CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642

Declaratia 212 pentru declararea veniturilor din strainatate

Persoanele fizice care au obtinut in 2017 venituri in afara Romaniei vor fi obligate sa le declare la ANAF, pentru impozitare, pana cel tarziu la 15 iulie 2018, prin intermediul declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - formularul 212.

Prevederea ii vizeaza pe romanii care obtin venituri din strainatate si pe care le declarau, pana acum, prin intermediul formularului 201 - Declaratie privind veniturile realizate din strainatate.

Vizate de depunerea si completarea celei de-a doua sectiuni din formularul 212 sunt, potrivit Ordinului ANAF nr. 888/2018, persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, si persoanele fizice nerezidente care indeplinesc conditiile de rezidenta din Codul fiscal si care realizeza venituri din strainatate, supuse impozitarii in Romania, cum ar fi:
- din profesii liberale;
- din activitati de productie, comert si prestari de servicii;
- din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala (adica drepturi de autor);
- din cedarea folosintei bunurilor (adica inchirierea terenurilor, caselor, masinilor etc.);
- din activitati agricole, piscicultura si silvicultura;
cele sub forma de dividende si dobanzi;
- din premii;
- din jocuri de noroc;
- din pensii.

Impozitarea in Romania a banilor obtinuti in alte tari se va face pana la data de 15 martie a anului urmator celui de realizare a venitului, dar pentru anul 2018 declaratia fiscala unica va trebui depusa pana pe 15 iulie 2018.

Formularul 212 va fi depus, in mod obisnuit, in format electronic, insa pentru anul 2018 va fi acceptata si varianta depunerii in format tiparit (in dublu exemplar).