
Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna si invers in 2025
Conform art. 322 Codul fiscal, ca regula generala, perioada fiscala a TVA este luna calendaristica.
„Prin exceptie de la prevederile alin. (1) art.322, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania conform art. 275 si 278, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b), care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se calculeaza conform normelor metodologice, cu exceptia situatiei in care persoana impozabila a efectuat in cursul anului calendaristic precedent una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.”
In 2024, plafonul cifrei de afaceri pentru schimbarea perioadei fiscale a fost de 100.000 euro (echivalent lei = 497.460 lei). La determinarea cifrei de afaceri prevazute la art. 322 alin. (2) din Codul fiscal se are in vedere baza de impozitare inscrisa pe randurile din decontul de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal corespunzatoare livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau a livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, conform prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal, dar care dau drept de deducere conform art. 297 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, precum si randurile de regularizari aferente.
1. Trecerea de la luna la trimestru
Daca in anul precedent, adica 2024, perioada fiscala a TVA a fost luna, cifra de afaceri a fost sub 100.000 euro si nu s-au realizat achizitii intracomunitare de bunuri, atunci perioada fiscala a TVA in 2025 se modifica la trimestru. Trecerea de la perioada fiscala luna la trimestru este obligatorie. Conform Codului fiscal, pentru mentinerea perioadei luna, societatea poate efectua o achizitie intracomunitara de bunuri.
Declaratii:
Entitatile aflate in aceasta sitatie trebuie sa depuna Declaratia 700 „Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale.” pana in 15 ianuarie 2025.
Citeste si: Modificari fiscale introduse de OUG 156/2024 la microintreprinderi, taxe salariale si dividende
2. Trecerea de la trimestru la luna
Daca in 2024, perioada fiscala a fost trimestrul si cifra de afaceri a depasit plafonul de 100.000 euro, atunci in 2025 perioada fiscala a TVA devine luna calendaristica.
Declaratii:
Entitatile aflate in aceasta sitatie trebuie sa depuna Declaratia 700 „Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale.” pana in 15 ianuarie 2025.
3. Schimbarea perioadei fiscale in cursul anului
Pentru entitatea care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru.
Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 323 alin. (1);
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
In termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare, persoana impozabila care este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator.
Daca in cursul anului urmator nu efectueaza nicio achizitie intracomunitara de bunuri, persoana respectiva va reveni la trimestrul calendaristic si va depune, in aceasta situatie, Declaratia 700.
---
Foto: Freepik