Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642

Vreau sa imi deschid o firma. Ce fac?

Infiintarea unui SRL poate fi destul de anevoioasa in Romania, mai ales daca nu ai deja un contabil cu care sa te consulti. De aceea, am insiruit mai jos cativa pasi esentiali pe care sa ii parcurgi pentru a putea porni la drum in mod legal si corect.

SRL (Societate cu Raspundere Limitata) este forma de organizare predominanta a firmelor din Romania. Capitalul social este de minimum 200 de lei, iar in caz de insolventa, asociatii sunt raspunzatori doar cu aporturile aduse si cu patrimoniul firmei.

1. Stabilesti obiectul de activitate al firmei (inainte ca actele sa fie facute), conform clasificarii CAEN.

2. Rezervi numele viitoarei societatii (in prealabil, verifici disponibilitatea numelui pe site-ul Registrului Comertului) si precizezi forma juridica a acesteia (SRL sau PFA).

3. Stabilesti sediul social al firmei si il inregistrezi la ANAF; la fel si in cazul in care ai un punct de lucru.

Sediul social poate fi intr-o cladire sau intr-un apartament, dar trebuie dovedit dreptul de folosinta asupra imobilului, prin certificat de comodat sau acte de proprietate. Daca sediul este intr-un apartament, este necesar si acordul vecinilor sau asociatiei de locatari.

In cazul punctului de lucru, daca vinzi publicului, vei avea nevoie de casa de marcat fiscalizata pe acel punct de lucru.

4. Inchei Actul constitutiv si depui capitalul social la o banca (minimum 200 lei);

Actul constitutiv cuprinde datele de identificare ale asociatilor, forma de organizare a firmei, sediul social, domeniul de activitate al firmei, capitalul social, asociatii care vor administra firma, precum şi ce rolare fiecare in companie. Se specifica, de asemenea, si partea fiecarui asociat la beneficii si pierderi in cadrul firmei, precum si aportul fiecarui asociat.

5. Depui actele la Registrul Comertului si inmatriculezi firma.

La Registrul Comertului se depun trei tipuri de formulare: Cerere, Declaratie pe propria raspundere si Anexa - Vector Fiscal, apoi institutia va elibera Certificatul de Inregistrare al Firmei, care atesta infiintarea SRL-ului.

Pasul imediat urmator si foarte important este angajarea unui contabil sau semnarea unui contract de colaborare cu o firma de contabilitate. Am scris aici cum ar trebui sa fie relatia cu contabilul pentru ca lucrurile sa mearga foarte bine in firma. Contabilitatea primara a firmei revine administratorului, in cazul in care nu ai o persoana angajata special pentru aceasta, iar training-ul va fi facut de contabil.

Pentru a face angajari, trebuie sa obtii de la persoanele care urmeaza a fi salariati: copie CI, copie dupa ultima diploma de studii, adeverinta de la medicina muncii. Toate aceste documente vor fi inmanate contabilului, pe baza carora va face contractele de munca. Fiecare angajat trebuie sa aiba facut instructajul SSM si PSI, servicii acordate de firme care se ocupa in acest domeniu.

Predarea actelor (facturi, chitante, bonuri fiscale, documente de contabilitate primara, extrase bancare etc.) se face lunar, cronologic, la firma de contabilitate. In baza documentelor predate, vei primi situatia financiara a firmei, vei vedea daca ai profit sau pierdere, vei primi ordine de plata sau foi de varsamant pentru sumele pe care trebuie sa le platesti la ANAF.

Si, inainte de orice activitate, tranzactie sau declaratie, mai ales la inceput de drum, intreaba contabilul. Sfaturile unui expert te pot ajuta sa eviti greseli, drumuri inutile, birocratie, dar mai ales, amenzi.