astfel:
- cesiune totala de parti sociale: cand se cedeaza toata societatea;
- cesiune partiala de parti sociale: cand se cesioneaza doar o parte din partile sociale detinute;

- cesiune interna: cand partile sociale sunt cedate catre un asociat existent in firma;
- cesiune externa: cand partile sociale sunt preluate de catre o persoana din afara societatii, care astfel devine nou asociat in cadrul firmei.

4. Daca Actul Constitutiv al societatii nu prevede altfel, transmiterea de parti sociale catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin 3/4 din capitalul social.

5. Cesiunea de parti sociale trebuie sa fie inscrisa la Registrul Comertului (ONRC) si in Registrul de asociati al societatii. O cesiune are efect fata de terti numai din momentul inscrierii ei in Registrul Comertului.

6. Daca o persoana fizica cesioneaza partile sale sociale la o valoare mai mare decat valoarea nominala, atunci realizeaza venit din investitii si are obligatia sa depuna Declaratia Unica si sa plateasca la bugetul de stat contributiile conform reglementarilor in vigoare.

7. Dividendele care se cuvin dupa data transmiterii actiunilor apartin cesionarului, in afara de cazul in care partile au convenit altfel.

8. Motivele pentru care se poate face o cesiune de parti sociale pot fi nevoia de lichiditati, diversificarea portofoliului de investitii sau retragerea din afacere.

Doriti sa cesionati parti sociale din societatea dvs? Contactati-ne! Mai multe detalii si tarife privind cesiunea de parti sociale, aici.

---

Foto: Freepik