CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642

Modificari privind asigurarea la sanatate prin Declaratia Unica

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 26/2019, publicata recent in Monitorul Oficial, vizeaza mai multe modificari privind asigurarea la sanatate prin Declaratia Unica, pentru cei care nu datoreaza aceasta contributie.

Trei mari categorii de contribuabili realizeaza in prezent plata CASS prin Declaratia Unica:

  • cei care obtin venituri nesalariale supuse CASS si sunt obligati sa plateasca CASS pentru ca obtin venituri peste plafonul celor 12 salarii minime brute intr-un an fiscal;
  • cei care nu obtin niciun venit, dar vor sa se asigure la sanatate;
  • cei care obtin venituri nesalariale sub plafonul de 12 salarii minime si vor sa se asigure la sanatate.
Acestor categorii de persoane, li se alatura, incepand 1 mai 2019, persoanele care obtin venituri supuse CASS, inclusiv venituri salariale si asimilate salariilor, dar pentru care nu exista obligatia de plata a acestei contributii, cum este cazul zilierilor. Declararea si plata contributiei se va realiza prin Declaratia Unica.

Acelasi act normativ mai aduce si cateva clarificari pentru prevederile actuale:

  1. Salariul minim brut, folosit la calcularea bazei la care se aplica CASS optional, este cel in vigoare la termenul legal pentru depunerea Declaratiei Unice. Pentru categoria nou introdusa, cea de mai sus, CASS-ul pentru 12 luni de asigurare se aplica la o baza de calcul egala cu sase salarii minime brute in vigoare la data depunerii Declaratiei Unice.
  2. Cei care obtin venituri nesalariale sub plafonul de 12 salarii minime si aleg sa plateasca CASS, desi nu sunt obligati, au ca termen de plata a acestor contributii data de 15 martie a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia. In schimb, prevede ordonanta, pentru celelalte doua categorii de contribuabili care platesc optional CASS, termenul este 15 martie a anului urmator celui in care au depus Declaratia.
  3. Modificari au fost prevazute si la Legea sanatatii nr. 95/2006, aplicabile tot de la 1 mai 2019. Astfel, cei care se asigura voluntar la sanatate, nu pot fi asigurati in sistem mai mult de 12 luni de la data depunerii Declaratiei Unice. In contextul actual, termenul de la 15 martie a fost prelungit pana la sfarsitul lunii iulie, iar unii dintre cei asigurati voluntar prin Declaratia Unica ar fi ajuns sa beneficieze de o perioada mult mai mare de asigurarea la sanatate.