Skip to main content
CONTACT:    conta@euroconthr.ro     sau    +40 723 055 642
Eurocont and HR - 6 informatii utile despre SRL-uri in 2024

6 informatii utile despre SRL-uri in 2024

SRL-urile s-au confruntat cu multiple modificari fiscale in ultimii ani, atat in privinta sistemului de impozitare, cat si a conditiilor de incadrare ca microintreprinderi. Anul 2024 a adus noi conditii, restrictii si taxe mai mari pentru firmele din Romania.

1. Regimul de impozitare

In 2024, cele doua regimuri de impozitare raman la fel:

- impozit pe profit (16%);
- impozit pe venitul microintreprinderilor (impozit micro), 1% sau 3%, in functie de anumite criterii.

Daca societatea angajeaza in maximum 30 de zile de la infiintare un salariat cu norma intreaga (8 h/zi) si indeplineste toate conditiile conform OG 16/2022, plateste impozit micro.



Citeste si: Sponsorizarea in 2024. Noi reguli in cazul microintreprinderilor si al platitorilor de impozit pe profit


2. Care sunt conditiile pentru incadrarea ca microintreprindere?

Un SRL se incadreaza in categoria microintreprindere daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

- realizeaza venituri mai mici de 500.000 euro;
- capitalul social este detinut de persoane fizice, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
- societatea nu se afla in dizolvare;
- are un salariat incadrat cu norma intreaga (8 ore/zi);
- veniturile realizate din consultanta sau management nu sunt mai mari de 20% din veniturile totale;
- asociatii nu detin mai mult de 25% din numarul titlurilor de participare sau al dreptului de vot la cel mult trei microintreprinderi.

Daca societatea nu indeplineste cumulativ conditiile pentru micro, va deveni platitoare de impozit pe profit, chiar daca cifra de afaceri este sub plafon.

3. Cotele de impozitare a microintreprinderilor

In anul 2024, avem doua cote de impozitare, de 1%, respectiv 3%, care se stabilesc pentru veniturile obtinute incepand cu anul 2024:

a) cota de 1% pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si care nu desfasoara activitatile prevazute la pct.b);
b) cota de 3% pentru microintreprinderile care realizeaza venituri peste 60.000 euro sau desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare unor coduri CAEN din IT, HORECA, domeniul medical si activitati juridice. Lista acestor activitati, impreuna cu informatii legate de trecerea de la impozitul de 1% la 3% si invers, in acest articol.

4. In ce conditii se trece la societate platitoare de impozit pe profit?

Microintreprinderile pot trece la societati platitoare de impozit pe profit fie obligatoriu, ca urmare a neindeplinirii conditiilor de mai sus, fie optional, dar doar la inceputul anului fiscal urmator.

Microintreprinderile care devin platitoare de impozit pe profit ca urmare a neindeplinirii conditiilor prevazute sau ca urmare a exercitarii optiunii, vor comunica organului fiscal, prin depunerea Declaratiei 700, iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator, conform Codului fiscal.

Daca in cursul unui an fiscal, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala (cod CAEN 6920), in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, atunci aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite. Se depune astfel Declaratia 700 in termen de 15 zile de la data producerii modificarii.

In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia privind numarul de salariati, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita aceasta conditie.

5. In ce conditii se trece de la impozitul pe profit la impozit micro?

Trecerea de la impozit pe profit la microintreprindere se poate face doar astfel:

a) la inceputul anului fiscal, nefiind posibila optiunea de a trece de la impozit pe profit la microintreprindere in cursul anului fiscal;
b) daca o societate este microintreprindere in 2023 si apoi opteaza pentru trecerea la impozit pe profit, ea nu va mai putea reveni la statutul de microintreprindere, fiindca a mai fost platitoare de impozit pe microintreprindere ulterior datei de 1 ianuarie 2023;
c) daca o firma trece la impozit pe profit incepand cu 1 ianuarie 2023, va putea ulterior sa opteze pentru aplicarea regimului de microintreprindere daca indeplineste conditiile de mai sus, deoarece nu a mai fost microintreprindere incepand cu anul 2023.

Toate societatile comerciale au obligatia de a comunica la ANAF aplicarea sistemului de impunere pe venituri la data de 31 martie a anului urmator.

6. Cota de impozitare a dividendelor in 2024

Cota de impozit pe dividende este de 8%. Impozitul pe dividende se retine si se plateste la bugetul de stat de catre societatea care repartizeaza dividendele, insa persoana fizica ce incaseaza dividende are obligatia sa completeze Declaratia Unica in termen de 30 de zile de la data incasarii lor.

CASS pentru dividende se datoreaza, la fel ca in anul 2023, in functie de incadrarea in plafoanele de 6, 12 si 24 de salarii minime. Diferenta fata de anul 2023 a fost introdusa prin Legea 296/2023, conform careia din totalul veniturilor care se compara cu plafoanele se elimina veniturile din activitati independente.

Ai nevoie de servicii de contabilitate pentru compania ta? Contacteaza-ne pentru o oferta personalizata!