Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Plafoane la incasari si plati in numerar in vigoare de la 11 noiembrie 2023. Modificari aduse de OUG 98/2023

Plafoane la incasari si plati in numerar in vigoare de la 11 noiembrie 2023. Modificari aduse de OUG 98/2023

Legea 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar a fost modificata anul acesta prin Legea nr. 296/2023, care prevedea noi plafoane la incasarile si platile in numerar intre personele fizice si/sau juridice. In urma dezbaterilor aprinse din mediul de afaceri, prin OUG 98/2023, Guvernul a revenit la plafoanele anterioare, pastrand, totusi, o parte din reglementarile deja adoptate.

Ce plafoane s-au modificat din 11 noiembrie 2023?

Plafoanele conform OUG nr. 98/2023 sunt:

● Sumele in numerar aflate in casieria persoanelor juridice, PFA-urilor, II, IF-urilor nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Suma care depaseste aceasta limita se depune in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.
Prin exceptie, se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a altor operatiuni cu persoane fizice, pentru o perioada de 3 zile lucratoare de la data prevazuta pentru plata acestora.
● Platile din avansuri spre decontare in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.
● Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) din Legea 70 si persoane fizice in calitate de asociati/actionari/administratori/persoane fizice/alti creditori exclusiv creditorii institutionali care desfasoara activitati de intermediere financiara prevazute de lege reprezentand imprumuturi, indiferent de natura si destinatia acestora, pot fi efectuate numai prin instrumente de plata fara numerar.



Citeste si: Stocurile si documentele utilizate in contabilitatea de gestiune a unei societati


Plafoanele la incasari si plati din 11 noiembrie 2023

Incepand cu 11 noiembrie 2023, plafoanele ramase neschimbate la incasarile si platile in numerar sunt dupa cum urmeaza:

PERSOANE JURIDICE – PERSOANE JURIDICE

● Incasarile de la persoane juridice, PFA, II, IF, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica, se vor face in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana.
● Platile catre persoane juridice, PFA, II, IF, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica, se limiteaza la un plafon zilnic de 5.000 lei/persoana.
● Platile catre magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, se vor face in limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei.
● Avansurile spre decontare se vor acorda in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit in numerar avansuri spre decontare.
● Sunt interzise platile fragmentate in numerar de la persoane juridice catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry. Persoanele juridice pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 5.000 lei, catre furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 10.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei in numerar, suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar.

PERSOANE JURIDICE – PERSOANE FIZICE

● Incasarile si platile in numerar efectuate intre persoane juridice, PFA, II, IF, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana.
● Sunt interzise incasarile si platile fragmentate de la/catre o persoana, pentru operatiunile de incasari/plati in numerar de mai sus cu o valoare mai mare decat plafonul mentionat, precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari, dividende, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare decat plafonul prevazut. Aceste prevederi nu se aplica si in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se efectueaza cu plata in rate, in conditiile in care intre persoanele juridice si persoanele fizice sunt incheiate contracte de vanzare - cumparare cu plata in rate, conform legii.

PERSOANE FIZICE – PERSOANE FIZICE

● Operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoanele fizice, altele decat operatiunile de incasari si plati realizate prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de Banca Nationala a Romaniei sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre Banca Nationala a Romaniei, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestarii de servicii, precum si cele reprezentand acordarea/restituirea de imprumuturi se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzactie.
● Sunt interzise incasarile si platile fragmentate in numerar pentru tranzactiile mai mari de 50.000 lei, precum si fragmentarea unei tranzactii mai mari de 50.000 lei.

FACTURILE STORNATE

● Pentru facturile stornate, aferente bunurilor returnate si/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 5.000 lei, respectiv 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, restituirea sumelor aferente poate fi efectuata astfel: 5.000 lei, respectiv 10.000 lei in numerar.
● Sumele care depasesc aceste plafoane pot fi restituite numai prin instrumente de plata fara numerar.

Inca ai nelamuriri si iti este dificil sa fii la curent cu schimbarile legislative? Cu Eurocont and HR, poti avea un partener informat si de incredere pentru compania ta. Contacteaza-ne pentru o oferta personalizata!

---

Foto: Freepik