Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - Diurna interna si externa in 2024

Diurna interna si externa in 2024

Reglementarile privind diurna interna, respectiv diurna externa au fost adoptate prin Legea 72/2022 si s-au aplicat incepand cu veniturile aferente lunii mai 2022. In cele ce urmeaza, prezentam situatia valabila pentru anul 2024.

1. Cum se calculeaza diurna?

Exista doua plafoane care se aplica pentru determinarea sumei pana la care diurna reprezinta venit neimpozabil si pentru care nu se platesc contributii sociale (CAS si CASS), astfel:

a) un plafon maxim deductibil al diurnei/zi:

● Pentru diurna interna: suma maxim deductibila este de 57.5 lei/zi, incepand cu 1 aprilie 2023.
● Pentru diurna externa: suma maxim deductibila este 2.5 ori nivelul pentru institutii publice. Diurna externa maxim deductibila este stabilita pentru fiecare tara in parte.

b) un plafon maxim al diurnei/ luna, astfel:

- pentru salariati: de 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
- pentru administratori: 3 remuneratii prevazute in raportul juridic.
Plafoanele se aplica atat pentru diurna externa, cat si pentru cea interna.

Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/ detasare/ desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate.

Plafonul aferent valorii a 3 remuneratii prevazute in raportul juridic se calculeaza prin raportarea celor 3 remuneratii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada deplasarii.



Citeste si: Sinteza a noutatilor fiscale in 2024: impozitare PFA, microintreprinderi, dividende, plafoane numerar si tichete de masa


2. Diurna interna

Diurna interna se acorda pe zile calendaristice.
In cazul delegarii care dureaza o singura zi, precum si pentru ultima zi - in cazul delegarii de mai multe zile - indemnizatia se acorda numai daca durata delegarii din ziua respectiva este de cel putin 12 ore.

3. Diurna externa

Perioada pentru care se acorda diurna externa se determina in functie de mijlocul de transport folosit:

● Momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, dar si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
● Momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara.

Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.

Daca durata deplasarii depaseste 120 de zile calendaristice intr-un an, atunci diurna primita in perioada de timp ce depaseste 120 de zile este considerata venit de natura salariala, va fi supusa impozitului pe salarii si va fi inclusa in baza lunara pentru contributii sociale obligatorii pe statul de plata.

4. Se poate depasi suma maxima deductibila a diurnei?

Da, insa diferenta dintre suma alocata si plafonul deductibil este considerata venit de natura salariala si se impoziteaza la fel ca salariul: se plateste CAS, CASS si impozit pe venit.

5. Cine poate beneficia de diurna?

Diurna se acorda:
- angajatilor societatii;
- administratorului societatii, in anumite conditii: pentru administratorii stabiliti potrivit actului constitutiv sau a contractului de administrare/ mandat exista o limita de de 3 remuneratii prevazute de raportul juridic (contractul de management/administrare etc.), astfel ca daca nu sunt remunerati, nu vor beneficia de diurna.

Ai nevoie de servicii de salarizare si HR pentru compania ta? Contacteaza-ne pentru o oferta personalizata!

---

Foto: Freepik