CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR | 8 lucruri de stiut despre concediul paternal

8 lucruri de stiut despre concediul paternal

La nasterea unui copil, si tatii au dreptul la zile libere platite pentru ingrijirea noului membru al familiei. Acest concediu se numeste concediu paternal si, in anumite conditii, poate ajunge la o durata de aproximativ trei saptamani.

Enumeram mai jos 8 lucruri de stiut despre concediul paternal de care poate beneficia tatal la nasterea copilului:
  1. Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata.

  2. Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

  3. In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.

  4. Daca tatal a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura, atunci acesta va mai beneficia, in plus, de inca 10 zile lucratoare.

  5. Tatal care satisface serviciul militar, are dreptul, la nasterea propriului copil, la o permisie de 7 zile calendaristice.

  6. Concediul paternal este reglementat de Legea nr. 210/1999 “Legea concediului paternal”, acesta acordandu-se in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.

  7. Potrivit prevederilor art.51 alin.(1) lit.c) din Codul Muncii, concediul paternal constituie o situatie de suspendare a contractului de munca. De aceea, pe durata concediului paternal, contractul individual de munca se suspeneda, iar suspendarea se va inregistra in REVISAL.