Ai o idee în care crezi și vrei să o transpui într-o afacere. Ai deschis sau vrei să deschizi în curând o firmă și să te apuci de lucru legal, dar sunt o mulțime de informații de care ai nevoie în relația cu statul, declarații de depus chiar din prima lună de activitate, taxe și impozite de plătit, TVA de plătit și nu știi exact cum o să le ții minte pe toate sau cum să iei decizii performante de management, pentru a dezvolta sau ține pe linia de plutire afacerea în perioada următoare.
Deciziile pe care le iei influențează viitorul companiei tale. În multe cazuri, ca antreprenor, încerci să te bazezi pe intuiție și să îți asumi riscuri în gestionarea afacerii. Apoi, în timp, îți dai seama că rezultatele nu sunt cele pe care le așteptai.
● Aduni toate acele informații despre aspectele care impactează atât negativ, cât și pozitiv desfășurarea activității. Astfel, identificând ce funcționează sau nu, poți lua deciziile potrivite pentru a îmbunătăți viitorul companiei.
● Te asiguri că ai acele cunoștințe contabile și fiscale necesare pentru a lua decizii calculate, cu care poți să pui în cifre perspectivele de dezvoltare ale afacerii.
Contabilul este singurul în măsură să te sfătuiască în privința afacerii tale, pentru că este implicat în activitatea ta, cunoaște legislația, este la curent cu schimbările legislative tot mai dese, mai ales în anul 2020, și îți poate oferi consultanță de specialitate, informații actualizate și indicații pertinente de acțiune.
Cu toate acestea, contabilul nu poate funcționa ca un call-center și nu poate fi la apel ori de câte ori vei dori să afli informații care nu se modifică de la o lună la alta și pe care tu, antreprenor, trebuie să le cunoști pentru a-ți conduce afacerea: cote de TVA, plafoane fiscale, cotele de impozit în cazul în care ai sau nu ai salariați etc.
Găsești în el informații concise, organizate, fără text de umplutură care să îți consume inutil timpul. Mai exact:
1. Mai întâi și mai întâi, noțiunile de bază: taxa pe valoarea adăugată, cotele pentru diversele tipuri de mărfuri și servicii, când devii plătitor de TVA, impozitul pe profit sau pe veniturile microîntreprinderilor și cum decizi care e varianta optimă din punct de vedere al cotei de impozitare pentru societatea ta;
2. Apoi, intrări: achiziții interne și intracomunitare, importurile din spațiul non-UE, codul special de TVA, cum întocmești NIR-uri și facturi de achiziție;
3. Ce cheltuieli sunt deductibile, nedeductibile și deductibile parțial. Această încadrare prezintă importanță mai ales pentru societățile înregistrate ca plătitoare de impozit pe profit și te ajută să știi ce cheltuieli ai putea efectua pe viitor, care să fie în scopul desfășurării activității economice;
4. Registrul de casă - important pentru toate societățile care lucrează cu numerar: ce documente se înregistrează, ce operațiuni de plăți și încasări sunt restricționate și cum se întocmește;
5. Și am ajuns și la întrebarea cea mai frecventă adresată de clienții noștri – cum scot banii din firmă?