CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Sase lucruri despre concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav

Sase lucruri despre concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav

1. Concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav se poate solicita pentru copiii de pana la 7 ani, insa daca este vorba de copii cu handicap, atunci varsta poate fi de pana la 18 ani. In cazul copilului cu afectiuni grave, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 16 ani.

2. De acest concediu si de indemnizatie poate beneficia oricare dintre cei doi parinti, dar este obligatoriu sa fi avut un stagiu de cotizare de cel putin sase luni in ultimele 12 luni anterioare celei pentru care se acorda concediul medical.

3. Indemnizatia pentru ingrjirea copilului bolnav se acorda pentru cel mult 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil. Exceptii de la regula sunt situatiile in care copilul este:

- diagnosticat cu boli infectocontagioase;
- imobilizat in sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor;
- supus unor interventii chirurgicale.

In cazurile de mai sus, durata concediului medical este stabilita de medicul specialist si, daca este nevoie de mai mult de 90 de zile, atunci va fi nevoie de aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.

4. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru ingrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul, stabilita conform art. 10 din OUG 158/2005. Baza de calcul este determinata de media veniturilor brute lunare din ultimele sase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara, lunar.

5. Indemnizatiile pentru ingrijirea copilului bolnav sunt suportate integral din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.

6. Concediul pentru ingrijirea copilului bolnav este reglementat prin OUG 158/2005.