Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642

PFA in sistem real vs PFA cu norma de venit

Modificarile Codului Fiscal din 2018 au schimbat modul in care PFA-urile calculeaza, declara si platesc impozitele catre stat, motiv pentru care au devenit tot mai atractive pentru cei ce doresc sa aleaga o astfel de forma de organizare a activitatii. PFA-urile platesc incepand cu acest an contributii CAS si CASS (pensie, respectiv asigurari de sanatate) la valoarea salariului minim brut, iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.

Dincolo de aceste aspecte, obligatiile fiscale sunt diferite in functie de felul in care se determina impozitul pe venituri: in sistem real sau pe baza normelor de venit. In momentul infiintarii unei persoane fizice autorizate (PFA), trebuie sa se opteze pentru una dintre aceste doua forme de impozitare.

Modul de calcul al obligatiilor fiscale totale in cele doua cazuri se prezinta astfel:

Obligatiile fiscale pentru o PFA in sistem real

Un PFA in sistem real este impozitat la valoarea venitului net, care se obtine ca diferenta intre venitul brut incasat si valoarea totala a cheltuielilor deductibile.

In ceea ce priveste impozitul pe venituri, o PFA ce aplica sistemul real de impozitare are posibilitatea de a-si deduce o buna parte a cheltuielilor operationale anuale, numite cheltuieli deductibile. Astfel, impozitul pe veniturile nete este de 10%, din care s-au dedus si valorile contributiilor pentru pensie, respectiv asigurarile de sanatate.

Obligatiile fiscale pentru o PFA cu norma de venit

Valoarea totala a contributiilor sociale, respectiv CAS si CASS, este estimata in acelasi fel ca in cazul unei PFA in sistem real. Prin urmare, suma anuala ce trebuie platita pentru CAS si CASS, in cazul unui venit anul brut de 1900 lei, este tot de 7.980 de lei.

Diferenta de impozitare fata de o PFA ce aplica sistemul real este dat de utilizarea unor norme de venit, stabilite in mod diferit in functie domeniul de activitate desfasurat, de judet, dar si de zona in care activitatea este desfasurata.

Normele anuale de venit pe anul 2018, stabilite pentru activitati independente, sunt impuse conform articolului 69 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si pot fi verificate pe site-ul ANAF, la aceasta adresa.

Care din cele doua forme de impozitare este mai avantajoasa?

Forma cea mai avantajoasa intre PFA in sistem real si PFA cu norma de venit depinde foarte mult de domeniul de activitate, de zona in care se desfasoara activitatea, dar si de nivelul cheltuielilor deductibile.

Avantajele unei PFA - de ce o astfel de forma de organizare?

Cu un minim de cunostinte economice, o PFA poate sa isi tina singura contabilitatea, economisind costurile cu externalizarea serviciilor de contabilitate. Desigur, in cazul in care exista angajati sau domeniul de activitate este unul complex, este nevoie si va recomandam un specialist in contabilitate. Puteti apela chiar la noi, seviciile noastre de contabilitate fiind aici.

O PFA nu va trebui sa depuna prea multe declaratii lunare si se poate folosi oricand de veniturile incasate. De asemenea, va fi obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA doar in momentul in care realizeaza venituri peste plafonul de 300.000 lei.