Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - E-Factura: scurt istoric de la implementare si noutati in 2025

E-Factura: scurt istoric de la implementare si noutati in 2025

Sistemul e-Factura a fost implementat pentru prima data in 2022 pentru livrarile de bunuri cu risc fiscal ridicat. De la 1 ianuarie 2024, E-factura a devenit obligatorie pentru toate livrarile de bunuri si prestarea de servicii care au avut loc in Romania, in relatia Business-to-Business (B2B), in relatia cu Ministerul Finantelor si ANAF. De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar inregistrate in scopuri de TVA in Romania, au obligatia sa raporteze in sistem toate facturile emise in relatia B2B pentru livrari de bunuri si prestari de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania.

E-factura este un fisier XML care contine informatii codificate si standardizate si care este generat in acelasi timp cu factura fiscala normala. Pentru a fi validate de ANAF, e-Facturile trebuie trimise in SPV (Spatiul Privat Virtual).

1. E-Factura in 2025

De la 1 ianuarie 2025, sistemul national de facturare electronica RO e-Factura a devenit aplicabil si in cazul tranzactiilor B2C (Business-to-Consumer). Operatorii economici stabiliti in Romania au obligatia de a emite e-Facturi de fiecare data cand comercializeaza produse sau servicii in Romania (locul livrarii/prestarii se stabileste potrivit Titlului VII – TVA din Codul fiscal), indiferent de cazul in care clientul este persoana juridica sau persoana fizica. 

Acesti operatori pot fi: 

  • operatori economici publici (primarii, ministere, autoritati locale, scoli, regii autonome, institutii deconcentrate, spitale publice etc.);
  • operatorii privati (SRL, PFA, Intreprinderi familiale sau individuale etc.);
  • persoane fizice domiciliate in Romania sau in afara tarii, atat timp cat produsul/ serviciul este livrat in Romania.


Citeste si: Schimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna si invers in 2025


2. Reguli e-Factura in situatia B2C:

  • in sistem se vor transmite toate facturile simplificate, cu exceptia bonurilor fiscale;
  • pe facturile emise catre institutii publice si care au la baza contracte de achizitii publice, de achizitii sectoriale, de concesiune de lucrari si de concesiune de servicii, precum si, dupa caz, contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii, trebuie sa fie mentionate codurile CPV ale produselor/serviciilor;
  • nu este obligatorie trimiterea in sistem a facturilor achitate cu vouchere de vacanta, dar cu toate acestea li se vor aplica regulile generale ale sistemului RO e-Factura pentru relatia B2C.

3. Reguli e-Factura in situatia B2B:

  • de la 1 ianuarie 2025, in relatia B2B, este obligatorie transmiterea in Sistemul RO e-Factura a facturii emise intre persoane stabilite in Romania si pentru operatiuni care au locul livrarii/prestarii in Romania; 
  • toate facturile simplificate emise pe relatia B2B, mai putin bonurile fiscale, se vor transmite in Sistem.

4. Implementarea e-Factura:

Sistemul e-Factura a fost implementat pentru prima data la data de 1 iulie 2022 pentru operatorii economici care comercializau produse cu risc fiscal ridicat (B2B) si cei care desfasurau activitati economice in relatia cu statul (B2G), conform OUG nr. 120/2021.

In 2024, e-Factura a devenit obligatorie si pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii fara risc fiscal, care au loc in Romania, in relatia business-to-business (B2B) si in relatia cu institutiile publice, altele decat cele efectuate in relatia B2G, pentru care exista obligatia utilizarii Ro e-Factura incepand cu data de 01 iulie 2022.

Procesul de implementare e-Factura a fost realizat in doua etape in 2024, astfel:

- in prima etapa, in perioada 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania (inregistrate sau nu in scopuri de TVA), au obligatia sa raporteze in sistemul national RO e-Factura toate facturile emise in relatia B2B si in relatia cu institutiile publice. Pana la data de 31 martie 2024, nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu se sanctioneaza.

- in a doua etapa, de la data de 01.07.2024, emitentii facturilor electronice au obligatia de transmitere a acestora catre destinatari utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.

Termenul limita pentru transmiterea facturilor emise pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania, in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

---

Foto: Freepik